Celebrând 30 de ani de implicare activă în educația din România, Junior Achievement (JA) Romania a premiat, în cadrul Galei aniversare JA INVESTEȘTE ÎN EDUCAȚIE!®, profesorii și tinerii care participă la programele JA de educație antreprenorială, financiară și de orientare profesională, precum și companiile care investesc în educație și care contribuie la dezvoltarea unor noi generații de profesioniști și antreprenori.
Ediția aniversară a Galei JA INVESTEȘTE ÎN EDUCAȚIE!® a găzduit, la Ateneul Român, peste 600 de elevi, studenți, profesori, reprezentanți ai administrației centrale și ai comunității de afaceri.
Partners of JA Romania Recognition – INVESTIȚIA ÎN EDUCAȚIE
Companiile din mediul privat care investesc în educație și care contribuie la dezvoltarea și susținerea implementării gratuite a programelor JA în școlile din România au fost premiate pentru îndelunga colaborare.
- De peste 20 de ani, Citi România, EY România și HP Inc. România susțin programele JA de educație antreprenorială și contribuie atât cu resurse financiare, cât și cu sesiuni de consultanță și feedback oferite de către voluntari în cadrul Incubatorului de afaceri JA BizzFactoryTM.
- Partenerii JA de peste 10 ani sunt: Romanian-American Foundation, Raiffeisen Bank România, Metropolitan Life, OMV Petrom, AstraZeneca, NN România, Google România, Johnson & Johnson și Accenture România.
- Partenerii JA de peste 5 ani sunt: Banca Comercială Română, FedEx Express, Holcim România, Honeywell, KPMG România, KRUK România, Microsoft România, Nestlé România, Orange România.
- Partenerii nou implicați în proiecte sunt: Asirom, Carmeuse, Fundația Vodafone România, Kaufland România, Mastercard România, Samsung Electronics România, Societe Generale Global Solution Centre, UNICEF.
Teachers Recognition Awards
Pentru a marca aniversarea celor 30 de ani în România, Junior Achievement a dorit să onoreze profesorii care, prin implementarea lecțiilor JA la clasă, inspiră generații întregi către reuşită și aduc spiritul antreprenorial și inițiativa în învățământul românesc.
90 dintre profesorii care implementează programele și proiectele JA au fost premiați pentru activitățile derulate la clasă timp de peste 5 sau 10 ani.
School Recognition Awards
Din categoria școlilor premiate la Gala JA INVESTEȘTE ÎN EDUCAȚIE!® fac parte unitățile de învățământ cu o colaborare îndelungată, de peste 20 ani, în programele educaționale JA, dar și cele ai căror profesori și elevi au participat în anul școlar 2022-2023 la diferite proiecte.
Instituțiile de învățământ implicate în programe și proiecte de peste 20 ani sunt: Colegiul Economic A. D. Xenopol, Colegiul Economic Hermes, Colegiul Economic Viilor, Colegiul Economic Virgil Madgearu, Colegiul Național Gheorghe Șincai, Colegiul Național Grigore Moisil, Colegiul Național I. L. Caragiale, Colegiul Național Ion Creangă, Colegiul Național Ion Neculce, Colegiul Național Matei Basarab, Colegiul Național Mihai Viteazul, Colegiul Național Octav Onicescu, Colegiul Național Spiru Haret, Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice Ioan N. Socolescu, Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj, Liceul Teoretic Dante Alighieri, Liceul Teoretic Jean Monnet, Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, Școala Gimnazială Avram Iancu, Școala Gimnazială Maria Rosetti, Școala Gimnazială Nr. 150, Școala Gimnazială Nr. 195, Școala Gimnazială Nr. 307, Liceul Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu Miroslava.
- Susțin educația financiară în comunitatea mea
Competiția a fost organizată cu susținerea Raiffeisen Bank pentru a încuraja includerea educației financiare în curriculumul școlar, utilizând resurse în format digital și interactiv.
Liceele câștigătoare sunt: Colegiul Andronic Motrescu din Rădăuți, Colegiul Economic Virgil Madgearu din București, Colegiul Național Mihai Eminescu din Baia Mare, Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea, Colegiul Național Traian din Drobeta-Turnu Severin, Liceul Tehnologic Măcin, Liceul de Arte Dinu Lipatti din Pitești, Liceul Tehnologic Anghel Saligny din Bacău, Liceul Tehnologic Constantin Brâncoveanu din Scornicești, Liceul Tehnologic Dierna din Orșova, Liceul Tehnologic Duiliu Zamfirescu din Dragalina, Liceul Tehnologic Forestier din Sighetu Marmației, Liceul Tehnologic Lazăr Edeleanu din Ploiești, Liceul Tehnologic Marmația din Sighetu Marmației, Liceul Tehnologic Nicolae Iorga din Negrești, Liceul Teoretic Filadelfia din Suceava, Liceul Teoretic Liviu Rebreanu din Turda.
Toate liceele câștigătoare vor beneficia de finanțări pentru dotarea și modernizarea spațiilor de învățare.
- Școala din viitor ajunge în școlile JA
Este o inițiativă dezvoltată în parteneriat cu Fundația Vodafone România pentru extinderea oportunităților de învățare learning by doing și dezvoltare a abilităților personale și digitale în rândul elevilor de 9-12 ani, prin promovarea unui model educațional transdisciplinar.
Școlile premiate sunt: Școala Gimnazială Mihai Eminescu din Ploiești, Școala Gimnazială Episcop Iacov Antonovici din Bârlad, Școala Gimnazială Avram Iancu din București, Colegiul Național Nicolae Grigorescu din Câmpina, Școala Gimnazială Nr. 1 din Mărzănești, Școala Gimnazială Săcălaz.
- Lecția de finanțe – Teach the Finance Challenge
Este un proiect național de tip train the trainers, dezvoltat cu sprijinul Mastercard®, care are ca scop susținerea și promovarea practicii educației financiare la clasă, în învățământul gimnazial, prin pregătirea profesorilor ca formatori de competențe cheie necesare independenței și incluziunii financiare a tinerei generații.
Școlile premiate sunt: Școala Gimnazială Ștefan Luchian din Moinești, Școala Gimnazială Mihu Dragomir din Brăila, Școala Gimnazială Nr. 1 Gălbinași, Școala Gimnazială Nr. 29 Mihai Viteazul din Constanța, Școala Gimnazială Nr. 1 Mârzănești, Școala Gimnazială Oniceni, Școala Gimnazială Săcălaz, Școala Gimnazială Nr. 3 Negrești-Oaș, Școala Gimnazială Nr. 1 Roata de Jos.
- Solve for Tomorrow
Competiția susținută de Samsung Electronics România se adresează elevilor de 16 -18 ani și încurajează gândirea inovativă și abordarea creativă în rezolvarea unor probleme pentru binele comunității, folosind tehnologia.
Echipa câștigătoare premiată este: Echipa Verde de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți.
Alumni Recognition Awards
În cadrul galei a fost premiată și echipa de tineri antreprenori alumni JA, echipa Mălureanu, ai cărei membri au devenit peste ani antreprenori de succes și aduc digitalul mai aproape de educație prin business-ul lor.
Students Recognition Awards
Marele premiu pentru finalele naționale Gen-E 2023 – secțiunile elevi și studenți
Anunțarea mini-companiilor și start-up-urilor câștigătoare în finala națională a competiției europene de antreprenoriat Gen-E, ediția 2023, a reprezentat un moment mult așteptat al Galei aniversare JA.
Cele 30 de echipe de elevi și studenți selectate pentru finalele naționale fac parte din cele peste 500 de proiecte înscrise în acest an școlar pe platforma Dream Shaper. 1.600 de tineri au lucrat de-a lungul anului școlar alături de profesorii lor, cu sprijinul echipei JA și al consultanților voluntari, la dezvoltarea mini-companiilor/start-up-urilor, a planurilor de afaceri și a produselor proprii.
- Echipa Agrostep, de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza din București, a fost desemnată câștigătoarea competiției de antreprenoriat, secțiunea elevi, pentru realizarea unui program privat de dezvoltare rurală dedicat persoanelor fizice care doresc să înceapă o afacere agricolă. Proiectul oferă sprijin și resurse pentru cei care îndeplinesc calificările necesare, inclusiv finanțare cu ajutorul parteneriatelor, instruire și mentorat. Scopul afacerii propuse este de a promova practici agricole durabile și profitabile în comunitățile rurale, încurajând creșterea economică și îmbunătățirea stilului de viață.
„Dincolo de interacțiunile pline de emoții și feedback-ul primit de la mentori de-a lungul etapelor la care am participat în incubator, ne-am bucurat de noi perspective prin care pot fi identificate provocări și mai ales soluții pentru acestea. Pentru noi, experiența Junior Achievement a fost și este ceva nou, ce reprezintă o oportunitate mare pe plan personal și profesional, prin care ne-am îmbunătățit competențele de comunicare, de lucru în echipă și, mai ales, de a învăța din provocări și încercări. Cât despre finală am fost cuprinși de emoții într-un mod constructiv și am realizat că până și tinerii au un rol important în dezvoltarea societății și proiectelor antreprenoriale.” – Echipa AgroStep, Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza
Juriul competiției pentru elevi a fost format din: Adriana Nețoiu, Romanian-American Foundation; Gabriela Marcela Epuraș, EY România; Alexandra Trancă, NN România; Melania Iorga, OMV Petrom; Bogdan Gherghe, FedEx Express; Horațiu Bocșa, Accenture România.
- La categoria studenți, câștigătorul marelui premiu al competiției de antreprenoriat este echipa Partial Eclipse de la Universitatea Politehnica din București. Studenții au dezvoltat un dispozitiv și un software pentru ajutarea persoanelor care suferă de epilepsie/fotofobie. Proiectul se referă la o pereche de ochelari terapeutici pentru prevenirea crizelor de epilepsie și la o aplicație însoțitoare, care colectează și afișează date statistice despre activitatea și starea de sănătate a pacientului în timp real, alături de o extensie de browser care ajustează conținutul digital pentru a conferi accesibilitate acestui grup de persoane.
„Ne-am înscris în această competiție pentru a ne dezvolta abilitățile antreprenoriale. Veniți fiind dintr-o universitate de ingineri, ideile noastre practice aveau nevoie de aptitudinile lumii afacerilor pentru a vedea în mod real lumina zilei. Junior Achievement România ne-a oferit oportunitatea să înțelegem practic modalitatea de a porni o afacere, cu toate estimările, planurile și inevitabilele ciocniri cu realitatea. Lunile ce au urmat au fost acaparate de webinare, dezvoltarea practică a ideii noastre și ședințe de mentorat. Am avut o relație strânsă de colaborare cu mentorii, care ne-au ajutat să ne dezvoltăm din mai multe puncte de vedere și au adus o contribuție vizibilă modului în care ne-am gândit afacerea.” – Echipa Partial Eclipse, Universitatea Politehnica București
Juriul competiției pentru studenți a fost format din: Marioara Dobrescu, Ministerul Educației; Adriana Nețoiu, Romanian-American Foundation; Mugur Pantaia, HP Inc. România; Magdalena Dorobanțu, FedEx Express; Daniel Jinga, KPMG România; Horațiu Bocșa, Accenture România.
Echipele de elevi și studenți vor reprezenta România la finala europeană Gen-E 2023 de la Istanbul, Turcia, din luna iulie.
Categoria Premii speciale acordate în cadrul competiției de antreprenoriat Gen-E 2023
- Secțiunea elevi:
- Premiul Agribusiness Investment Award, acordat de Romanian-American Foundation, a revenit echipei AlterLife de la Liceul Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu din Miroslava;
- Premiul Best Business Plan, acordat de Citi România, a revenit echipei FussyFood de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza din București;
- Premiul Best Financial Plan, acordat de EY România, a revenit echipei Agrostep de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza din București;
- Premiul Social Entrepreneurship Award, acordat de NN România, a revenit echipei Future you de la Colegiul Național I. L. Caragiale din București;
- Premiul Access Award, acordat de FedEx Express, a revenit echipei Gold Home Energy de la Colegiul Național I. L. Caragiale din București;
- Premiul Sustainability Award, acordat de OMV Petrom, a revenit echipei Fast&Tasty de la Liceul Teoretic Octavian Codru Tăslăuanu din Toplița;
- Premiul Innovation Award, acordat de Accenture România, a revenit echipei H-point Company de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza din București.
- Secțiunea studenți:
- Premiul Best Tech Idea, acordat de HP Inc. România, a revenit echipei Partial Eclipse de la Universitatea Politehnica din București;
- Premiul Best Business Plan, acordat de Citi România, a revenit echipei CoReWA de la Universitatea Politehnica din Timișoara;
- Premiul Best Financial Plan, acordat de KPMG România, a revenit echipei ShipStar de la Universitatea Titu Maiorescu din București;
- Premiul Access Award, acordat de FedEx Express, a revenit echipei APPA de la Universitatea Politehnica din Timișoara;
- Premiul Innovation Award, acordat de Accenture România, a revenit echipei Q-sort de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași.
Gala JA INVESTEȘTE ÎN EDUCAȚIE!® este un eveniment internaţional prestigios, organizat global de către Junior Achievement și dedicat recunoaşterii contribuţiei profesorilor, elevilor și studenților implicați în programe internaționale educaționale de tip learning by doing, precum și liderilor, managerilor sau antreprenorilor care contribuie la dezvoltarea legăturii dintre comunitatea educaţională și cea economică în România.
Despre Junior Achievement (JA) România
Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională și dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele JA de tip „learning by doing“ și „project based” sunt urmate anual de peste 254.000 de elevi și studenți din 1.898 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2022, organizația a urcat pentru a patra oară în Top 10 ONG-uri din lume și a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.jaromania.org.