Masacrul de la Katin, de la care se implinesc 70 de ani, reprezinta cea mai mare tragedie a Poloniei moderne si un simbol al minciunilor comuniste, presedintele polonez, Lech Kaczynski, pierzandu-si viata, sambata, in momentul in care se deplasa la ceremoniile comemorative.
Cand Germania nazista a ocupat Polonia, pe 1 septembrie 1939, armata poloneza a fost nevoita sa bata in retragere, retragandu-se spre est. insa invazia din 17 septembrie a Armatei Rosii, in virtutea Pactului Ribbentrop-Molotov, a surprins trupele poloneze, care nu au opus rezistenta.
Aproximativ 22.000 de ofiteri polonezi in rezerva, profesori, avocati si medici mobilizati au fost luati prizonieri de catre sovietici si plasati in lagare de detentie.
La 5 martie 1940, Joseph Stalin a ordonat politiei politice (NKVD) sa le aplice prizonierilor „pedeapsa capitala”. Abia in aprilie 1943 germanii au descoperit la Katin cadavrele a 4.500 de militari polonezi executati.
Stalin a atribuit crimele nazistilor, iar propaganda comunista a continuat sa intretina aceasta minciuna o jumatate de secol.
Abia in 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea Moscovei in acest masacru.
intr-un gest simbolic, premierul Vladimir Putin s-a deplasat prima data la Katin miercurea trecuta alaturi de omologul sau polonez Donald Tusk pentru a aduce un omagiu comun ofiterilor polonezi, dar si victimelor sovietice ale stalinismului.
Dintre cei 22.000 de militari disparuti in 1940, soarta multora inca nu se cunoaste. Justitia rusa a decis totusi sa claseze acest dosar, in pofida protestelor Varsoviei. (Mediafax)