Fondul Monetar International (FMI) incearca sa inteleaga clar rolul pe care ar urma sa-l detina in programul european de sprijinire a Greciei.La o zi dupa ce liderii din zona euro au convenit sa acorde imprumuturi bilaterale coordonate Greciei cu sprijinul FMI, oficialilor institutiei
de la Washington le este neclar cum vor fi accesate resursele Fondului si cum vor impune conditiile care fac parte de obicei dintr-un acord de finantare.
Intr-un comunicat foarte scurt, FMI a informat ca monitorizeaza situatia si este gata sa evalueze orice solicitare de asistenta.
Directorul general al institutiei, Dominique Strauss-Kahn, va incepe luni o scurta vizita in Polonia si Romania, urmand sa primesca, probabil, intrebari referitoare la situatia Greciei.
Dilema FMI este ca Grecia intra sub jurisdictia regulilor Uniunii Europene si este membra a zonei euro, unde politicile monetare sunt dictate de Banca Centrala Europeana. Astfel Fondul ar putea avea prpbleme in a impune politicile obligatorii asociate imprumuturilor.
Acordul de joi al liderilor zonei euro prevede ca Atena sa primeasca imprumuturi bilaterale de la statele care folosesc moneda comunitara si fonduri de la FMI daca intampina dificultati financiare severe.
Un oficial al FMI a delarat, sub protectia anonimatului, ca, probabil, Grecia nu va solicita, inca, ajutorului institutiei.
Cota de imprumut a Greciei la Fond este de 1,25 de miliarde de dolari, dar statul elen se va putea imprumuta cu o suma de pana la zece ori mai mare, potrivit regulilor adoptate in periaoda crizei. Analistii au estimat ca Grecia ar putea imprumuta pana la 20 de miliarde de doalri de la FMI. (Mediafax)