20 de ani de piata de capital in Romania

0
951

In a doua jumatate a lunii noiembrie 1995, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incepea noua istorie a pietei romanesti de capital. Astazi, dupa 20 de ani, Romania are sanse sa se numere cat de curand printre viitoarele pietele emergente, trecand pragul de „piata de frontiera”, datorita progreselor inregistrate in punctele-cheie ale procesului de transformare, modernizare si dezvoltare.

La ceremonia care a marcat implinirea a doua decenii de activitate, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian ANGHEL, a spus:

„Viitorul Bursei de Valori va depinde de energia, entuziasmul, solidaritatea celor care sunt implicati in piata de capital si sunt convins ca viitorul va fi foarte bun. As dori sa dau numai o cifra, si anume capitalizarea companiilor romanesti, raportata la Produsul Intern Brut (PIB). Acesta cred ca este un element important care arata dezvoltarea pietei noastre de capital. Pentru prima data am depasit Ungaria ca dimensiune nominala si de asemenea Bursa de Valori Bucuresti, piata de capital, practic a crescut cu aproximativ 3 – 4 puncte procentuale din PIB, in timp ce – in aceeasi perioada – activele nete ale sectorului bancar, raportate la PIB, au scazut. Deci, nu putem spune ca BVB nu a contribuit la intermedierea financiara”.

Cel mai longeviv presedinte al BVB, Sergiu OPRESCU (actualmente, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor) ne-a dezvaluit care este diferenta intre conducerea unei banci si a unei burse:

„Este o diferenta, in primul rand, de cultura organizationala si de guvernanta corporativa, pe undeva. Mai ales ca am condus Bursa de Valori intr-o perioada de inceput (2001 – 2006 = n.red.), in care s-au realizat marile transformari ale pietei de capital, care au influentat dezvoltarea ulterioara. Acea perioada a fost caracterizata mai ales de entuziasm, de dorinta de a face, o perioada in care s-a invatat si din greseli. Ca atare, pot spune ca, in acele momente, cultura organizationala a pietei romanesti de capital era dominata de inovare si de initiativa, de permanenta constructie s.a.m.d. insa, la nivelul unei societati bancare mari, cultura organizationala este stabila, se bazeaza pe istoria bancii, pe traditie, pe proceduri si sunt lucrurile mult mai ancorate in realitatea de zi cu zi”.

Stere FARMACHE a avut, la randul sau, cel mai lung mandat de director general al Bursei de Valori Bucuresti (intre anii 1995 si 2009). El este si cel mai cunoscut sef al BVB, mai ales prin consecventa cu care a sustinut si promovat piata romaneasca de capital. Stere FARMACHE ne-a declarat:

„Bursa romaneasca a evoluat pozitiv in acesti 20 de ani, desi a fost marcata in mod evident de crizele care au avut loc pe plan mondial, dar si pe plan intern. Cred ca, acum, BVB are un nivel rezonabil de credibilitate, insa mai cred si ca majoritatea celor care participa activ in piata, dar si cei care doar urmaresc fenomenul bursier, poate ca s-ar fi asteptat ca in 20 de ani bursa sa devina deja un vehicol real pentru finantarea companiilor comerciale. Dar cred ca bursa a facut tot ceea ce i-a stat in putinta pentru a se pozitiona in piata financiara drept o institutie care sa serveasca interesele companiilor si ale investitorilor, care sa asigure finantare pentru companii, insa, intr-o economie in care statul nu a avut o inclinatie pentru privatizarea prin bursa, atingerea masei critice necesare pentru dezvoltare a fost un obiectiv dificil. Ar trebui ca statul sa utilizeze cu mai multa incredere bursa in procesul de privatizare, pentru ca – la randul ei – Bursa de Valori Bucuresti sa devina nu numai un barometru al economiei de piata, ci si o institutie indispensabila pentru companii si investitori si sa reprezinte cu adevarat un simbol al capitalismului, unde economia de piata sa se poata manifesta”.

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwig SOBOLEVSKI, a comentat in exclusivitate pentru Business-Adviser:

„Cred ca acum este un punct de cotitura pentru piata de capital romaneasca, deoarece dorim sa fim o piata mult mai mare si mai importanta pentru economia locala, o piata reala pentru clienti, pentru investitori, pentru intermediari, pentru brokeri – acestia sunt o parte foarte importanta a intregului peisaj – si bineinteles ca dorim sa trecem de aceasta eticheta a Romaniei de „piata de frontiera”. Asta este important! si este important nu doar pentru Bursa de Valori Bucuresti, nu doar pentru brokeri, nu doar pentru clienti, ci si pentru toate companiile care sunt listate in prezent, deoarece ele vor avea sanse mai bune sa obtina finantare, daca mai multi bani vor intra in tara. Iar acest lucru se leaga foarte strans de aceasta clasificare a tarilor si a pietelor. Deci, este de datoria noastra sa ducem Romania spre recunoasterea de „piata emergenta”, pentru ca va deschide un nou capitol in istoria pietei romanesti de capital. Sunt increzator, dar pentru ca aceasta incredere sa fie chiar eficienta si sa produca rezultate avem nevoie si de rezistenta! Trebuie sa continuam, trebuie sa luptam cu obstacolele si nu ne putem spune niciun moment ca poate ceva ar fi imposibil. Totul este posibil, dar ce e necesar este determinare, motivare si multa energie pozitiva. Cum am spus si cu doi ani in urma, pentru ca o piata de capital sa se modernizeze, sa devina mai dezvoltata nu este nevoie de investitii enorme, de multi bani sau in principal de partea materiala, ci – in primul rand – e nevoie de munca intelectuala! si trebuie sa facem progrese in domeniile intelectuale, sa cladim capital intelectual. Iar, prin asta, vom deveni mai competitivi”. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here