Liderii opozitiei din Kirgizstan au anuntat miercuri inlaturarea de la putere a Guvernului dupa confruntari violente intre politie si opozanti, soldate cu moartea a zeci de persoane si cu fuga presedintelui acestei tari din Asia Centrala, Kurmanbek Bakiev. Bakiev, caruia opozitia ii cerea demisia, a parasit capitala
Biskek in cursul serii, indreptandu-se intr-o directie necunoscuta, potrivit unei surse aeroportuare.
Premierul sau, Daniar Usenov, i-a „transmis o scrisoare de demisie”, dupa negocieri cu unul dintre liderii opozitiei, Temir Sariev, a anuntat acesta din urma pentru postul de radio kirgiz Azattyk.
Ulterior, opozitia a format „propriul Guvern”, avand-o la conducere pe fostul ministru de Externe Rosa Otunbaieva, a adaugat Sariev.
Regimul lui Bakiev a cazut dupa ce sute de manifestanti au luat cu asalt Parlamentul si sediul presedintiei din Biskek, in cadrul confruntarilor soldate cu 47 de morti si 400 de raniti, potrivit unui oficial din cadrul Ministerului Sanatatii, care a precizat ca bilantul ar putea creste.
„Aproape 100 de persoane au fost ucise in timpul violentelor” din tara, a declarat, la randul sau, unul dintre liderii opozitiei, Omurbek Tekebaiev, intr-o alocutiune adresata natiunii si difuzata de televiziunea publica, ocupata de manifestanti.
Sediul Parchetului general a fost incendiat, a constatat un jurnalist al AFP.
Primele incidente au izbucnit cand politia a incercat in zadar sa disperseze manifestantii reuniti in apropiere de sediul opozitiei.
in urma confruntarilor violente, autoritatile au decretat stare de urgenta si au impus „restrictii de circulatie”. Situatia a degenerat ulterior, cand fortele de securitate au deschis focul si au folosit gaze lacrimogene si grenade asurzitoare impotriva manifestantilor.
Presedintele Bakiev, el insusi ajuns la putere printr-o revolutie in martie 2005, este criticat pentru modul autoritar de guvernare si nepotism.
El a „parasit aeroportul din Manas in jurul orei locale 20.00” (17.00 ora Romaniei) la bordul unui avion in care „au urcat maxim cinci persoane”, potrivit unui oficial din cadrul aeroportului, care nu a putut preciza in ce directie se indrepta aeronava.
La Biskek, casa lui Bakiev a fost jefuita si incendiata de persoane necunoscute, care au iesit cu saci mari de plastic plini cu haine, lenjerie si vesela, potrivit unui corespondent al Interfax.
Incertitudinea se mentine in privinta sortii ministrului de Interne Moldomusa Kongantiev. O sursa din cadrul ministerului, presa independenta si organizatiile neguvernamentale sustin ca acesta a fost ucis la Talas (nord-vest) in timpul confruntarilor, dar un purtator de cuvant al ministerului a dezmintit aceste informatii.
Rusia si Statele Unite, care au fiecare cate o baza militara in aceasta fosta republica sovietica, au facut apel la calm.
Washingtonul s-a declarat miercuri „foarte preocupat” de situatia din Kirgizstan si a deplans violentele din Biskek, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, PJ Crowley.
Washingtonul dispune pe aeroportul din Manas de o baza aeriana cheie pentru operatiunile sale in Afganistan, prin care tranziteaza o mare parte dintre soldatii mobilizati pe teren.
La randul sau, premierul rus Vladimir Putin a dat asigurari ca Rusia nu are „nicio legatura” cu ciocnirile violente dintre opozanti si politie in Kirgizstan.
La randul sau, sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, s-a declarat foarte ingrijorata de situatie si a cerut Guvernului si opozitiei kirgize sa dea dovada de „retinere” si sa poarte un dialog.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a lansat un nou apel „la dialog si la calm, pentru a se evita o noua varsare de sange”. (Mediafax)