În întreaga lume se promovează campanii de refolosire și reciclare a obiectelor sau materialelor de uz casnic. De atunci, oamenii sunt în permanență căutare de metode prin care să își aducă contribuția personală împotriva poluării planetei. Iată câteva idei prin care poți să refolosești unele obiecte uzuale din casă, astfel încât să reduci considerabil producția de deșeuri.
- Borcanele și conservele
Chiar dacă sticla și metalul se numără printre materialele cel mai usor de reciclat, poți să reduci producția de deșeuri dacă le reutilizezi. Pe lângă gemurile sau compoturile delicioase făcute de bunica, borcanele mai pot fi umplute cu o mulțime de alte lucruri.
- în ele poți depozita ingrediente precum orezul, năutul, cerealele, cafeaua sau zaharul;
- poți să organizezi în ele obiecte precum ace și role de cusut, farduri sau diferite articole de birou, cum ar fi agrafe, post-it-uri sau pixuri;
- dacă ești o fire creativă, poți transforma borcanele în mici vaze pentru flori, terarii sau ghivece în care să crești plante aromatice. Dacă le și decorezi cu sfoară și dantelă, acestea vor căpăta un aer country care este extrem de plăcut și care nu se va demoda niciodată.
- Obiectele din baie
Așa este că nu te-ai gândit că poți refolosi tubul gol de la pasta de dinți sau periuța de dinți? Ei bine, află că acestea pot căpăta noi sensuri, extrem de folositoare. Tubul de la pasta de dinți îl poți folosi ca pâlnie sau pentru a decora torturile, prăjiturile sau biscuiții. De asemenea, periuța de dinți poate curăța multe alte locuri greu accesibile din întreaga casă. O altă idee sănătoasă este să reumpli recipientele de deodorant cu antiperspirante realizate de tine. Acestea au ingrediente naturale, sunt mai sănătoase și le poți da ce aromă preferi.
- Semințele florilor și ale legumelor
În loc să cumperi în fiecare an aceleași flori care îți plac, o variantă mai accesibilă la preț este să păstrezi semințele de la an la an pentru a le crește sau multiplica. Pare complicat, însă cu puțină documentare asupra procedurii și cu răbdare, rezultatele vor fi satisfăcătoare. Același lucru este valabil și în ceea ce privește legumele. Chiar dacă spațiul nu îți permite să cultivi o varietate mare de legume pentru întreg anul, îți garantăm că salata cu roșiile crescute de tine va fi cea mai gustoasă.
- Mobilă veche sau demodată
Știm cum este să îți dorești să aduci un aer proaspăt locuinței tale. În cazul în care mobila pe care o ai nu mai este ceea ce îți dorești, poți lua în calcul câteva variante de recondiționare a ei.
- alege din magazinele de profil vopsea pe bază de apă pentru lemn. Aceasta este disponibilă în o mulțime de nuanțe, se aplică ușor și se usucă repede. Pe internet există o mulțime de tutoriale pentru cei care vor să își vopsească singuri piesele de mobilier;
- pentru canapele îți poți face huse la comandă. Astfel poți schimba aspectul canapelelor ori de câte ori simți nevoia;
- în cazul în care un obiect de mobilier este stricat și nu mai poate fi utilizat, îl poți oricând refolosi pentru alte scopuri. De exemplu, din sertarele unei comode poți să faci rafturi, ghivece de flori sau chiar rame foto 3D.
- Pet-urile
Oricât am încerca să reducem consumul de pet-uri, pentru unele persoane acest lucru este imposibil. De aceea, dacă tot nu poți evita cumpărarea lor, cu puțină inspirație sau căutare pe internet le poți da un nou scop odată ce ai golit conținutul.
- suporturi suspendate pentru plante;
- mecanism de udare a pământului;
- coș de gunoi creat din mai multe sticle;
- pusculițe, suport de telefon, bomboane sau demachiante.
După cum observi, sunt o mulțime de variante pentru a refolosi obiectele din casă, unele mai inovative ca altele, însă garantat toate sunt folositoare. Astfel, atunci când te pregătești să arunci un borcan sau o bluză veche, adu-ți aminte de articolul acesta în care ai o mulțime de sugestii care dau noi sensuri obiectelor din casă.