„Parerea mea este ca, in Romania, lucrurile inca se fac dupa ureche!” – considera directorul firmei DIAFAN SRL, din Alba Iulia, Emil Stefan

0
995
automatizari

automatizariDiafan SRL se apropie de implinirea a 19 ani de activitate. Cum a “crescut” firma, in timp?
  Am infiintat firma in anul 1991, cu un alt gen de activitate, iar traseul actual l-am inceput in 1994, dezvoltandu-ne an de an. Acum ne ocupam de sisteme de alarma, supraveghere video si control acces, interfonie, aer conditionat, usi de garaj, automatizari pentru porti si – de trei ani – oferim

 si sisteme de detectie si de semnalizare la incendiu, pe care punem acum un mare accent.

Constat ca va ocupati de activitati total diferite…
  Surprinzator, pe toata piata Romaniei firmele care se ocupa de sisteme de securitate si-au dezvoltat si celelalte activitati pe care le facem si noi – poate ca nu chiar toate – dar, vorbind in numele nostru, la noi cred ca a aparut ca o nevoie de a diversifica un pic domeniile, de a avea asigurat un flux de activitate pe perioadele mai slabe pe anumite segmente. Iar diversificarea a fost favorizata si datorita aptitudinilor lucratorilor, care pot fi folosite in toate domeniile prezentate. Cel care instaleaza un sistem de alarma, poate sa instaleze si un interfon, de exemplu, pentru ca lucreaza tot cu fire, se utilizeaza aceeasi infrastructura, aceeasi logistica, aceleasi echipamente…

Ati spus ca e benefic sa se asigure „un flux de activitate, pe perioade mai slabe pe anumite segmente”. in afaceri, este bine sa pornesti pe mai multe directii de activitate?
 Nu neaparat! intr-adevar, a fost o perioada in care a fost nevoie de asa ceva, insa tendinta actuala este de super-specializare. Dar ne putem dezvolta, dezvoltand si specializand fiecare dintre segmente. Ca exemplificare – si stie toata lumea asta – montarea aparatelor de aer conditionat este o activitate sezoniera, care se desfasoara mai degraba primavara-vara. Astfel ca, daca am fi specializati numai pe aer conditionat, perioada iernii ar fi destul de dificila pentru noi. si este cam aceeasi problema in cazul fiecarui segment, in parte. Nu poti trai doar din montari de interfoane sau din sisteme de alarma, de exemplu! Cel putin, nu se poate asta intr-o piata mica, precum este cea din Alba Iulia, orasul nostru. 
  In acest context, a aparut nevoia de a completa activitatile firmei. in plus, segmentele chiar sunt legate intre ele, atat in partea de confort, cat si in cea de siguranta. Asadar, noi va oferim siguranta – prin sistemele de alarma; siguranta si confort – prin interfonie si prin automatizare; iar la confort putem adauga si aerul conditionat, unde specializarea este ceva mai redusa, cum spuneam, dar logistica este aproximativ aceeasi.  

Dar ceea ce afirmati acum nu este in contradictie cu ce spuneati mai devreme, ca exista o tendinta de super-specializare a firmelor?
 Nu, asta vine in completarea celor spune mai inainte! Adica, eu, ca patron de firma, imi pot dezvolta mai multe directii ale afacerii mele, dar voi avea grija ca fiecare dintre acestea sa ajunga la un inalt nivel de specializare. Aceasta este una dintre caile succesului unei afaceri. Bineinteles ca este o conditie necesara, dar nu si suficienta!
  Noi avem deja patru echipe super-specializate pe patru directii diferite ale activitatii firmei. Dar acestea nu actioneaza doar in specializarea lor, astfel ca este posibil ca echipele sa se competeze intre ele, in caz de nevoie. Atunci cand avem de rezolvat o comanda mai complexa – sa zicem, un sistem de securitate sofisticat – care necesita mai mult de o echipa, o alta poate veni in ajutor, chiar daca specializarea sa principala ar fi pe alta directie, pentru ca oricare dintre angajati stapaneste procesele tehnologice de baza ale tuturor operatiunilor.

Cum apreciati ca este concurenta pe piata in care va desfasurati activitatea?
 Este o concurenta acerba! insa, nu ai probleme daca iti vezi de treaba si dovedesti ca executi lucrari de calitate. Spre surprinderea noastra placuta, constatam ca vin clientii catre noi, desi ar putea gasi si solutii mai ieftine pe piata. Dar ei vin pentru calitatea lucrarilor noastre! si-mi place sa cred ca acesta este si rezultatul muncii noastre de peste 18 ani. De altfel, noi am fost un fel de „deschizatori de drumuri” in ceea ce am facut, inclusiv in deschiderea primului magazin on-line din Romania de automatizari pentru porti…

Ce este mai greu in afaceri: sa-si castigi un prestigiu sau sa te mentii acolo, sus?
  Mai greu este sa te mentii, fara indoiala. Cand esti jos, nu prea esti bagat in seama de concurenta si te poti misca mai liber, te poti ridica. Dar cand ajungi sus, te privesc toti si abia asteapta sa faci un pas gresit, ca sa-ti preia clientii. insa, fara indoiala ca merita sa depui efortul necesar pentru a te mentine la cote inalte!

Cat de pregatiti sunt muncitorii de specialitate?
  La modul general, exista carente in pregatire, dar in domeniul nostru nici nu avem un standard anume, la care sa ne raportam pe plan intern. Parerea mea este ca, in Romania, lucrurile inca se fac dupa ureche! Multi oameni nu se pregatesc temeinic, la nivelul la care ar trebui sa lucreze. Omul tinde sa parcurga calea cea mai usoara, cea mai comoda! Se gandeste ca mai bine sta acasa langa nevasta, decat sa mearga doua zile la un stagiu de pregatire, unde uneori nici macar nu intelege de ce are nevoie de acele informatii. Ar trebui sa avem un sistem de formare profesionala mult mai bine pus la punct, care sa nu fie benevol, ci impus prin legislatie!

Aici nu ar trebui sa intervina conducerea firmei respective, care sa impuna efectuarea acestor stagii de pregatire?
 Ba da, noi facem asta! Noi ne instruim personalul, pentru a avea numai oameni bine pregatiti. Pentru ca ne confruntam si cu o alta situatie care ne obliga la o pregatire continua: furnizorul de echipamente ne ofera materialele si produsele necesare, dar fara a asigura si instruirea adecvata, pentru utilizarea lor corecta. Astfel ca “scolirea” celor ce vor lucra cu echipamentele respective cade tot in sarcina noastra, ca furnizor de servicii. De fapt, vorbind la modul general, fiecare firma de profil se ocupa asa cum crede de cuviinta de instruirea personalului propriu. De aici apare si un fel de “haiducie” in oferirea de servicii pe piata. Nu exista un standard general de pregatire, la care sa ne raportam toti. Nu exista conditii impuse de executie, care sa fie respectate obligatoriu de catre toate firmele ce lucreaza in domeniu, in afara cerintelor legale de securitate. Totul depinde de abilitatile si de constiinta fiecaruia!
  De aceea, inca de la inceptul activitatii noastre, noi am incercat sa impunem si sa pastram un standard ridicat de calitate a lucrarilor executate, pastrand si un raport echitabil calitate/pret. Am trimis oamenii in stagii de pregatire profesionala si de specializare, la asociatii profesionale competente si abilitate in acest scop, in diversele domenii specifice activitatii noastre. Doar un singur angajat nu a apucat sa urmeze astfel de cursuri, deoarece este foarte tanar si abia a venit la noi, dar si acela va beneficia de pregatire. si au existat doua motive pentru care am procedat asa: pe de o parte, pentru a ne fi noua comod, deoarece, daca montezi prost un echipament, trebuie sa te tot duci sa faci reparatii, iar – pe de alta parte – pentru client, deoarece multumirea lui ne aduce alti clienti. 
  
Se simte criza economica in domeniul dvs. de activitate?
 Las cifrele sa vorbeasca: in anul 2008 am avut o cifra de afaceri de un milion de dolari, ceea ce insemna ceva pentru o firma cu numai 12 angajati. in anul 2009 cifra de afaceri s-a redus cu circa 30%, iar in acest an estimam o noua scadere, cu aproximativ 20 de procente, fata de 2009. Asadar, una peste alta, criza economica ne-a provocat o reducere la jumatate fata de 2008 a cifrei de afaceri. Pe categorii de clienti, am constatat ca a scazut drastic numarul de clienti persoane fizice, ceea ce inseamna ca romanii nu mai au bani pentru asa ceva, preferand sa-si utilizeze resursele banesti pentru a-si asigura traiul zilnic. si este normal sa fie asa, in conditiile actuale. E normal sa te gandesti de doua ori, acum, daca-ti mai permiti sa-ti pui la usa garajului sistem automat de deschidere sau cobori din masina sa deschizi si sa inchizi poarta, manual. E normal sa te gindesti daca mai ai bani sa-ti pui aer conditionat in casa, ori iti faci racoare cu un mic ventilator, la vara. insa, noi oferim in continuare servicii marilor firme, ceea ce inseamna si ca ne bucuram de prestigiul castigat in timp, la acest nivel. Asa ca sunt optimist pentru viitor, deoarece suntem o firma reprezentativa, pe piata noastra.
Daniel Negut (interviu preluat din revista Business Adviser, varianta print, nr 50)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here