Alerta nucleara in Japonia: Incendiu la reactorul 4, probleme mari la reactoarele 5 si 6

0
751

Dezastrul de la Fukishima ia amploare. Reactorul numarul patru a luat foc marti dimineata, dupa ce o explozie a avut loc luni seara  la un alt reactor. Nivelul radiatiilor in zona a depasit de pana la 400 de ori limita admisa si pune in pericol vietile oamenilor. Probleme sunt si cu sistemele de racire de la reactoarele 5 si 6 ale centralei de la Fukushima.

Nou pericol de explozie la Fukushima. Purtatorul de cuvant al Guvernului japonez a anuntat marti ca racirea reactoarelor 5 si 6 de la centrala nucleare Fukushima pare sa nu functioneze bine, dupa ce sistemul de racire al tuturor celorlalte patru reactoare ale centralei a fost afectat de cutremurul din 11 martie. Reactorul 4 a luat foc marti dimineata, dupa ce o explozie a avut loc luni seara la reactorul 2.

Radiatiile de la Fukushima au ajuns la un nivel ce poate avea impact asupra sanatatii oamenilor

Radiatiile la uzina nucleara Fukushima Daiichi, avariata in urma cutremurului din 11 martie, au crescut pana la un nivel „ce poate avea impact asupra sanatatii oamenilor”, a anuntat marti guvernul japonez, care a cerut populatiei aflate pe o raza de 30 de km in jurul centralei sa ramana in case.

„Vorbim acum de niveluri care pot avea impact asupra sanatatii umane. As vrea ca toata lumea sa reactioneze cu calm la aceasta informatie. Acestea sunt valori inregistrate in apropierea zonei unde suspectam sa se produce scurgerea de substante radioactive”, a precizat secretarul cabinetului nipon, Yukio Edano.

Potrivit agentiei Kyodo, langa reactorul nr. 3 de la Fukushima I radiatiile sunt de 400 de ori mai mari decat limita normala anuala.

Nivelul radioactivitatii a crescut usor la Tokyo

O usoara crestere a radioactivitatii a fost depistata in capitala Japoniei, Tokyo, dupa ce s-au produs o serie de avarii la centrala nucleara Fukushima I, in urma cutremurului cu magnitudine 9 care a avut loc la 11 martie, informeaza agentia Kyodo.

Guvernul a avertizat ca ar putea urma scurgeri radioactive „ce pot avea impact asupra sanatatii oamenilor”, dar autoritatile din Tokyo spun ca nivelul radiatiilor din capitala este inca prea scazut pentru a pune in pericol populatia din metropola cu 12 milioane de locuitori.

Sistemele de racire ale reactoarelor uzinei nucleare au incetat sa mai functioneze dupa cutremurul cu magnitudine 9 care s-a produs vinerea trecuta.

Autoritatile incearca sa raceasca barele de combustibil folosind o solutie in extremis – apa de mare – in incercarea disperata de a evita topirea miezului reactorului, ceea ce ar fi un accident nuclear grav.

17.000 de persoane sunt date disparute

Mai mult de 17.000 de persoane sunt date disparute in Japonia dupa seismul din 11 martie, potrivit televiziunii NHK. Potrivit celor mai recente informatii, seismul s-a soldat cu 2.500 de morti si circa 2.000 de raniti.

Seismul de 9 grade magnitudine de moment a fost urmat de numeroase replici de peste 6 grade. Seismul a declansat un tsunami de peste 10 metri si a fost cel mai puternic cutremur din Japonia din ultimii 140 de ani.

in plus, seismul a avariat sistemele de racire de la reactoarele centralei nucleare Fukushima 1 si 2. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here