Axl Rose, de la Guns N’ Roses, a cantat, marti seara, la Bucuresti cu cativa ani mai tarziu decat ar fi trebuit. si s-a simtit. Cu o trupa noua – instrumentisti care macar incercau sa dea tot ce este mai bun pe scena -, domnul Rose a fost mai interesat sa schimbe sacouri si palarii decat sa cante.
Anuntat la ora 20.30, concertul trupei Guns N’ Roses a inceput cu doua ore intarziere, lucru cu care, de altfel, Axl Rose si-a „obisnuit” fanii de-a lungul timpului.
Astfel, la ora anuntata pentru concertul celebrilor rockeri, pe scena de la Romexpo a urcat trupa din deschidere, Danko Jones, care a obtinut mai degraba ignorare din partea spectatorilor. Cu un sound necunoscut – ei insisi fiind foarte putin cunoscuti pentru publicul larg, mai ales in Romania -, cei de la Danko Jones au reprezentat in special pretext de socializare. Astfel, solistul – al carui nume este Danko Jones -, a tinut sa tipe la public de cateva ori, neinteligibil si neinteresant, prezentand chiar, la un moment dat, o „teorie a salivei”. Oricum, acesta a promis la final ca el si colegii sai vor reveni, pentru ca Romania este o tara „fucking awesome” (foarte tare).
Desi in jurul orei 19.00 erau circa 10.000 de fani la complexul Romexpo, in public si printre ziaristi circulau zvonuri potrivit carora trupa va sosi pe un aeroport din Bucuresti in jurul orei 21.20. Dezamagire, resemnare („Ce, nu te asteptai sa intarzie!?!”) sau enervare („Bine ca ne cheama la 19.00 si ei incep la 22.00!”).
si, dupa ore de asteptare, scena s-a intunecat, iar show-ul trupei Guns N’ Roses a inceput. Cu un intro instrumental, artificii, fum si jocuri de lumini, logoul formatiei fiind prezentat pe un ecran de pe scena, rockerii de la Guns N’ Roses au urcat pe scena, cu un Axl Rose linistit. imbracat in blugi taiati, tricou alb cu imprimeuri si sacou gri lucios, accesorizat cu o palarie neagra si ochelari de soare, domnul Rose a inceput concertul de la Bucuresti cu o melodie de pe noul album, „Chinese Democracy”, printre flacari care izbucneau de pe scena.
A urmat o melodie cunoscuta fanilor – majoritatea in jurul varstei de 30 – 40 de ani -, „Welcome to the Jungle”, dupa care Rose s-a retras de pe scena pe un solo instrumental, revenind imbracat cu un alt sacou.
Dupa cateva piese, cantate ca pe banda rulanta, de parea ca trupa se grabeste sa plece de pe scena, a urmat un solo de chitara al lui Richard Fortus, care a interpretat o tema muzicala din franciza „James Bond”. Axl Rose a revenit pe scena, luminata permanent in culori, in special roz, si cu numeroase focuri, pentru a interpreta melodia „Live And Let Die”.
inainte de solo-ul la pian interpretat de Dizzy Reed („Ziggy Stardust”), Rose a cantat piesa „Rocket Queen”.
De altfel, intreg concertul a fost o „schimbare de sacouri” si solo-uri instrumentale. Axl Rose a schimbat in concert sacouri, camasi si tricouri, palarii, ochelari de soare, acest lucru intamplandu-se cam o data la doua piese, cand mai „aparea” cate un solo. Impresia a fost ca celebrul showman, cunoscut pentru placerea cu care danseaza si canta pe scena, a obosit si are nevoie de pauze dese pentru a-si redresa vocea, care oricum nu a fost niciodata prea „corecta”.
Dupa o jumatate de concert destul de dezamagitor, muzicienii de la Guns N’ Roses au dat drumul la show-ul pe care toata lumea il astepta, cu celebra melodie „Sweet Child O’ Mine”, urmata de un moment instrumental pe melodia „Another Brick In The Wall Part 2” a trupei Pink Floyd. Apoi, domnul Rose s-a asezat la pian si a cantat cateva acorduri ce au dezlantuit publicul: a inceput melodia „November Rain”, cantata alaturi de fanii prezenti la eveniment.
De asemenea, dupa un solo instrumental pe tema din filmul „Pantera Roz”, trupa a interpretat si „Knockin’ On Heaven’s Door”, Axl Rose coborand aproape de public si dezechilibrandu-se cand a urcat inapoi pe scena. Pe finalul instrumental al melodiei, Axl Rose a fluturat un steag al Romaniei.
Dupa alte doua piese, trupa a facut o foarte scurta pauza, revenind pe scena pentru a interpreta inca patru cantece, printre care si „Don’t Cry”. Concertul a fost incheiat cu melodia „Paradise City”, dupa care Axl Rose si-a luat la revedere de la public, intr-o lumina exploziva pe scena si printre petale de trandafiri si confetti cazand din aer, spunand ca s-a simtit foarte bine in Romania. „Sper sa ne revedem”, le-a strigat Rose fanilor.
Dar, desi de la jumatatea concertului muzicienii de la Guns N’ Roses s-au straduit mai tare, o parte a publicului nu a avut rabdare sa ramana pana la final, multi dintre spectatori parasind spatiul de desfasurare a evenimentului pe parcursul acestuia.
Asteptati cu cativa ani mai devreme, ca multe trupe care au concertat in Romania in ultimul timp, cum ar fi Aerosmith si AC/DC, Guns N’ Roses nu s-a ridicat la nivelul „sperantelor” celor prezenti. si, in comparatie cu concertele sustinute de membrii celorlalte doua trupe, care, desi mai „batrani”, au cantat si au dansat ca la 15 ani, cei de la Guns N ‘Roses – si in special Axl Rose, singurul ramas din componenta originala a formatiei, lansata in 1985 – au parut obositi. si, in mod clar, nici sonorizarea nu i-a ajutat prea mult.
Concertul de la Bucuresti al trupei Guns N’ Roses a fost organizat de D&D East Entertainment.
La inceputul lunii septembrie, membrii trupei Guns N’ Roses au inceput concertul programat la Dublin cu aproape o ora intarziere. Atunci, ei au fost nevoiti sa paraseasca scena dupa ce au fost „bombardati” cu pahare din plastic aruncate de mai multi spectatori.
La momentul respectiv, organizatorii concertului din Dublin au recunoscut faptul ca Axl Rose „este renumit de multi ani pentru intarzierile sale”, asa cum s-a intamplat si la sfarsitul lunii august, la Reading Festival din Marea Britanie.
De-a lungul anilor, trupa Guns N’ Roses a vandut peste 100 de milioane de albume in intreaga lume, dintre care peste 76 de milioane numai in Statele Unite ale Americii. Fiecare album Guns N’ Roses a intrat in topul Billboard, in multe topuri europene, dar si in cele din Asia si America de Sud. Cel mai bine vandut disc al grupului este „Appetite For Destruction”, cu peste 38 de milioane de exemplare vandute la nivel mondial. in discografia grupului figureaza sase albume de studio, trei EP-uri si un album live, dar si multe alte compilatii.
Celebritatea la nivel mondial este consolidata printr-o serie de turnee si aparitii la festivaluri importante, avand ca punct de referinta Monsters Of Rock, la Castle Donington, in 1988, unde au cantat in fata a 100.000 de spectatori.
Dupa 1993, Guns N’ Roses se desfiinteaza, dar, cand nimeni nu se mai astepta, in 2008, revine in atentie cu un nou disc de studio numit „Chinese Democracy”. A fost marea surpriza a anului 2008 si, in acelasi timp, un comeback de referinta in istoria rockului. Punctul forte al grupului a ramas aparitia live, asa ca „Chinese Democracy World Tour” a devenit un bun prilej pentru fani sa-i revada la lucru dupa o pauza indelungata.
In prezent, trupa Guns N’ Roses este formata din Axl Rose (vocal, pian), Dizzy Reed (clape, pian, sintetizator, backing vocals), Tommy Stinson (chitara bas, backing vocals), Chris Pitman (clape, backing vocals), Richard Fortus (chitara), Frank Ferrer (baterie, percutie), Ron „Bumblefoot” Thal (chitara), DJ Ashba (chitara).
(Material realizat de Alexandra Buzas – Mediafax).