Tabloul "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu scos la licitatie

0
863
grigorescu

grigorescu„Car cu boi”, de Nicolae Grigorescu, considerat cel mai valoros tablou din Romania in acest moment, se numara printre lucrarile in valoare totala de circa un milion de euro care vor fi scoase la licitatie de casa Artmark, pe 30 septembrie, la Opera Nationala Bucuresti, informeaza un comunicat.Cele 127 de lucrari inscrise in licitatia „Impresionism si Postimpresionism romanesc”

vor putea fi admirate in perioada 25 – 30 septembrie in foaierul Operei Nationale din Bucuresti, zilnic, intre orele 11.00 – 21.00. Lucrarile vor fi scoase la vanzare pe 30 septembrie, in cadrul licitatiei care va avea loc tot la Opera Romana.

In premiera pentru piata de arta din Romania, peste o suta de lucrari ale celor mai importanti pictori romani care au abordat genurile impresionism si postimpresionism vor fi scoase la vanzare intr-o licitatie publica.

Cele mai asteptate tablouri sunt cele semnate de Nicolae Grigorescu, stefan Luchian si Camil Ressu. Vedeta licitatiei este lucrarea „Car cu boi”, a lui Grigorescu, o capodopera a artistului roman, estimata la peste 200.000 de euro. in acest moment, „Car cu boi” este cel mai valoros tablou din Romania si ar putea deveni, odata cu licitatia organizata de Artmark, si cea mai scumpa lucrare vanduta vreodata in tara.

De asemenea, lucrarile „Baieti scaldandu-se”, semnata de Camil Ressu, si „Trandafiri”, a lui stefan Luchian, fiecare dintre ele estimata la o suma de circa 35.000 de euro, se numara printre cele mai asteptate picturi la licitatia din 30 septembrie.

Impresionismul s-a bucurat, in Romania, de o mare popularitate la sfarsitul secolului al IX-lea si inceputul secolului al XX-lea, fiind curentul care a adus transformari radicale asupra viziunii artistice care se practica pana in acel moment in pictura.

Aparitia impresionismului in spatiul romanesc este strans legata de organizarea Expozitiei Artistilor Independenti din 1896, al carei mare sustinator a fost stefan Luchian. A fost, de altfel, perioada in care artistii romani alegeau sa studieze la Paris si München, iar mediul cultural si artistic al acestor mari orase europene, noile teorii si descoperiri in arta facute aici i-au determinat sa se indeparteze de arta in stil neoclasic si sa se apropie de cea moderna. intorsi in tara, dupa familiarizarea, in mod special, cu impresionismul francez, artistii romani au dus mai departe stilul intr-o varianta autohtona. Spatiul romanesc a devenit, ulterior, unul dintre cele in care impresionismul s-a bucurat de cea mai mare longevitate si reprezentanti de valoare.(Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here