Motiunea de cenzura initiata de PSD, intitulata „Opriti genocidul social!” a fost citita astazi in plenul Parlamentului. Dezbaterea si votul final au fost programate pentru marti, 15 iunie.
Premierul si ministrii Cabinetului Boc au lipsit de la citirea motiunii de cenzura, fiind in sedinta la Palatul Victoria. Guvernul a fost reprezentat in Parlament de secretarul de stat pentru Relatia cu Parlamentul Valentin Iliescu.
Motiunea de cenzura initiata de Alianta PSD + PC a fost citita astazi in Parlament. Conducerea Parlamentului a decis ca dezbaterea si votarea ei sa aiba loc martea viitoare, de la ora 10.00, a anuntat marti presedintele Senatului, Mircea Geoana.
Motiunea a fost citita in fata parlamentarilor de catre senatorul PSD Dan sova. Textul nu a fost prezentat integral deoarece la ora 11.45 era programat discursul presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, aflat in vizita la Bucuresti.
La sedinta au participat 376 de parlamentari dintr-un numar total de 471, a anuntat presedintele de sedinta, Ioan Oltean.
Premierul Emil Boc si ministrii nu s-au aflat in sala, ei fiind intr-o sedinta la Palatul Victoria. Din partea Guvernului a venit secretarul de stat Valentin Iliescu.
„Va informez ca textul motiunii de cenzura a fost adus ieri la cunostinta primului-ministru si a tuturor membrilor Cabinetului. Dupa cum bine stiti, sedintele de guvern sunt programate in fiecare zi de miercuri de la ora 9.00. la aceasta ora, cand dvs. ati programat, si este dreptul dvs. sa programati aceasta sedinta a Camerelor reunite, Guvernul este in sedinta. (…) Aveti deplina convingere ca prezenta mea aici este garantia ca Guvernul trateaza cu toata seriozitatea motiunea de cenzura pe care ati initiat-o si ca la dezbaterea motiunii de marti, guvernul nu va ramane in niciun fel dator fata de toate observatiile pe care le-ati ridicat in textul motiunii de cenzura”, a declarat in plen secretarul de stat in Relatia cu Parlamentul Valentin Iliescu.
„Motiunea de cenzura are ca scop blocarea genocidului social pe care taierea pensiilor si a salariilor il va produce”, se arata la inceputul motiunii de cenzura a PSD.
In textul documentului, parlamentarii social-democrati mai spun ca puterea executiva se afla, mai nou, doar la Cotroceni si il acuza pe premierul Emil Boc ca „a oferit pe tava presedintelui Romaniei Guvernul pe care il conduce, reusind sa-l stearga din paginile Constitutiei, de la capitolul Putere executiva (…) in rastimpul de cand au fost instalate la putere, toate editiile Guvernului Boc s-au legitimat doar in fata presedintelui Basescu si in favoarea acestuia, si nu cum este normal si constitutional, in fata Parlamentului si pentru interesele celor pe care ar trebui sa-i reprezinte: milioanele de cetateni romani”.
PSD-ul lanseaza si un apel catre toti parlamentarii: „Cetatenii romani nu sunt iobagii dumneavoastra! Nu ne regasim in mentalitatea de sluga pe care o afisati in fata domnului Basescu(…) Cei care nu vor vota aceasta motiune trebuie sa isi asume, fiecare in parte, responsabilitatea pentru dezastrul pe care il vor produce in Romania”.
Ce sanse are motiunea de cenzura a PSD sa treaca?
Opozitia are in acest moment 213 parlamentari. Pentru a fi adoptata motiunea de cenzura este nevoie de 236 de voturi. Alaturi de UDMR si independenti, PDL-ul are 253 de deputati si senatori, iar opozitia 214.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marti ca Opozitia mai are nevoie de circa 20-21 de voturi pentru a adopta motiunea de cenzura si a demite Guvernul Boc.
In cazul in care aceasta motiune de cenzura nu va trece, liderul PSD a anuntat ca partidul este gata sa depuna alta, in cursul acestei luni.
Luni, premierul Emil Boc si-a asumat raspunderea in numele Guvernului pentru doua proiecte de lege prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25%, iar pensiile cu 15%. (Mediafax)