Sindicatul National al Taximetristilor Independenti (SNTI) se solidarizeaza cu cei care au decis sa intre in greva generala ca urmare a deciziei Guvernului de a reduce salariile, pensiile si celelalte prestatii sociale, urmand ca pe toata durata protestului sa aiba banderole albe pe masini.
„Sindicatul National al Taximetristilor Independenti (SNTI) a decis sa se solidarizeze cu cetatenii Romaniei si sunt alaturi de toate federatiile membre ale Confederatiei Nationale Sindicale «CNS Cartel Alfa» care au hotarat sa declanseze greva generala pe o perioada nedeterminata, protestand astfel fata de masurile abuzive adoptate de Guvernul Romaniei impotriva populatiei asupra careia arunca in exclusivitate povara crizei”, se arata intr-un comunicat de vineri al confederatiei „Cartel Alfa”, la care taximetristii independenti sunt afiliati.
Astfel, pe toata durata grevei generale, taximetristii independenti vor lucra, insa vor avea pe masini banderole albe.
Sindicalistii de la metrou si RATB intra in greva de solidaritate in 1 iunie
Sindicalistii de la metrou si RATB fac greva de solidaritate in 1 iunie, cu oprirea activitatii intre orele 4.00 si 16.00, si vor intra ulterior in greva generala daca va fi nevoie, din cauza scaderii salariilor angajatilor, a anuntat, vineri, presedintele USLM, Ioan Radoi. Liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) a precizat ca angajatii de la metrou si RATB vor intra in prima faza in greva de solidaritate, in 1 iunie, si apoi in greva generala, daca va fi nevoie.
Radoi a precizat ca in 1 iunie metroul si mijloacele de transport in comun din Bucuresti nu vor circula intre orele 4.00 si 16.00.
In 1 iunie vor opri activitatea intre orele 4.00 si 16.00 angajatii RATB care lucreaza pe troliebuze si tramvaie, urmand ca autobuzele sa circule normal.
Angajatii Metrorex si o parte a celor din RATB spun ca vor trece la procedurile legale pentru declansarea grevei generale daca dupa greva de solidaritate nu se schimba Hotararea de Guvern din 12 mai privind reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, pentru a se specifica clar ca nu sunt afectati de diminuari salariale angajatii regiilor autonome si companiilor cu capital de stat.
Presedintele sindicatului din RATB, Mircea Ionescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX ca salariatii pe care ii reprezinta, respectiv soferii de autobuz, nu vor opri activitatea marti, 1 iunie, in semn de solidaritate cu ceilalti angajati din transportul public, deoarece nu le scad salariile cu 25 la suta.
De asemenea, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, prezent la conferinta de presa a USLM, a declarat ca o decizie privind o eventuala greva de solidaritate a celor de la CFR va fi luata luni. Mantescu a spus ca angajatii sunt pregatiti sa opreasca lucrul daca vor fi afectati de diminuarea salariilor.
La randul sau, presedintele Federatiei Dum de Fier, Florin Dobrescu, a spus ca daca va fi greva de solidaritate la CFR, aceasta va fi dupa 2 sau 3 iunie, cand se vor aduna toate semnaturile colegilor din teritoriu.
„Sindicatul National al Taximetristilor Independenti, in semn de solidaritate cu toti lucratorii aflati in greva generala, a decis sa instaleze, pe intreaga perioada a desfasurarii actiunii de protest a colegilor membri ai «CNS Cartel Alfa», o banderola alba afisata vizibil, transversal, pe cupola taxiului”, informeaza confederatia.
Taximetristii independenti isi afirma totodata disponibilitatea de a participa la orice manifestare de protest care se va desfasura in strada in acea perioada.
Confederatiile sindicale au decis declansarea grevei generale pe termen nelimitat incepand cu 31 mai, mitinguri de protest la nivelul judetelor, intre 1 si 4 iunie si organizarea unui lant uman in jurul Palatului Parlamentului, cu manifestari la portile de intrare, in ziua dezbaterii motiunii de cenzura.
Peste 400.000 de angajati din invatamant si administratie publica vor intra de luni in greva generala pe termen nedeterminat, iar acestora li se vor alatura intr-o greva de solidaritate si alti angajati din sanatate, transporturi, penitenciare si sectorul privat.
Potrivit sindicalistilor, cel putin un milion de angajati vor intra in greva pe 31 mai si 1 iunie.
Guvernul a aprobat, miercuri, scrisoarea de intentie convenita cu FMI, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor si salariilor in sectorul bugetar. Documentul va fi transmis Fondului Monetar International, pentru a fi aprobat in board-ul institutiei la finele lunii iunie.
Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru doua proiecte de lege, dintre care unul va contine masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivitatii si reevaluarea pensiilor de invaliditate.
Proiectele de lege ar urma sa fie transmise Parlamentului dupa avizul CES.
Conform proiectului de lege privind diminuarea cheltuielilor pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in Parlament, cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi in lei sau in valuta se diminueaza cu 25%. in situatia in care astfel rezulta o valoare mai mica decat valoarea salariului minim brut pe tara, suma care se acorda este de 600 lei. (Mediafax)