505 milioane de euro deblocati de FMI, pentru Romania, in cea de-a patra evaluare a acordului

0
828
fmi-sigla

fmi-siglaBoardul FMI a avizat miercuri cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania, punand la dispozitia statului cea de-a cincea transa, de 505 milioane euro, care ridica suma totala disponibila in caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro.

„Cea de-a patra evaluare a acordului si punerea la dispozitie a urmatoarei transe au fost abrobate in unanimitate de catre membrii Consiliului Director. Acestia au avut aprecieri pozitive in ceea ce priveste masurile adoptate si angajamentul Guvernului. Recomandarile Consiliului Director s-au concentrat pe nevoia de a continua consolidarea fiscala, astfel incat deficitul bugetar pe baza ESA sa se incadreze la finele anului sub 3%, si pe accelerarea reformelor structurale”, a declarat agentiei MEDIAFAX reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

incepand cu acest an, acordul cu FMI cuprinde tinte privind deficitul bugetar atat in termeni cash, cat si ESA.

La precedenta evaluare a acordului, din ultima parte a anului trecut, FMI a decis sa puna la dispozitia Romaniei o transa cu o valoare de 480 milioane de euro.

Urmatoarea misiune de evaluare va fi si prima din mandatul noului guvern, condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu. Dupa demisia Cabinetului Emil Boc si investirea Guvernului Ungureanu, reprezentantii FMI si CE s-au intalnit la Bucuresti cu premierul si ministrii Finantelor, Economiei, Transporturilor si Justitiei.

Ungureanu le-a transmis oficialilor FMI si CE ca i-a invitat la Bucuresti pentru a-i asigura personal ca noul guvern va respecta angajamentele asumate de fostul executiv in relatia cu cele doua institutii finantatoare. FMI a aratat totodata, intr-un comunicat, ca noul Guvern si-a reconfirmat angajamentele asumate de Romania privind programul cu Fondul, UE si Banca Mondiala si ca acesta decurge conform planului.

O misiune comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) s-a aflat la Bucuresti in perioada 25 ianuarie – 5 februarie pentru cea de-a patra evaluare a acordului de precautie cu Romania.

La finalul evaluarii, reprezentantul CE Istvan Szekely a anuntat ca FMI si Comisia au revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania in acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, din cauza recesiunii anticipate in zona euro si a deteriorarii conditiilor de pe pietele internationale.

Reprezentantii FMI si CE au afirmat atunci ca au fost atinse toate tintele din acordul incheiat de Romania cu institutiile internationale.

Autoritatile de la Bucuresti au decis in luna martie a anului trecut sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de precautie in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Acordul este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Cea mai recenta scrisoare de intentie convenita de Guvern cu FMI, obtinuta in februarie de MEDIAFAX, prevede ca Posta Romana va concedia cel putin 600 de angajati pana la sfarsitul lunii martie si va reduce in continuare numarul oficiilor postale, cu peste 135 unitati. Reducerea numarului de oficii postale va fi efectuata tot in perioada imediat urmatoare, pana la sfarsitul lunii aprilie, releva scrisoarea.

Guvernul si FMI au convenit totodata ca termenul in care autoritatile trebuie sa gaseasca un investitor strategic dispus sa preia cel putin 20% din actiuni la Posta Romana, in urma unei majorari a capitalului social, sa fie prelungit cu doua luni, pana la sfarsitul lunii iunie.

Autoritatile au mai convenit cu FMI ca CFR Calatori va inchiria toate spatiile publicitare disponibile, pentru a-si majora in acest an veniturile cu 6%, si va incerca sa gaseasca, impreuna cu Ministerul Finantelor, o schema de reducere a arieratelor cu 300 milioane lei, pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an.

Totodata, din scrisoare reiese ca CFR Calatori va angaja un consultant care sa stabileasca, pana la sfarsitul lunii mai, pachetul social minim de servicii care trebuie asigurat populatiei in raport cu cheltuielile aferente, analiza care sa fie urmata imediat de „actiuni corespunzatoare”.

FMI a propus Guvernului sa restituie companiei Boeing ultimul avion tip 737-800, inchiriat de Tarom in urma cu patru ani, sau sa reuseasca sa reduca rata de chirie la nivelul pietei, procedura care sa fie incheiata cel tarziu pana la sfarsitul lunii martie a acestui an.

O alta conditie stipulata in scrisoare prevede ca Tarom sa aplice un program de reducere a cheltuielilor prin revizuirea rutelor de calatorie, a flotei de aeronave si a structurii de organizare.

Guvernul a primit in schimb acordul FMI pentru a prelungi din nou, cu doua luni, termenul de vanzare pe Bursa a 20% din actiunile detinute de stat la operatorul aerian. in aceste conditii, prospectul de vanzare va fi publicat pana la sfarsitul lunii mai, iar procedura va fi incheiata pana la finele lunii iunie.

FMI a impus Guvernului un termen scurt in care sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv pana la 15 februarie 2012, si sa anuleze, in limitele legii, intelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi incheiate. Renegocierea contractelor este in derulare si se va incheia pana la finele lunii martie, potrivit ministrului Economiei, Lucian Bode.

Executivul s-a mai angajat sa inceapa, pana la sfarsitul lunii septembrie, procedurile de lichidare a Companiei Nationale a Huilei (CNH), dupa ce activele neviabile vor fi separate de cele considerate valoroase, releva scrisoarea de intentie convenita in urma misiunii din ianuarie-februarie.

Guvernul are obligatia sa transfere cel tarziu in luna februarie catre ANAF activele neviabile ale CNH. Documentul mai prevede ca minele viabile vor fi „oferite printr-un proces de licitatie” deschis si transpaent.

Fondul Monetar International a mai cerut Guvernului sa renegocieze contractul pentru linia de cale ferata Valcea-Valcele, a carui valoare a crescut de patru ori dupa ce a fost suspendat unilateral de CFR inca din anii ’90, si sa gaseasca solutii de finantare a proiectului, chiar si cu garantii de stat. Procedurile de renegociere a contractului si de identificare a sursei de finantare trebuie incheiate pana la sfarsitul lunii aprilie, releva documentul.

Scrisoarea cuprinde si angajamentul Guvernului de a adapta, pana la sfarsitul lunii iunie, programul de functionare al Metrorex „la cerintele pietei” si sa majoreze veniturile companiei prin punerea in circulatie, incepand cu anului viitor, a 16 noi garnituri de tren. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here