Inflatia anuala creste la 7,6% in Romania; BNR ar putea fi fortata sa actioneze in cazul in care petrolul ar ramane pe crestere

0
726

Nivelul preturilor este propulsat de scumpirea alimentelor
Rata anuala a inflatiei a depasit nivelul estimat de catre guvernatorul BNR, atingand 7,6% in februarie de la putin sub 7% in ianuarie, din nou cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana.

BNR are o estimare a inflatiei in 2011 la nivelul de 3,6% in timp ce tinta este setata la 3%, plus sau minus un punct procentual, ceea ce s-ar traduce printr-un nivel maxim acceptat de 4% pentru a considera ca a avut succes politica de tintire a inflatiei in 2011. In conditiile curente, nivelul nu va fi usor de atins. Se poate observa cum rata medie de crestere a preturilor marfurilor alimentare (cu mov in grafic) a crescut incepand cu vara anului trecut, cunoscand o accelerare in ultimele luni. Daca marfurile nealimentare au compensat partial acest efect, serviciile incep de asemenea in primele doua luni ale anului o tendinta de scumpire. Daca preturile pentru grau si porumb au inregistrat corectii in ultimele saptamani, petrolul este la mai putin de 3% de maximul ultimilor doi ani si jumatate. Riscurile in Orientul Mijlociu raman prezente in legatura cu alte tari exportatoare de petrol, cu toate ca instabilitatea din Libia pare a fi pentru moment integrata in preturi. Din moment ce exista oricum un decalaj temporal intre scumpirea petrolului si cea a carburantilor, chiar si o stabilizare a aurului negru ar insemna pe termen scurt posibilitatea unor noi cresteri la benzina si motorina. Daca in plus petrolul ar continua aprecierea, costul carburantilor in crestere s-ar putea reflecta si mai puternic decat pana acum intr-o serie de produse si servicii, iar BNR ar fi obligata sa intervina pentru a mentine inflatia sub control. A facut-o deja prin sprijinirea unui leu mai puternic, dar in scenariul prezentat, o majorare a dobanzilor ar putea deveni necesara. Aceasta ar stimula apetitul speculatorilor pentru leu, dar ar restrange potentialul de revenire al economiei.

Claudiu Cazacu
[email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here