Primul caz de gripa aviara inalt patogena din ultimul an, descoperit la Tulcea

0
989
stire-gripa-aviara1

stire-gripa-aviara1Comisia Europeana va adopta, o decizie, care sa confirme zonele de risc stabilite de autoritatile romane in urma izbucnirii unui focar de gripa aviara inalt patogen de tip H5N1 intr-o ferma de pasari din comuna Letea, judetul Tulcea, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

CE precizeaza ca focarul de H5N1 a fost localizat in Delta Dunarii, in apropiere de frontiera cu Ucraina.

Potrivit comunicatului citat, laboratorul national din Romania a confirmat, luni, ca este vorba despre un focar al virusului inalt patogen al gripei aviare de tip H5N1 si, pentru a limita raspandirea, autoritatile romane au aplicat imediat masurile necesare de control prevazute in legislatia UE.

Printre aceste masuri figureaza sacrificarea tuturor pasarilor domestice infectate din ferma si stabilirea unei zone de protectie pe o raza de 3 kilometri precum si a unei arii de monitorizare de 10 kilometri in jurul fermei, unde de altfel au fost instituite masuri ferme de control al circulatiei.

Zona de 10 kilometri este considerata „zona de risc ridicat”, potrivit CE, care adauga ca aceasta este inconjurata de o „regiune de risc scazut” in care au fost de asemenea impuse o serie de restrictii de circulatie precum si masuri aditionale de protectie pentru fermele de pasari.

CE noteaza ca acesta este primul caz de gripa aviara de tip H5N1 inalt patogen depistat in UE in ultimul an. Ultimul caz, confirmat in martie 2009, fusese depistat la niste rate salbatice din Germania.

Molnar: Gripa aviara, identificata in doua gospodarii din Letea, 49 de pasari moarte

Consilierul ministrului Sanatatii, Geza Molnar, a declarat ca veterinarii au gasit 49 de pasari moarte in doua gospodarii si ca s-au luat masuri pentru supravegherea atenta a zonei.

„Pana acum, nimeni in lume nu a dovedit ca gripa aviara se transmite de la om la om”, a spus Geza Molnar.

Acesta a adaugat ca autoritatile au recomandat oamenilor „sa nu se apropie de pasarile moarte, de pasarile salbatice din zona, sa nu dea voie pasarilor din curte sa intre in casa, iar copiii sa nu se joace cu mortaciuni”.

Consilierul a aratat ca in zona locuiesc aproximativ 300 – 400 de oameni, fiind vorba de o localitate izolata.

Molnar a adaugat ca fiecare caz de viroza respiratorie la om va fi investigat si ca vor fi recolate probe pentru analize.

Directia de Sanatate Publica a trimis un medic pentru a asigura permanenta in zona respectiva.

Supravegherea focarului de gripa aviara intra in responsabilitatea medicilor veterinari, respectiv a Ministerului Agriculturii, a precizat consilierul ministrului Sanatatii. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here