Premierul interimar kirgiz a discutat cu Putin, care i-a oferit ajutorul Rusiei

0
760
ka-pres

ka-presSefa Guvernului interimar din Kirgizstan, Rosa Otunbaieva, a discutat la telefon cu premierul rus, Vladimir Putin, a declarat joi Omurbek Tekebaiev, un lider al opozitiei kirgize care a preluat puterea dupa o revolta populara.

 Aceasta discutie telefonica a fost confirmata de purtatorul de cuvant al premierului rus, Dmitri Peskov.

Premierul rus, Vladimir Putin, a oferit Kirgizstanului ajutorul Rusiei , in cursul conversatiei telefonice cu Otunbaieva, a precizat purtatorul sau de cuvant.

Medvedev: Revolta din Kirgizstan denota nemultumirea poporului fata de regim

Revolta care a cauzat miercuri caderea Guvernului din Kirgizstan este o „problema interna” care arata nemultumirea unei populatii „scandalizate” din cauza actiunilor regimului aflat la putere, a declarat presedintele rus, Dmitri Medvedev, citat de purtatoarea sa de cuvant.

„Aceasta este o problema interna a Kirgizstanului, dar forma de protest arata ca oamenii obisnuiti sunt extrem de scandalizati de regimul aflat la putere”, a precizat Natalia Timakova, citata de agentia RIA Novosti.

Potrivit presedintelui rus, „cel mai important este evitarea (inregistrarii unui numar mai mare de) victime si restabilirea ordinii in tara”.

„Kirgizstanul a fost si ramane un partener strategic al Rusiei si, prin urmare, vom urmari cu o atentie deosebita situatia din aceasta republica”, a conchis ea.Liderii opozitiei din Kirgizstan au anuntat miercuri caderea Guvernului ca urmare a ciocnirilor violente dintre politie si opozanti, care s-au soldat cu zeci de morti si au provocat fuga presedintelui kirgiz, Kurmanbek Bakiev.

Puterea a fost inlaturata dupa ce sute de manifestanti au luat cu asalt sediul Parlamentului si al presedintiei din Biskek, pe fondul incidentelor violente care au provocat moartea a cel putin 68 de persoane si ranirea altor 527, potrivit Ministerului Sanatatii.

ONU trimite un emisar special in Kirgizstan

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a anuntat joi la Viena detasarea diplomatului slovac Jan Kubis in Kirgizstan, unde opozitia a preluat puterea ca urmare a unei revolte populare.Ban a precizat ca „il va trimite in calitate de emisar special pe Jan Kubis” in Kirgizstan, precizand ca diplomatul „va ajunge maine (vineri)” la fata locului.

In cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Ministerul austriac de Externe, la sfarsitul intrevederii sale cu ministrul de Externe, Michael Spindelegger, secretarul general al ONU a precizat ca „Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa va trimite de asemenea un reprezentant”.

Intr-o conversatie telefonica joi dimineata cu ministrul kazah de Externe, Kanat Saudabaiev, a carui tara detine presedintia anuala a OSCE, Ban a „convenit” cu acesta ca emisarii speciali „trebuie sa se coordoneze la fata locului”.

Liderii opozitiei din Kirgizstan au anuntat miercuri caderea Guvernului, ca urmare a ciocnirilor violente dintre politie si opozanti, care s-au soldat cu zeci de morti si au provocat fuga presedintelui kirgiz, Kurmanbek Bakiev.

Puterea a fost inlaturata dupa ce sute de manifestanti au luat cu asalt sediul Parlamentului si al presedintiei din Biskek, pe fondul incidentelor violente care au provocat moartea a cel putin 68 de persoane si ranirea altor 527, potrivit Ministerului Sanatatii.

Presedintele kirgiz incearca sa isi reuneasca sustinatorii in sudul tarii

Presedintele kirgiz Kurmanbek Bakiev, inlaturat de la putere de manifestanti miercuri, incearca sa isi reuneasca sustinatorii in sudul tarii si refuza sa demisioneze, a afirmat joi sefa Guvernului interimar din Kirgizstan, Rosa Otunbaieva.

Ea a anuntat ulterior, in cadrul unei conferinte de presa, ca Parlamentul va fi dizolvat si ca Guvernul interimar va conduce tara pana la organizarea de alegeri.

„Presedintele incearca sa isi consolideze electoratul in sud pentru a continua sa isi apere pozitiile”, a declarat Otunbaieva, in cadrul unei conferinte de presa.

„Opozitia insista insa ca el sa isi prezinte demisia”, a adaugat Otunbaieva, fost ministru de Externe.

„Conform informatiilor noastre, el se afla la Djalal-Abad”, orasul sau natal, din sudul Kirgizstanului, a precizat ea.

Liderii opozitiei din Kirgizstan au anuntat miercuri caderea Guvernului, in urma unor confruntari violente intre politie si opozanti, care s-au soldat cu 68 de morti si 527 de raniti, potrivit Ministerului Sanatatii.

Presedintele Kurmanbek Bakiev a parasit capitala Biskek pentru a merge in sudul tarii.

Parlamentul va fi dizolvat si Guvernul interimar isi va asuma temporar atributiile Legislativului si ale presedintelui, a adaugat Otunbaieva.

„Toate puterile vor fi transferate Guvernului interimar”, a afirmat ea, subliniind ca Guvernul urmeaza sa-si desfasoare activitatea pentru moment in sediul Parlamentului , desi a fost afectat considerabil cu ocazia ciocnirilor survenite miercuri.

Actuala Constitutie va ramane in vigoare pana ce o alta va fi adoptata prin referendum, a mentionat Otunbaieva.

Ea a promis ca Guvernul pe care-l conduce nu va repeta greselile facute de Bakiev, care a ajuns la putere in 2005 printr-o revolutie.

Kirgizstanul a asistat de atunci la crize politice si diferende juridice.

Bakiev a fost abandonat rapid de cei care l-au sprijinit sa ajunga la putere si care l-au acuzat de perpetuarea obiceiurilor predecesorului sau prin oferirea de avantaje economice si functii membrilor familiei sale. (Mediafax)

 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here