Romania, membru cu drepturi depline in ENIAC JU

0
758
sorin_dumitriu

sorin_dumitriu„In aceasta perioada de reasezare a structurilor economice, cercetarea are un rol deosebit de important. Economiile vestice au inteles acest lucru, majorand substantial fondurile alocate acestui sector. Din pacate, Romania nu a adoptat o politica industriala bazata pe un model de dezvoltare prin stiinta-inovare-tehnologie.

De asemenea, tara noastra nu are o strategie clara in domeniul cercetarii, ceea ce conduce la disiparea resurselor umane, materiale si financiare din sector”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), marti, 20 aprilie 2010, in deschiderea NanoEIRei Summit (NanoElectronics in Romania: Research-Education-Industry).
Presedintele Camerei bucurestene a apreciat, in cadrul aceluiasi eveniment, ca se impune asezarea pe baze noi a relatiei dintre mediul academic si mediul economic, idee agreata si de presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica (ANCS), prof. univ. dr. ing. Adrian Curaj, care a vorbit despre cateva dintre initiativele Autoritatii prin care se incearca o mai buna functionare a acestei relatii. De asemenea, presedintele ANCS a subliniat necesitatea focalizarii resurselor catre domenii prioritare de cercetare. „Pentru a avea un program prioritar in domeniul nanotehnologiilor este necesar sa dovedim ca avem tot ceea ce ne trebuie, inclusiv cerere din partea industriei“, a punctat domnia sa. „Sunt convins ca va trebui nu doar sa spunem ca vrem un program prioritar, ci si sa identificam un loc in lantul industrial unde acesta sa vina cu produse competitive“, a declarat, in continuare, prof. univ. dr. ing. Adrian Curaj.
Manifestarea, care a marcat intrarea Romaniei ca membru cu drepturi depline in ENIAC JU (European Nanoelectronics Initiative Advisory Council Joint Undertaking), a fost organizata de Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie Bucuresti (IMT Bucuresti) si Infineon Technologies Romania (IFRO), alaturi de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), Camera Nationala, Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Tehnica Gh. Asachi din Iasi, sub patronajul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
in cadrul summit-ului, onorat de prezenta dr. Andreas Wild, director executiv al ENIAC-JU, a fost abordata relatia dintre industrie, pe de o parte, si cercetare si educatie, pe de alta parte, vazuta atat din punctul de vedere al unor companii multinationale ce opereaza in Romania, precum Renault Technologie Roumanie, Infineon Technologies, Honeywell sau IBM, cat si din punctul de vedere al unor institute de cercetare si universitati de prestigiu. Evenimentul a constituit un bun prilej pentru participanti de a discuta despre modul in care cele doua medii ar trebui sa colaboreze la nivel national pentru a-si finanta proiectele din surse publice si private, inclusiv despre oportunitatea infiintarii unui cluster in domeniul nanoelectronicii.
Programul evenimentului a cuprins doua sesiuni de lucrari, moderate de dr. Raluca Muller, director stiintific IMT Bucuresti, si dr. Michael Neuhaeuser de la Infineon Technologies Romania (IFRO), precum si o masa rotunda, moderata de dr. Andreas Wild, director executiv ENIAC JU.
ENIAC JU este constituit ca un parteneriat public-privat intre Comisia Europeana si statele membre si asociate, pe de o parte, si AENEAS, o asociatie care reprezinta principalii actori din domeniul cercetarii-dezvoltarii in domeniul nanoelectronicii (companii, centre de cercetare si universitati) din Europa, pe de alta parte. Potrivit dr. Andreas Wild, cei interesati sa dezvolte un proiect in cadrul ENIAC JU o mai pot face – in cadrul Apelului 3 – pana la data de 30 aprilie 2010, ora 17,00 (ora Bruxelles-ului).
Biroul de presa al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here