Vezi aici masurile convenite de Guvern cu FMI si CE

0
791
palatulvictoria

palatulvictoriaFondul de salarii pentru sistemul bugetar va fi limitat anul viitor la 39 de miliarde lei, prin reducerea numarului total de angajati in sectorul public, potrivit potrivit Memoramdumului suplimentar de intelegere convenit de Romania cu FMI si UE si obtinut de MEDIAFAX. Tichete masa si dobanzile la depozite bancare  vor fi impozitate.

 

Guvernul va extinde baza de impunere pentru impozitul pe venit incluzand si tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital, inclusiv dobanzile la depozitele bancare, si platile compensatorii, si va elimina scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

Documentul mai prevede reducerea cu 25% a salariilor, dar si a sporurilor si altor plati de natura salariala pentru toti salariatii din sectorul public, incepand cu 1 iunie 2010, precum si „rationalizarea” in continuare a numarului de salariati din sectorul public, in lunile urmatoare.

Pensionarile anticipate vor fi inghetate de la 1 iunie

Guvernul va ingheta pensionarile anticipate incepand cu data de 1 iunie 2010 si pana la intrarea in vigoare a legii de reforma a sistemului de pensii, iar pensiile de invaliditate vor fi acordate numai daca au fost aprobate in prealabil de echipe de evaluare medicala din Ministerul Muncii.

„Masurile de reducere a cheltuielilor includ si o inghetare a pensionarilor anticipate incepand cu data de 1 iunie 2010 si pana la intrarea in vigoare a legii de reforma a sistemului de pensii. Pensiile noi de invaliditate vor fi acordate numai daca acestea au fost in prealabil aprobate de echipele de evaluare medicala din Ministerul Muncii”, se arata in document.

Memorandumul incheiat cu FMI si UE prevede de asemenea o reducere cu 15% a tuturor prestatiilor sociale, inclusiv a pensiilor si a alocatiilor de somaj, dar stabileste suplimentar ca programele sociale ce nu sunt directionate catre grupurile dezavantajate ale societatii vor contribui „proportional mai mult” la aceasta reducere.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa majoreze taxele, daca masurile luate deja nu au efect

Guvernul s-a angajat sa majoreze unele taxe, daca masurile anuntate deja privind reducerea cheltuielilor nu vor fi aplicate pana in iunie sau nu au efectul scontat.

Memorandumul include masurile de reducere a cheltuielilor convenite de autoritatile romane cu institutiile internationale, precum reducerea salariilor cu 25%, rationalizarea numarului de angajati din sectorul public, diminuarea pensiilor cu 15%, inghetarea pensionarilor anticipate si extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit, pentru a include si tichetele de masa si veniturile din castigurile de capital.

„In cazul in care aceste actiuni nu sunt implementate pana in iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipata vor fi implementate actiuni suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv masuri de majorare a cotelor de impunere, pentru a se elimina orice diferenta bugetara anticipata”, se arata in memorandumul de intelegere.

Guvernul s-a angajat sa privatizeze sau sa inchida Termoelectrica si sa privatizeze CFR Marfa

Guvernul s-a angajat in fata FMI si CE sa inceapa procedurile de privatizare sau inchidere pentru Termoelectrica si sa vanda pachetul majoritar de actiuni la CFR Marfa.

Guvernul va elimina cel de-al 13-lea salariu pentru angajatii din sectorul public

Guvernul va elimina cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an pentru angajatii din sectorul public, masura ce va fi prevazuta in bugetul pentru 2011 si va conta pentru virarea celei de-a patra transe de la Comisia Europeana, potrivit Memoramdumului suplimentar de intelegere convenit cu FMI si UE.Astfel, pentru acordarea celei de-a patra transe de la Comisia Europeana, care este programata pentru ultimul trimestru al acestui an, Guvernul trebuie sa faca progrese si in implementarea bugetului 2010, ce vizeaza o tinta de deficit guvernamental de 7% din PIB in termeni ESA95, si sa respecte tinta din bugetul pentru cheltuielile cu bunuri si servicii, excluzand rambursarea arieratelor acumulate, se arata in Memoramdumul suplimentar de intelegere convenit de Romania cu FMI si UE si obtinut de MEDIAFAX.

Prima transa de 1,5 miliarde euro a fost virata in data de 27 iulie 2009 in urma semnarii acordului de imprumut din 23 iunie 2009. A doua transa, in valoare de 1 miliard de euro, a fost virata la data de 11 martie 2010. Alte trei transe au fost programate pentru perioada cuprinsa intre trimestrul doi al anului 2010 si trimestrul doi al anului 2011.

Imprumutul agreat de Romania cu CE insumeaza cinci miliarde de euro.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here