Includerea presei intre amenintarile la adresa securitatii Romaniei, criticata dur de France24

0
860
france24

france24Un reportaj al postului francez de televiziune France24, difuzat marti seara, critica dur includerea presei intre amenintarile la adresa securitatii Romaniei, in noua Strategie de Aparare, semnate recent de presedintele roman, Traian Basescu.

„Presa – o amenintare la adresa securitatii nationale. Aceasta este ceea ce crede Guvernul roman, iar presedintele Traian Basescu tocmai a semnat o noua lege privind strategia nationala, stabilind ce pot spune ziarele si celelalte instutitii de presa”, isi incepe postul de televiziune France24 reportajul intitulat „Guvernul roman intra in lupta cu presa”.

„Cand citesc ziarele, autoritatile din Romania vor sa vada stiri bune”, comenteaza televiziunea franceza, adaugand ca „acesta este motivul din spatele noii strategii nationale a presedintelui Traian Basescu”. „Jurnalistii care critica institutiile publice sunt vazuti ca o amenintare la adresa securitatii nationale”, continua televiziunea.

Reportajul continua cu declaratiile purtatorului de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, care sustine ca acesta este „un semnal din partea institutiilor statului ca aceasta vulnerabilitate la adresa procedurii democratice trebuie sa primeasca un raspuns din partea comunitatii”, dar si cu raspunsul redactorului-sef al cotidianului „Gandul”, Claudiu Pandaru, care afirma ca desemnarea presei drept o amenintare in strategia nationala „nu are niciun sens”.

„Jurnalistii romani sunt cunoscuti pentru ca spun ceea ce cred”, afirma France24, adaugand ca presa denunta modul in care Guvernul administreaza criza economica, pe fondul cresterii nemultumirii populare fata de masurile adoptate de autoritati. Mai multe scandaluri de coruptie au condus, de asemenea, la scaderea popularitatii Guvernului, adauga postul de televiziune francez.

„Dar, in loc sa lupte impotriva coruptiei, presedintele roman a ales un inamic mai vulnerabil, iar pentru multi impiedicarea libertatii de exprimare reinvie amintiri negre legate de cenzura din perioada comunista”, isi incheie comentariul France24.

Campaniile de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii si presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilitati in Strategia de Aparare discutata recent in CSAT.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in 7 iulie, la RRA, ca isi mentine punctul de vedere privind introducerea campaniilor de presa printre vulnerabilitatile enumerate in Strategia Nationala de Aparare si a dat ca exemplu materialele referitoare la implicarea familiei sale in trafic de armament.

„Este o vulnerabilitate. Pot da diverse exemple. Unul este chiar legat de o problema pe care chiar eu am avut-o. Nu pun presa in cauza ca vulnerabilitate, ci campaniile incorecte. Spre exemplu, campania din campania electorala ca familia ar fi implicata in trafic de armament pentru grupari teroriste”, a declarat Traian Basescu.

Intrebat daca justifica aceasta campanie includerea campaniilor de presa intre vulnerabilitatile din Strategia Nationala de Aparare, seful statului a afirmat: „Sigur ca da”.

El a mai dat ca exemplu santajul la care a fost supus seful ANI, Catalin Macovei.

„Doi ziaristi care ne dau lectii si la TVR si la televiziuni private care-l santajau pe seful ANI ca sa afle taine din dosare de oameni politici. Nu generalizez. Nici Strategia de Securitate la capitolul vulnerabilitati nu generalizeaza, ci doar mentioneaza ca o vulnerabilitate. Daca seful acelei institutii, de teama campaniilor pe care cei doi jurnalisti puteau sa le declanseze, le-ar fi pus la dispozitie date din dosarele oamenilor politici, cum era? Este un tip de vulnerabilitate, mai ales ca ambii jurnalisti sunt cunoscuti ca fiind santajisti”, a mai spus Traian Basescu. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here