Hossu: FMI a cerut Guvernului dezvoltarea economiei, nu modificarea Codului muncii

0
829
masuratoare-metru

masuratoare-metruPresedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, la finalul discutiilor de la CES, ca mesajul Fondului Monetar International a fost ca acesta nu a cerut Guvernului sa modifice Codul muncii sau „taxa unica”, ci o dezvoltare a economiei, „o imbunatatire a retetei”.

„Mesajul FMI este foarte clar: nu a cerut niciodata Guvernului Romaniei sa faca modificari la Codul muncii, ci a cerut realmente ca lucrurile sa aiba o dezvoltare economica normala si o imbunatatire a retetei. S-a discutat problema ca FMI nu a cerut niciodata taxa unica, ca este de acord ca sistemul de impozitare pe salariu creeaza deficit la bugetul statului si trebuie acoperit prin alte modificari”, a spus Hossu.

Liderul „Cartel Alfa” a mai spus ca in cadrul intalnirii nu s-a discutat in detaliu despre propunerile de modificare a Codului muncii aduse de Guvern sau de partenerii sociali.

Atat reprezentantii Organizatiei Internationale a Muncii, cat si cei ai FMI au cerut sindicatelor, la discutiile care au avut loc la CES, un punct de vedere privind constructia dialogului social, a adaugat Hossu.

El a precizat ca prioritatea sindicatelor este construirea legislatiei in domeniul muncii, care este oprita de sapte ani, trebuind ca aceasta sa fie pusa de acord cu proiectul Codului muncii.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, considera ca, dupa intalnirea de miercuri cu reprezentantii Fondului Monetar International, propunerile aduse de minister Codului muncii „vor trece testul FMI si al OIM”.

Ioan Botis a declarat ca Ministerul Muncii va prelua cateva aspecte din propunerile sindicatelor la modificarea Codului muncii, printre care stagiatura introdusa la debutul in cariera sau reabilitarea angajatului dupa sase luni.

Ministrul Muncii a sustinut insa ca nu renunta la modificarile legate de prelungirea perioadei de proba, a preavizului sau a duratei contractelor pe termen determinat si nici la propunerea privind aplicarea contractelor colective de munca la un intreg sector doar daca este semnat de cel putin jumatate dintre cei acoperiti de acest contract.

Botis a spus ca va sustine in fata FMI, a Organizatiei Internationale a Muncii si a Bancii Mondiale modificarile aduse de Minister la Codul Muncii.

O misiune FMI – CE a inceput a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here