Persoanele fara venit trebuie sa plateasca lunar contributia la sanatate in valoare de 37 de lei, adica 5,5% din salariul minim pe economie, daca nu au fost inregistrate la primarie ca beneficiare ale unor ajutoare sociale.
Potrivit conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in Romania sunt 10,8 milioane de persoane exceptate de la plata contributiei la asigurarile de sanatate, dintre care 4,2 milioane de copii, 3,5 milioane de pensionari cu pensii sub 740 de lei si 3,1 milioane de persoane cuprinse in legi speciale.
Din cele 8,28 milioane de persoane care platesc contributia la sanatate, 4,98 milioane sunt salariati si 0,3 milioane sunt persoane fizice autorizate.
De asemenea, 2,1 milioane de persoane au pensii intre 740 si 1.000 de lei si platesc din 2011 5,5% contributia la sanatate, iar 0,9 sunt someri, agricultori, au asigurare facultativa sau sunt persoane fara venit.
Personele fara venit trebuie sa depuna o cerere la primarie pentru a beneficia de ajutor social, si in acest caz contributia la sanatate va fi platita de catre primarie. in cazul in care nu pot face dovada acestui ajutor social, trebuie sa plateasca lunar contributia la asigurarile sociale de sanatate, potrivit legii privind reforma sanatatii.
Persoanele nu au avut niciun venit in ultimii cinci ani si nici nu au beneficiat de ajutor social vor plati contributia la sanatate pe ultimele sase luni, daca pot face dovada statutului lor. (Mediafax)