2 din 5 români știu că daunele produse vecinilor pot fi acoperite în baza unei asigurări facultative pentru locuință

0
1101

 

 

București, 17 noiembrie 2023 44% dintre români știu că daunele provocate accidental vecinilor pot fi acoperite în baza asigurărilor facultative pentru locuințe, conform celei mai recente cercetări sociologice realizate de IRES, la solicitarea UNSAR.

Chiar și în aceste condiții, din cele 73 de dosare de daună despăgubite în fiecare zi calendaristică de companiile de asigurări Membre UNSAR doar în baza asigurărilor facultative pentru locuințe, 4/zi sunt pentru acoperirea daunelor provocate de către asigurați unor terțe persoane (de exemplu, vecinilor).

Valoarea sprijinului financiar acordat anul trecut, în aceste situații, pentru vecinii afectați de daunele produse accidental, a fost de 3.6 milioane lei.[1] Desigur, vom putea discuta despre alte sume în momentul în care și gradul de cuprindere în asigurare va fi mai mare.

„Un proprietar de locuință mai bine informat va putea lua cea mai bună decizie pentru siguranța lui și a familiei, dar și pentru a rămâne în bune relații cu vecinii. O asigurare facultativă pentru locuință poate fi soluția potrivită pentru multe situații neprevăzute”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

Reamintim că avariile accidentale produse la instalațiile de apă de conductă domină topul celor mai frecvente riscuri pentru care s-au plătit despăgubiri. Așadar, riscul de a produce o inundație vecinilor este cu atât mai mare.

„Cu toții ar trebui să avem în vedere, pe lângă asigurarea locuinței la valoarea ei reală (inclusiv a bunurilor), și acoperirea avariilor instalațiilor interioare și a bunurilor electronice sau electrocasnice. În același timp, să nu uităm de răspunderea pe care o avem față de vecini”, a precizat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

 

***

 

 

 

 

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii din România Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1.8 miliarde EUR pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.

 

Despre IRES

Înființat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie– IRES activează pe piața de cercetare din România și funcționează ca un think tank independent, o parte dintre studiile și proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societății românești. „Suntem una dintre cele mai mari companii românești de cercetare de piață și oferim soluții integrate pentru clienții noștri – organizații multinaționale, naționale și locale, instituții și organizații din România, dar și din străinătate– care înțeleg valoarea cercetării în evoluția lor pe termen lung. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) și ne realizăm activitatea la cele mai înalte standarde profesionale, respectând practicile internaționale în acest domeniu.

 

[1] Conform unei analize realizate la nivelul UNSAR referitoare la despăgubirile acordate în 2022 de către companiile de asigurări Membre în baza asigurărilor facultative pentru locuințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here