Senatul a adoptat proiectul de lege prin care se introduce mecanismul de coplata in sistemul medical din Romania. Odata cu intrarea in vigoare a legii, vom plati pentru serviciile medicilor de familiei sau ale medicilor specialisti din spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta.
Pentru contributia personala a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia. Contributia
personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 de lei pe an, potrivit avocatnet.ro.
Coplata pentru consultatiile medicului de familie va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru va fi de 15 lei. Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist in afara programului de lucru, 20 de lei. Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei/ episod de internare.
Prin introducerea tichetelor pentru sanatate, se vor genera in sistem circa 378 milioane de lei/anual, fonduri care vor ramane la furnizor (cabinet medical individual, spital sau alta unitate de sanatate) si care vor putea fi utilizate pentru cresterea calitatii serviciilor de sanatate.
Nu toate serviciile se vor plati:
* Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afectiuni incluse in Programele de sanatate, pentru afectiunea de baza: sedintele de chimioterapie, de radioterapie si de hemodializa si dializa peritoneala, bolnavii cronici inscrisi in programele nationale de sanatate vor beneficia de servicii si tratament gratuite
* Categorii de servicii acordate in situatiile de urgenta medico-chirurgicala, pana la stabilizarea bolnavului
* Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afectiuni endemo-epidemice
Pentru nastere nu se incaseaza coplata.
Nu toti cetatenii vor plati aceste contributii:
* Pensionari sub 700 lei/luna
* Copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani fara venituri
* Bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, daca nu realizeaza venituri din munca (Sursa: realitatea.net)