7 din 10 pacienti care intră în cabinetele medicale din România suferă de Boala Venoasă Cronică

0
1561

”Când le ignori, problemele prind rădăcini” 

este  o campanie educaţională privind Boala Venoasă Cronică (BVC) în România

 

  • Boala Venoasa Cronică (BVC) are ca principală cauză statul prelungit în picioare,  la care se alătură  sedentarismul, obezitatea şi fumatul;
  • Principalele simptome asociate de români cu BVC sunt „picioarele umflate şi grele”;
  • 8 din 10 persoane fac mişcare doar atunci cand trebuie să-şi rezolve treburile zilnice şi exclud activităţile sportive suplimentare;
  • Pentru o informare corectă asupra cauzelor, simptomelor şi tratării BVC, Servier România, cu sprijinul Societății Naționale de Medicină de Familie și Societății Române de Flebectomie au demarat campania educaţională „Când le ignori, problemele prin rădăcini”, în cadrul căreia a fost realizat studiul „Boala Venoasă – Percepţii şi cunoştinţe”.
  • Un test de autoevaluare gratuit este disponibil pe stop-varice.ro.

În fiecare zi stai in picioare, stai la birou, iar uneori îți simți picioarele grele sau umflate. Nu ignora semnele, pentru că problemele pot prinde rădăcini.  Mergi la medic din timp! Există soluții pentru boala venoasă cronică” – acesta este mesajul transmis de campania educatională privind Boala Venoasă Cronică (BVC) semnată de Servier, Societatea Națională de Medicină de Familie și Societatea Română de Flebectomie.

În România, 8 din 10 persoane fac mişcare doar  atunci cand  trebuie să îşi rezolve treburile zilnice şi nu ca parte a unui stil de viaţă sănătos, fapt care duce la creşterea riscului de a dezvolta în timp Boala Venoasă Cronică (BVC), asociată de 5 din 10 persoane cu denumirea de varice. Lista factorilor de risc deja cunoscuţi în rândul populaţiei, respectiv sedentarismul şi statul în picioare timp îndelungat, este completată de obezitate şi fumat, doi factori mai puţin cunoscuţi în România ca fiind asociaţi Bolii Venoase Cronice.

Potrivit studiului „Boala Venoasă – Percepţii şi cunoştinţe” realizat la iniţiativa Sevier Pharma pe un eşantion reprezentativ în România la nivel de gen, vârstă, regiune şi educaţie, cauza principală de apariţie a BVC, în percepţia a jumătate dintre respondenţi este asociată cu statul în picioare prelungit. Pe de altã parte, conform aceluiaşi studiu, doar 10% din persoane asociazã aceastã afecţiune cu  sedentarismul, obezitatea şi fumatul, factori la fel de importanţi, în apariţia BVC.

În ceea ce priveşte identificarea BVC, principalele simptome enumerate fac referire la  „picioarele umflate şi grele”, deşi apariţia bolii în fază incipientă se poate manifesta şi sub formă de: durere, crampe nocturne, frunicături, mâncărime, senzație de arsură. Când aceste simptome sunt resimțite este importantă programarea la medicul de familie pentru un consult. În cazul persoanelor care se confruntă deja cu semnele BVC, studiul „Boala Venoasă – Percepţii şi cunoştinţe” arată că 8 din 10 respondenţi nu şi-ar trata singuri posibilele simptome şi preferă să apeleze la medic, însă doar în 2 din 10 cazuri aceştia ar alege să meargă la medicul flebolog, specialist în diagnosticarea şi tratarea acestei afecţiuni, în timp ce, în 8 din 10 cazuri persoanele ar apela la medicul de familie.

Pentru o informare corectă asupra cauzelor, simptomelor şi tratării BVC, Servier România, cu sprijinul Societățiii Naționale de Medicină de Familie și Societății  Române  de Flebectomie au demarat campania educaţională „Când le ignori, problemele prin rădăcini”, pornind de la datele  din studiul „Boala Venoasă – Percepţii şi cunoştinţe” finalizat în luna iunie 2018.

Scopul campaniei este de a evidenția importanța consultului medical înainte ca simptomele să se agraveze, în contextul în care 7 din 10 pacienţi care intră în cabinetul medicului de familie suferă de Boală Venoasă Cronică, potrivit unui alt studiu realizat în centrele de medicină generală din România[1]. Campania de educare şi informare vine în ajutorul persoanelor predispuse la Bola Venoasă Cronică cu posibilitatea autoevaluarii iniţiale, printr-un test  disponibil online pe, www.stop-varice.ro.

O campanie Servier, cu sprijinul Societății Naționale de Medicină de Familie și Societății  Române  de Flebectomie

……………………………

 

 

Despre Servier

Servier este o companie farmaceutică internațională condusă de o fundație non-profit, cu sediul central la Suresnes (Franța). Cu o prezență internațională în 148 de țări ,  Servier are 21.600 de angajați în întreaga lume. Fiind total independent, Grupul Servier reinvestește 25% din cifra sa de afaceri (excluzând medicamentele generice) în cercetare și dezvoltare. Creșterea companiei provine din căutarea constantă a inovației în cinci arii de excelență: boli cardiovasculare, diabet, oncologie, boli imuno-inflamatorii și neuropsihiatrie, precum și din activitățile sale în aria medicamentelor generice de înaltă calitate. De asemenea, Servier oferă și soluții eHealth, dincolo de dezvoltarea medicamentelor.

Mai multe informații: www.servier.ro

Despre: Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF)

SNMF are ca obiectiv principal creşterea pregãtirii profesionale a medicilor de familie, ceea ce permite îmbunãtãţirea calitãţii îngrijirilor medicale oferite de cãtre aceştia. Un alt obiectiv esenţial al SNMF este cel de informare corectã şi de educare a pacienţilor. Pentru atingerea acestor obiective, SNMF este interesatã de prevenţia, depistarea precoce şi tratarea corectã şi consecventã a bolilor cronice, dar şi de activitãţi privind educaţia medicalã a pacienţilor.

A avea pacienţi corect informaţi şi îndrumaţi, înseamnã o şansã în plus pentru sãnãtate. Împreunã, medici şi pacienţi, vom putea îmbunãtãţi calitatea vieţii oamenilor, evitarea complicaţiilor, a suferinţelor.  www.snmf.ro

Despre :  Societatea  Română  de Flebectomie

Societatea Românã de Flebectomie este o organizaţie profesionalã cu caracter medical, ştiinţific şi educaţional, apoliticã, neguvernamentalã şi nonprofit; are ca obiectiv stimularea educaţiei şi promovãrii ştiinţifice în domeniul bolilor venoase. www.flebectomia.ro

[1] Adaptat din: *Feodor T. International Angiology. 2016; 35:(Suppl.1):0316, p63.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here