Experti FMI: Datoria guvernamentala bruta a Romaniei va urca in acest an de la 35,2% din PIB la 37,8%

0
726
fmi-sigla

fmi-siglaDatoria guvernamentala bruta a Romaniei va creste in acest an de la 35,2% in 2010 la 37,7% din PIB, iar in urmatorii trei ani se va mentine la un nivel relativ constant, potrivit raportului bianual „Fiscal Monitor” al Fondului Monetar International (FMI).

Datoria bruta va avea o tendinta usor descrescatoare, astfel incat in 2012 va fi de 37,7%, iar in anul urmator de 37,5%.

Prin datorie guvernamentala bruta autorii raportului definesc toate obligatiile financiare viitoare, constand in dobanzi si/sau principal, catre creditori.

in acestea sunt incluse datoriile sub forma de drepturi speciale de tragere, sau cele precum obligatiuni, imprumuturi, asigurari, pensii si scheme de garantare.

Raportul nu contine date referitoare la datoria guvernamentala neta a Romaniei, din care sunt excluse activele financiare, spre exemplu fondurile de asigurari sociale.

Pe de alta parte, in raport se precizeaza ca termenul de datorie publica este mai cuprinzator, si include debitele companiilor publice si ale bancii centrale.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) estimeaza ca datoria publica totala va ajunge la sfarsitul acestui an la 39,5% din PIB, fata de 37,9% din PIB in 2010, urmand ca ponderea acesteia sa scada la 38,8% din PIB in 2012 si la 37,3% in 2013.

Potrivit Finantelor, datoria publica locala in perioada mentionata se va contracta de catre unitatile administrativ-teritoriale cu respectarea limitelor anuale stabilite prin Strategia fiscal-bugetara, respectiv 1,4 miliarde de lei pentru 2011 si 2012 si 1,2 miliarde de lei pentru 2013.

in ceea ce priveste nivelul datoriei publice guvernamentale (datorie publica – datorie locala), de 35,6% la finele anului trecut, Finantele estimeaza ca acesta va urca la 37% in 2011, urmand sa se reduca in 2012 si 2013 la 36,3%, respectiv 34,9% din PIB.

Autorii raportului FMI se asteapta in acest an ca Romania sa inregistreze un deficit bugetar de 4,4% din PIB, urmat de 3% anul viitor si 2,9% in 2013.

Cheltuielile bugetare vor scadea in acest an de la 39,4% din PIB la 37,7%, iar in 2012 vor cobori la 36,7% din PIB.

Veniturile bugetare vor urca de la 32,8% din PIB anul trecut la 33,3% in acest an, urmand sa ajunga in 2012 la 33,7% din PIB.

Potrivit raportului, Romania se afla astfel printre tarile care vor inregistra in acest an o crestere a datoriei si o scadere a deficitului bugetar. intre aceste state se numara Bulgaria, Polonia, Letonia, Lituania, Ucraina si Kenya.

Analiza mentioneaza totodata ca, intre tarile din Europa emergenta, in Romania, Bulgaria, Letonia si Lituania au avut loc ajustari bugetare semnificative.

in Ungaria, FMI anticipeaza o crestere a deficitului structural, care exclude majorarile de natura exceptionala ale veniturilor.

Pentru Rusia, raportul noteaza ca imbunatatirea situatiei finantelor publice se datoreaza cresterii semnificative a preturilor gazelor si petrolului, dar si masurilor discretionare de consolidare bugetara.

Publicatia „Fiscal Monitor” prezinta punctul de vedere al autorilor raportului si nu trebuie considerat drept pozitia oficiala a FMI, sau a conducerii institutiei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here