Revolutiile arabe ar putea influenta aspiratiile Romaniei si Bulgariei de aderare la Schengen

0
729
ue

ueRevolutiile arabe ar putea influenta indirect aspiratiile Romaniei si Bulgariei de aderare la Schengen, acestea alimentand temerile europenilor cu privire la o eventuala scapare de sub control a situatiei imigratiei ilegale, afirma un expert, citat de The Sofia Echo in editia electronica.

O coalitie influenta de state membre ale Uniunii Europene (UE) nu doreste sa permita celor doua tari sa adere, in aceasta luna, la Schengen, existand un risc de amanare pe o perioada cuprinsa imtre sase luni si cativa ani, precizeaza Marin Lessenski, expert al European Policy Initiative (EuPI) din cadrul Open Society Institute. Acest grup de oponenti nu are o singura lista clara cu argumente, dar doreste sa introduca noi criterii, de ordin politic, pentru a permite intrarea celor doua tari in zona Schengen.

In opinia lui Lessenski, revolutiile arabe reprezinta un factor impredictibil, care ar putea aduce extinderea si consolidarea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria sau, din contra, Uniunea ar putea sa pastreze situatia actuala si sa refuze, pentru moment, schimbarea.

Pentru a depasi acest impas, Bucurestiul, Sofia si criticii lor ar trebui sa inceapa imediat dialogul pentru a ajunge la o solutie comuna, care ar putea include noi masuri compensatorii, cu scopul de a atenua ingrijorarea publica, subliniaza expertul bulgar.

Se pare ca cele doua tari „se afla, din nou, in momentul si la locul nepotrivite” , comenteaza el, precizand ca principalul argument pentru amanare este „lipsa de incredere ca cele doua tari pot proteja frontierele externe, intr-o regiune strategica a Europei”. Bucurestiul si Sofia par sa fie „prizonierele” motivelor pentru care aderarea la Schengen este amanata, pentru ca acestea fie nu tin de ele, fie nu au legatura directa cu criteriile de aderare, apreciaza expertul.

Dar exista doua lucruri „alarmante” in situatia curenta, in opinia lui Lessenski. Primul este ca schimbarea cea mai „serioasa” a criteriilor de aderare la Schengen ar putea fi introducerea unui nou criteriu, de natura politica, suplimentar fata de cele existente. Iar in al doilea rand, „practic, nu exista niciun dialog intre Romania, Bulgaria si grupul criticilor lor, lucru care inseamna ca nu este de asteptat, prea curand, o solutie clara si acceptata de toti la aceasta problema”. in paralel, aceasta coalitie a criticilor creste tot mai mult in fiecare zi. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here