BNR se opune oricarei majorari a TVA, argumentand ca oricum colectarea este deficitara si ca o astfel de masura ar impiedica relansarea economiei si ar creste preturile, in timp ce FMI nu crede in beneficiile unei impozitari progresive pe salarii, potrivit unor surse guvernamentale.
„Banca Nationala se opune majorarii TVA. Probabil ca se gandesc ca vor rata tinta de inflatie al doilea an consecutiv in perioada de recesiune. Banca centrala argumenteaza ca o astfel de masura nu ar ajuta bugetul, pentru ca incasarea este oricum deficitara si s-ar ingreuna relansarea economiei. Cel mai probabil nu va fi o decizie privind TVA, va fi amanata pentru urmatoarea evaluare” , au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.
Presa a prezentat marti si miercuri, citand surse, mai multe variante de crestere a TVA, mergand pana la un nivel de 25%.
Potrivit surselor MEDIAFAX, expertii FMI sunt mai degraba in favoarea cresterii cotei unice, decat pentru introducerea unei impozitari progresive pe venituri si salarii. Reprezentantii institutiei financiare internationale cred ca o cota progresiva va aduce incasari mai mici la buget, intrucat salariile mari sunt putine si pot scoase mai usor din zona de impozitare.
Pe de alta parte, aceleasi surse spun ca, fara masuri suplimentare de crestere a veniturilor, deficitul va depasi chiar si nivelul maxim acceptat de FMI, de 6,9% din PIB, intrucat concedierile din sectorul bugetar si reducerile de cheltuieli nu vor putea acoperi influenta negativa a ajustarii in scadere a PIB.
Bugetul pe acest an a fost construit pe un deficit de 5,9% din PIB, in conditiile unei cresteri economice de 1,3% si avand ca baza un PIB pe 2009 mai mare decat cel publicat ulterior de Institutul National de Statistica.
FMI a anuntat inainte de inceperea discutiilor privind a patra evaluare a acordului stand-by ca a modificat prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an de la 1,3% la 0,8%.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat recent pentru MEDIAFAX ca noua prognoza a FMI ar putea fi chiar prea optimista.
„Sper ca noua prognoza a FMI sa fie acoperita de realitate. Eu sunt inca prudent”, a spus Vladescu.
Declaratia ministrului Finantelor Publice lasa de inteles atat ca estimarea de cresetere economica ar putea fi ajustata si mai mult in jos, cat si ca revizuirea bugetara implicita la nivelul veniturilor programate va fi mai ampla.