83% dintre romani nu cred in lupta anticoruptie a Guvernului. Un roman din trei recunoaste ca a dat mita

0
773
bani_in_mana

bani_in_manaO majoritate covarsitoare a romanilor, 83 la suta, se declara mai degraba neincrezatori in eficienta eforturilor anticoruptie ale Guvernului, in timp ce un roman din trei admite ca, in ultimul an, a dat mita, releva Barometrul Global al Coruptiei lansat, joi, de Transparency International.

 

Potrivit rezultatelor studiului, daca in 2009 doar 12 la suta dintre subiectii romani ai studiului admiteau ca au dat mita pentru diferite servicii, in 2010 numarul acestora s-a triplat.

In plus, doar doi la suta dintre romani considera ca, in 2010, nivelul coruptiei este mai mic decat in urma cu trei ani, in vreme ce 87 la suta dintre respondenti apreciaza ca situatia s-a inrautatit.

Doar trei la suta dintre romani au incredere in capacitatea Cabinetului de a lupta impotriva coruptiei, scor care plaseaza Romania pe ultimul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al increderii in Guvern . Mai mult, aproape doi romani din trei afirma ca nu au incredere in nicio persoana sau institutie atunci cand vine vorba despre lupta impotriva coruptiei, fapt care, potrivit Transparency International Romania (TI-Ro), demonstreaza ca Romania este cea mai dezamagita natiune europeana, „la mare distanta de celelalte”.

Totusi, potrivit directorului executiv al TI-Ro, Victor Alistar, aproape 70 la suta dintre romani cred ca implicarea cetatenilor in actiuni anticoruptie este importantasi poate sa determine schimbari. Mai mult, opt din zece si-ar sprijini colegii sau prietenii activi in lupta anticoruptie, iar sase din zece s-ar implica personal in actiuni de acest gen.

„Acest indicator este extrem de important. Procentul mare de romani care s-ar implica arata, practic, ca cetatenii fac o legatura intre saracia in care traiesc, pe de-o parte, si coruptie, pe de alta parte. Este importanta cresterea acestui indicator, iar noi, ONG-urile, ii indemnam pe romani sa raporteze cazurile de coruptie prin toate mijloacele posibile pe care le au la indemana: hotline-uri, plangeri, reclamatii. indemnam functionarii publici, care sigur sunt dezamagiti cand vad, pe de-o parte, taieri si, pe de alta parte, achizitii care arata huzurul pe banii publici, sa raporteze aceste cazuri”, a declarat Victor Alistar in conferinta de presa de lansare a Barometrului.

Pe de alta parte, Romania respecta trendul global in ceea ce priveste perceptia coruptiei in institutiile fundamentale, partidele politice si Parlamentul fiind considerate ca cele mai corupte entitati, urmate de sistemul judiciar.

Cea mai putin corupta structura, in viziunea romanilor, ramane biserica, dar nivelul coruptiei percepute in randul clerului creste la 2,3, de la mai putin de doua puncte in anii anteriori. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here