Proiectele romanesti in domeniul carbunelui si otelului pot obtine finantare de la RFCS

0
759

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in parteneriat cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Autoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica (ANCS), prin biroul sau de la Bruxelles – Romanian Office for Science and Technology (ROST) si Universitatea Politehnica din Bucuresti

– Facultatea de stiinta si Ingineria Materialelor au organizat marti, 24 martie 2011, seminarul de informare cu tema „Noi evolutii ale Fondului de Cercetare pentru Carbune si Otel (RFCS) al Comisiei Europene”.
in deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei bucurestene si vicepresedinte al Camerei Nationale, a subliniat faptul ca strategia CCIB, dar si a sistemului cameral, in general, este orientata catre apropierea cercetarii de mediul economic si catre promovarea rezultatelor cercetarii romanesti peste hotare. De asemenea, a precizat ca in acest moment Romania are nevoie de identificarea unor prioritati in domeniul cercetarii. „Trebuie evitata risipa resurselor financiare. Acestea trebuie directionate catre proiectele de cercetare viabile, pentru care exista solicitare din partea mediului economic”, a punctat presedintele CCIB:
Invitatul special al seminarului a fost Alan Haigh, conducatorul unitatii Fondul de Cercetare pentru Carbune si Otel (RFCS), Directia Generala Cercetare si Inovare a Comisiei Europene. Alan Haigh a vorbit despre activitatea Fondului si despre tipurile de proiecte ce pot fi implementate cu ajutorul unor finantari din partea RFCS. Potrivit lui Alan Haigh, RFCS poate finanta pana la 60% din costurile aferente proiectelor de cercetare si pana la 50% din costuri in cazul proiectelor pilot si demonstrative, bugetul anual al RFCS ridicandu-se la circa 60 milioane euro, din care 72,8% pentru proiecte in domeniul otelului si restul de 27,2%, pentru cele in domeniul carbunelui. „Din 2003 peste 440 mil. euro au fost investiti de RFCS in proiecte stiintifice, tehnice si inovatoare, cu obiective bine definite”, a subliniat Alan Haigh.
Fondurile RFCS pot fi accesate pentru proiecte in domeniul proceselor de productie; aplicarea, utilizarea si conversia resurselor; securitatea in munca; protectia mediului si reducerea emisiilor de dioxid de carbon rezultate in urma productiei de otel si a utilizarii carbunelui. Pana in prezent, 13 entitati din Romania au beneficiat de finatare prin RFCS in cadrul a 8 proiecte.
Evenimentul a fost deosebit de bine primit de participanti – reprezentanti ai unor institute de cercetare, institutii de invatamant superior, unitati de productie, mai ales ca au existat doua sesiuni de intrebari si raspunsuri, in cadrul carora cei interesati au putut sa clarifice numeroase aspecte legate de modul in care se elaboreaza propunerile de proiect si de pasii ce trebuie urmati astfel incat proiectele depuse sa beneficieze de finantare din partea RFCS.
Biroul de Presa al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here