Motiunea de cenzura va fi citita miercuri si dezbatuta si votata martea viitoare

0
794
senat

senatMotiunea de cenzura va fi citita miercuri, la ora 10.30 si dezbatuta si votata martea viitoare, de la ora 10.00, au decis marti Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Conducerile celor doua Camere s-au reunit, marti, pentru a decide, printre altele, in legatura cu calendarul legat de citirea, dezbaterea si votarea motiunii de cenzura depuse, luni, de social-democrati.

Membrii Birourilor Permanente au decis, in aceasta sedinta, ca motiunea de cenzura sa fie citita, miercuri, la ora 10.30 si dezbatuta si votata martea viitoare, de la ora 10.00.

Senatorii si deputatii s-au intrunit, luni, in sedinta comuna in care premierul Emil Boc si-a asumat raspunderea in numele Guvernului pentru doua proiecte de lege prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25 la suta iar pensiile cu 15 la suta.

Motiunea de cenzura a PSD a fost depusa, luni, la cabinetele presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului. Documentul a fost semnat de 120 de parlamentari ai PSD si are titlul „Opriti genocidul social!”.

In cazul asumarii raspunderii de catre Guvern, Constitutia prevede ca Executivul va fi considerat demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata de majoritatea senatotilor si deputatilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor.

Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Astfel, pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi necesare 236 de voturi „pentru”, din totalul de 471 de parlamentari.

Grupul PDL are, la Camera, 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoana, care a demisonat din partid), PSD-PC – 94, PNL – 54, UDMR – 22, Minoritati – 18, Independenti – 16, fara apartenenta la un grup parlamentar – 4.

Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC – 43 (intre care si Catalin Voicu, aflat in arest preventiv), PNL – 22, UDMR – 9, Grupul Mixt – 10.

Daca toti cei de la PSD-PC si PNL vor fi prezenti si vor vota motiunea de cenzura, ar avea 212 optiuni „pentru”. Astfel, pentru adoptarea motiunii ar mai fi necesare 24 de voturi.

Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, crede ca nu vor aparea „surprize” din partea parlamentarilor PDL la motiunea de cenzura initiata de PSD, mentionand ca este „total” increzator in sustinerea de catre acestia a Guvernului Boc.

In acest moment, grupurile parlamentare ale PSD si PNL din Senat si de la Camera Deputatilor pot insuma pentru reusita motiunii de cenzura 212 voturi „pentru”, Opozitia mai avand nevoie de 24 de voturi favorabile. Aceste voturi ar putea fi obtinute de la parlamentari din grupurile PDL, UDMR, grupul mixt de la Senat, grupul independentilor, cel al minoritatilor sau de la deputatii fara apartenenta la un grup parlamentar de la Camera.

Pe de alta parte, pentru a evita ca unii dintre parlamentarii PDL sa voteze motiunea de cenzura, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a opinat ca parlamentarii acestui partid nu ar trebui sa ia parte la vot.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a precizat ca partidul sau este solidar cu Guvernul, iar parlamentarii acestei formatiuni nu vor vota motiunea de cenzura a opozitiei.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a dat asigurari ca parlamentarii Uniunii vor vota „disciplinat” impotriva motiunii de cenzura, conducerea acestei organizatii optand ca senatorii si deputatii UDMR sa ramana in plen cu ocazia votului.

Senatorul PDL Georgica Severin a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca nu si-a schimbat optiunea de a vota motiunea de cenzura, deoarece nu a gasit printre amendamentele acceptate de Guvern la pachetul de masuri pe care isi va angaja raspunderea o modificare care sa se refere la zona economica.

Deputatii PDL Daniel Oajdea si Clement Negrut s-au abtinut, luni, la votul din grupul parlamentar legat de sustinerea guvernului Boc. Oajdea si Negrut au solicitat ca pensiile si salariile sub 1000 de lei sa nu fie reduse prin legile pentru care Guvernul isi asuma raspunderea, insa propunerile in acest sens nu au fost acceptate.

Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat, marti, ca motiunea de cenzura depusa de social-democrati are 65-70% sanse sa fie adoptata. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here