Avionul la bordul caruia se afla presedintele polonez s-a prabusit. Nu exista supravietuitori

0
1056
pol-pres

pol-presUn avion Tupolev 154, la bordul caruia se afla presedintele polonez Lech Kaczynski, s-a prabusit, sambata, la aterizarea pe aeroportul din Smolensk, in Rusia, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski.

Printre pasageri se aflau numerosi demnitari polonezi, care urmau sa participe la ceremonia de comemorare a 70 de ani de la masacrul de la Katin.

Guvernatorul bancii nationale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, se afla printre pasagerii avionului prezidential polonez prabusit sambata la Smolensk, in Rusia, a declarat un purtator de cuvant al bancii, citat de Sky News.

Anterior, presa poloneza afirma ca la bordul avionului se afla inclusiv fratele geaman al presedintelui, Jaroslaw Kaczynski, dar pentru moment nu exista nicio confirmare oficiala.

Printre pasagerii avionului se numara liderul Partidului Lege si Justitie (PiS) si liderii altor doua partide poloneze, sustine publicatia citata.

Nicio persoana aflata la bordul avionului prezidential polonez nu a supravietuit, a anuntat guvernatorul regiunii ruse, intr-o interventie televizata.

„Nu exista supravietuitori in aceasta catastrofa”, a declarat guvernatorul Serghei Antufiev prin telefon la postul de televiziune Vesti-24. „Potrivit informatiilor preliminare, la bord se aflau 85 de membri ai delegatiei si echipajul”, a adaugat el.

In timp ce se apropia de pista de aterizare, „avionul a acrosat mai multi copaci, a cazut si s-a descompus”, a declarat el.

Cu putin timp inainte, Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a declarat ca 87 de persoane au murit in aceasta catastrofa, potrivit Itar-Tass.

Parchetul rus, citat de agentiile ruse, a mentionat ca la bord erau 132 de persoane, fara a preciza numarul mortilor.

Accidentul s-a produs la periferia orasului Peciorsk din regiunea Smolensk „in situatia in care era ceata puternica”, a precizat un oficial din cadrul departamentului de ancheta al Parchetului, Vladimir Markin, citat de agentia RIA Novosti.

Presedintele polonez Lech Kaczynski, impreuna cu sotia si familiile unor ofiteri polonezi executati in urma cu 70 de ani de politia lui Stalin, se indrepta catre Katin, in apropiere de Smolensk, pentru a se reculege la mormintele acestora.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a fost „informat imediat” in legatura cu accidentul si l-a trimis pe ministrul pentru Situatii de Urgenta Serghei soigu la locul accidentului, a declarat serviciul de presa al Kremlinului, citat de agentiile ruse.

Lech Kaczynski, un jurist catolic si conservator

Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, in varsta de 60 de ani, este, ca si fratele sau geaman, Jaroslaw, un jurist conservator, cu profunde convingeri catolice, provenind din randurile miscarii anticomuniste Solidaritatea.Lech Kaczynski a castigat alegerile prezidentiale la 23 octombrie 2005, dupa cum fratele sau – mai in varsta cu 45 de minute – le-a castigat pe cele legislative, desfasurate la 25 septembrie 2005, in fruntea partidului Lege si Justitie (PiS) al carui presedinte este.

Lech si Jaroslaw au avut un parcurs profesional si politic aproape identic, inceput la varsta de 12 ani, cand au jucat rolul unor frati gemeni intr-un film pentru copii. Deveniti adulti, Lech si Jaroslaw au activat amandoi in opozitia anticomunista, la sfarsitul anilor ’70.

Dupa impunerea legii martiale in decembrie 1981, Lech a fost inchis, ca alti cativa mii de militanti din Solidaritatea. Eliberat dupa 11 luni, el a devenit, impreuna cu fratele sau, un colaborator apropiat al liderului istoric al primului sindicat liber din lumea comunista, Lech Walesa. Dupa aparitia unor conflicte cu acesta, la inceputul anilor ’90, gemenii au fondat partidul Lege si Justitie, in 2001, devenit intre timp cel mai important partid polonez.

Pentru a nu stingheri candidatura lui Lech la functia de sef al statului, Jaroslaw a renuntat la postul de premier, in favoarea unui expert mai putin cunoscut publicului larg, Kazimierz Marcinkiewicz. Jaroslaw si-a pastrat insa postul – foarte influent – de sef al partidului care a obtinut cele mai multe locuri in Parlament.

„Fratele meu m-a impins tot timpul in fata. El prefera sa fie mai retras, vrea sa ramana acolo unde este si sa conduca partidul nostru politic”, explica Lech, intr-un interviu. „Nu suntem chiar identici”, da asigurari Lech, care este casatorit, tata si bunic, in timp ce Jaroslaw este celibatar si locuieste impreuna cu mama lui. Din punctul de vedere al jurnalistilor insa, doar cele doua alunite de pe obrazul stang si de pe nas pe care le are Lech permit diferentierea celor doi.

„Este adevarat insa ca, pe plan politic, avem aceleasi opinii. Acestea s-au nascut din patriotismul parintilor nostri, membri ai rezistentei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ei ni le-au transmis”, a marturisit Lech Kaczynski, fost primar al Varsoviei.

Lista principalilor oficiali polonezi aflati la bordul avionului prabusit in Rusia

Comitetul polonez pentru memoria nationala, care s-a ocupat de organizarea vizitei la Katin, a publicat o lista cu pasagerii avionului prezidential polonez care s-a prabusit sambata in Rusia, si a carei copie a fost obtinuta de site-ul Novinite.com, care prezinta principalii oficiali ai delegatiei.

Lech Kaczynski – presedintele Poloniei

Maria Kaczynska – sotia presedintelui Lech Kaczynski

Ryszard Kaczorowski – in perioada 1989-1990 a fost ultimul presedinte al Poloniei in exil.

Jerzy Szmajdzinski – vicepresedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, candidat la alegerile prezidentiale din 2010.

Wladyslaw Stasiak – directorul biroului de presa al Presedintiei.

Aleksander Szczyglo – presedintele Biroului National de Securitate.

Pawel Wypych – secretar de stat al Cancelariei prezidentiale.

Mariusz Handzlik – subsecretar al administratiei prezidentiale.

Andrzej Kremer – ministru adjunct al Afacerilor Externe.

Franciszek Gagor – seful Statului Major al armatei poloneze.

Andrzej Przewoznik – vicepresedinte si secretarul Comisiei pentru comemorarea vicrimelor masacrului de la Katin a premierului in perioada 1994-1998.

Grzeogrz Dolniak – membru al Camerei inferioare a Parlamentului.

Przemyslaw Gosiewski – membru al Camerei inferioare a Parlamentului.

Zbigniew Wassermann – membru al Camerei inferioare a Parlamentului.

Janusz Kochanowski – avocatul polonez al poporului.

Slawomir Skrzypek – guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei.

Janusz Kurtyka – presedintele Institutului Polonez pentru Memoria Nationala.

Tadeusz Ploski – preot romano-catolic.

(Mediafax)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here