Eliberarea sumei de cca 1 miliard de Euro stimuleaza creditarea in valuta. Creditarea in valuta- riscuri pentru persoanele care obtin venituri in moneda nationala. BNR vrea sa dea un impuls economiei reale.
BNR a decis pastrarea dobanzii de referinta la nivelul de 6,25%, intr-o decizie asteptata, oferind insa pietei si o surpriza : scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele denominate in valuta de la 25% la 20%. Eliberarea catre bancile comerciale a aproximativ 1 miliard de Euro ar avea rolul de a stimula creditarea, insa pe componenta sa in valuta. « Creditarea in valuta, aparent mai ieftina datorita dobanzilor atasate- mai mici decat la creditele in moneda nationala-, comporta insa riscuri pentru cei care obtin venituri in alta moneda decat cea in care trebuie sa ramburseze creditul. Leul trece acum printr-o perioada buna, dar ramane de vazut daca in urmatorii doi-trei ani nu il asteapta si vremuri mai grele… e imposibil de prevazut. Atunci cand Leul scade in fata Euro ratele devin mai dificil de rambursat. incurajarea creditarii in Euro in acest moment poate insemna riscuri sporite pe termen lung», a declarat Victor Safta, directorul general X-Trade Brokers.
Leul a pierdut 1,2% fata de saptamana trecuta, corectandu-se dupa aprecierile agresive anterioare. Piata nu a reusit sa se apropie de minimul important de la 4,0375, generand un nivel de suport semnificativ in zona 4,07. O revenire a cursului spre 4,15 nu poate fi exclusa, urmata de o perioada de volatilitate.
Pe termen scurt, decizia Bancii Centrale pare cea mai corecta : scaderea dobanzii la Lei ar fi insemnat un pericol in privinta inflatiei, care ameninta sa depaseasca din nou anul acesta tinta de 3% plus un punct procentual. in acelasi timp dobanzi in scadere ar fi reprezentat un semnal negativ pentru cei care au mizat pe cumpararea de lei, ducand astfel la deprecierea cursului de schimb, anihiland in mare parte castigul recent al Leului. Un Leu mai puternic diminueaza costul produselor de import si al serviciilor denominate in Lei, reducand presiunile inflationiste. BNR vizeaza astfel oferirea unui impuls economiei reale fara a accelera riscul inflatiei. Pe de alta parte, aceasta decizie marcheaza o sugestie implicita pentru cursul de schimb : BNR pare a ne spune ca Leul ar urma sa traverseze o perioada de stabilitate ori chiar o tendinta usoara de apreciere, din moment ce sunt stimulate imprumuturile in Euro. « Privind dincolo de orizontul de timp apropiat, riscurile la adresa economiei globale sunt prezente, printre altele fiind vorba de pretul marfurilor si al petrolului, incetinirea economiei in China sau necesitatea unei politici monetare mai restrictive in SUA, care ar frana economia si ar trimite valuri de depreciere in intregul univers de active cu un grad ceva mai mare de risc (comparativ cu monedele « traditionale »), zona in care se afla- intr-o anumita masura si Leul. Leul a fost din nou in topul preferintelor speculatorilor in primele trei luni ale anului, dar acest lucru nu inseamna neaparat ca riscurile au fost cu totul depasite…», a precizat Victor Safta.
****
Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro