Care este scopul terapiei de familie?

    0
    1838

    Sursa foto: Pixabay.com

     

    Terapia de familie este un tip de consiliere psihologică (psihoterapie) care poate ajuta membrii familiei să îmbunătățească comunicarea și să rezolve conflictele.

     

    Terapia de familie este de obicei asigurată de un psiholog, asistent social clinic sau terapeut autorizat. Terapie de familie este adesea pe termen scurt. Poate include toți membrii familiei sau doar cei capabili sau dispuși să participe. Sesiunile de terapie de familie vă pot învăța abilități pentru a aprofunda conexiunile familiale și a trece prin momente stresante, chiar și după ce ați terminat de mers la sesiunile de terapie.

     

    Terapia de familie vă poate ajuta să îmbunătățiți relațiile cu probleme cu partenerul, copiii sau alți membri ai familiei. Puteți aborda probleme specifice, cum ar fi problemele matrimoniale sau financiare, conflictul dintre părinți și copii sau impactul abuzului de substanțe sau al unei boli mintale asupra întregii familii.

     

    Familia dvs. poate urmă terapie de familie împreună cu alte tipuri de tratament pentru sănătatea mintală, mai ales dacă unul dintre voi are o boală mintală sau o dependență care necesită, de asemenea, terapie suplimentară sau tratament de reabilitare.

     

    Citește și: 10 Cupluri celebre care s-au împăcat după divorț

     

    De exemplu: Terapia de familie poate ajuta membrii familiei să facă față dacă o rudă are o boală mintală gravă, cum ar fi schizofrenia – dar persoana care are schizofrenie ar trebui să continue planul său individualizat de tratament, care poate include medicamente, terapie individuală sau alt tratament.

     

    În cazul dependenței, familia poate participa la terapie de familie în timp ce persoana care are dependență participă la tratamentul rezidențial. Terapia familială poate fi utilă în orice situație familială care provoacă stres, durere, furie sau conflicte.

     

    Sesiunile durează de obicei între 50 de minute și o oră. Terapia de familie este adesea pe termen scurt – în general aproximativ 12 ședințe. Cu toate acestea, cât de des vă întâlniți și numărul de sesiuni de care veți avea nevoie va depinde de situația particulară a familiei dvs. și de recomandările terapeutului.

     

    În timpul terapiei de familie, puteți:

     

    • Examinați abilitatea familiei dvs. de a rezolva probleme și de a exprima gândurile și emoțiile într-un mod productiv
    • Explorați rolurile familiei, regulile și tiparele de comportament pentru a identifica problemele care contribuie la conflict – și modalitățile de a rezolva aceste probleme
    • Identificați punctele forțe ale familiei dvs., cum ar fi îngrijirea unul pentru celălalt și punctele slabe, cum ar fi dificultatea de a vă încredința unii în alții

     

    Exemplu: Depresie

     

    Într-o astfel de situație, terapia de familie vă poate ajuta:

     

    • Identificați provocările dvs. specifice și modul în care familia dvs. le gestionează
    • Aflați noi modalități de a interacționa și de a depăși tiparele nesănătoase de relaționare între ele
    • Stabiliți obiective individuale și familiale și lucrați la modalități de a le atinge
    • Rezultate

     

    Terapia de familie nu rezolvă automat conflictele familiale sau face că o situație neplăcută să dispară. Dar vă poate ajuta pe voi și membrii familiei dvs. să vă înțelegeți mai bine și vă poate oferi abilități pentru a face față situațiilor provocatoare într-un mod mai eficient.

     

     

     

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here