Includerea Romaniei in programul Visa Waiver depinde de consolidarea economiei si de indeplinirea conditiei ca tara noastra sa devina „un loc unde cetatenii vor sa stea”, a declarat, duminica, la o emisiune a Pro TV, ambasadorul american Mark Gitenstein, citeaza MEDIAFAX.
„Aspectul fundamental este acesta – daca economia dumneavoastra se va consolida, daca acesta devine locul unde tinerii vor sa stea, unde toti oamenii vor sa stea, atunci vor ramane aici, in Romania, pentru ca Romania este cel mai bun loc in care ei sa isi realizeze visele , in loc sa incerce sa se duca in SUA, sau Spania, sau Italia, sau Marea Britanie sau Franta sau Germania. si de aceea, depinde in primul rand de Romania sa se reformeze, sa isi reformeze economia, astfel incat oamenii sa vrea sa stea aici in loc sa isi doreasca sa plece de aici. Strabunicii mei au emigrat de aici. Au emigrat pentru ca economia stagna si pentru ca libertatile lor civile erau amenintate. Acum, cu siguranta in ceea ce priveste libertatile civile, nu se mai pune problema. Odata ce va veti consolida economia, vor fi mai putini aplicanti aplicanti pentru viza, iar rata de refuz va scadea si veti intra in Visa Waiver”, a spus ambasadorul la emisiunea „Dupa 20 de ani”, citat de Mediafax.
Diplomatul a adaugat ca standardele de includere in Visa Waiver sunt clare si obiective.
„Nu este un standard subiectiv, ci unul foarte obiectiv. Asa zisa rata de refuz – rata cazurilor in care este refuzata intrarea in SUA dupa interviuri trebuie sa fie sub 4%. Acum este de 20%. Cand va scadea sub 4%, veti intra in programul Visa Waiver. Grecia tocmai a intrat in Visa Waiver, asa ca se poate, nu vad niciun motiv pentru care Romania nu poate face lucrurile la fel ca Grecia. Nu uitati ca 75% dintre oamenii care aplica pentru intrarea in SUA primesc viza. Este o sansa destul de mare, trei din patru personae sunt acceptate”, a explicat ambasadorul.
Intrebat cine poate fi considerat responsabil pentru numarul mare de refuzuri, Mark Gitenstein a spus ca este vorba in primul rand despre oamenii care aplica, in sensul in care multi dintre aplicanti au mai facut cerere si anterior. „Nimic nu s-a schimbat in situatia lor, dar ei tot se duc si mai aplica o data, iar acest lucru determina o crestere a ratei de refuz”, a explicat Gitenstein.
El a mentionat ca a fost lansata o campanie de instruire a aplicantilor, carora li se explica faptul ca, daca nu pot dovedi ca vor reveni in Romania si ca nu vor abuza de viza care li se acorda, atunci cel mai probabil vor fi refuzati.
Ambasadorul a respins ideea ca ofiterii consulari ar face exces de zel la interviuri: „Cred ca oamenii care iau interviurile sunt profesionisti si sunt obiectivi in aplicarea standardelor. Iar decizia nu tine doar de ei. Toate deciziile lor sunt revizuite de superiori si in cadrul unor inspectii care au loc ulterior. Asa ca suntem increzatori in obiectivitatea procesului”.
Gitenstein a refuzat sa mentioneze o data la care SUA vor elimina vizele pentru romani. El a adaugat ca i-ar placea ca acest lucru sa se intample in urmatorii doi ani, cat el va mai fi inca ambasador, dar s-a declarat sceptic in ceea ce priveste aceasta posibilitate.(Sursa: Mediafax)
Sursa foto: ArhivaFoto.ro