CC a amanat solutionarea sesizarilor PNL si PSD privind neconstitutionalitatea Legii pensiilor

0
757
CC

CCCurtea Constitutionala (CC) a amanat, miercuri, pentru 6 octombrie, solutionarea sesizarilor PNL si PSD privind neconstitutionalitatea Legii sistemului unitar de pensii publice.”Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei

 si al art.15 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit in sedinta in ziua de 29 septembrie 2010 pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, sesizarile referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de un numar de 55 de deputati apartinand grupului parlamentar al PNL, respectiv 33 de senatori din grupul parlamentar al Aliantei politice PSD+PC”, se arata in comunicatul de miercuri al Biroul de presa al Curtii.

Sursa citata precizeaza ca, „avand in vedere cererea formulata de unii judecatori pentru o mai buna studiere a problemelor ce fac obiectul celor doua sesizari”, plenul Curtii Constitutionale a decis, in baza dispozitiilor art.58 alin.(3) din Legea 47/1992, intreruperea deliberarii si reluarea acesteia in data de 6 octombrie.

PNL a depus, in 23 septembrie, la Curtea Constitutionala sesizarea privind Legea sistemului unitar de pensii publice, a anuntat viceliderul deputatilor liberali Eugen Nicolaescu.

PNL sustine, in sesizarea depusa la Curtea Constitutionala, ca in adoptarea Legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ incalca principiul neretroactivitatii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent si la pensie, acte internationale in materia drepturilor omului, dreptul fundamental de alegere a profesiei si a meseriei sau ocupatiei, jurisprudenta Curtii Constitutionale. De asemenea, PNL reclama aplicarea gresita a art. 16 din Constitutie la egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, precum si ignorarea avizului Consiliului Legislativ.

Social-democratii invoca, pe langa mai multe articole din Constitutie care ar fi incalcate de Legea privind sistemul unitar de pensii publice, si lipsa cvorumului la votul final dat pe actul normativ, aratand ca au fost astfel incalcate normele constitutionale referitoare la procedura de legiferare. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here