Romanii nu au abilitati financiare

0
771
numarare-bani

numarare-baniO companie din zona bancara a finalizat, recent, un studiu – “Consumer Resourcefulness” – in cadrul caruia a dezvoltat un test de “inteligenta financiara”, validat la nivel global drept instrument de masurare a cunostintelor si abilitatilor financiare ale consumatorilor.

Studiul a fost realizat in 10 tari: Olanda, Belgia, Spania, Romania, Polonia, SUA, Mexic, India, Coreea si Japonia.

Testul de inteligenta financiara – denumit “FQ test” – a inclus 13 intrebari, axate pe patru directii: viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodarie, economisire si investitii. in functie de numarul raspunsurilor corecte, respondentii au fost incadrati in patru profile de cunostinte privind banii si finantele personale: nestiutor (intre 0 si 4 raspunsuri corecte); incepator (intre 5 si 8); mediu (9-11) si  avansat (12-13 raspunsuri corecte).
intr-un comunicat de presa, grupul financiar respectiv anunta ca – in conformitate cu rezultatele “FQ test” –  dintre cele zece state incluse in studiu, romanii au printre cele mai reduse niveluri de cunostinte si abilitati financiare. Astfel, intr-un clasament realizat in functie de ponderea profilelor “mediu” si “avansat”, japonezii (cu 44%), indienii (40%) si coreenii (37%) sunt cei mai informati cu privire la chestiunile legate de bani. La polul opus, se situeaza spaniolii (cu 24%), romanii (23%) si mexicanii (19%).
in ceea ce-i priveste pe romani, 69% au un nivel redus de cunostinte financiare (incadrandu-se la “incepatori”), procent care este, totusi, peste media globala, de 63%. in esenta, acest[ categorie intelege elementele de baza legate de administrarea banilor, dar are dificultati in a utiliza concepte financiare esentiale, precum economisirea pentru pensie sau constituirea unui fond de urgenta.
Alti 8% dintre romani se incadreaza in profilul “nestiutor”, pentru care chestiunile legate de bani nu prezinta interes, dar au si un nivel foarte redus de intelegere a problematicilor respective.
Spre comparatie, in Mexic si Polonia aceasta categorie se ridica la nivelul de 10% dintre respondenti, in Belgia – la 7%, in Olanda si Spania – 6%, in SUA – 5%, in Japonia si India – 4%, iar in Coreea – 3%.
Este interesant de observat ca, daca la nivel global intrebarile legate de economisire s-au dovedit a fi cele mai dificile (doar 51% dintre participanti raspunzand corect), in Romania situatia este usor diferita. Astfel, intrebarile cu cel mai redus numar de raspunsuri corecte sunt cele legate de problemele fianciare din gospodarie (51% au raspuns gresit), economisire (49% raspunsuri incorecte), investitii (46%) si viitorul financiar (cu 35% raspunsuri gresite).
Pe de alta parte, peste 90% dintre romani vor sa-si imbunatateasca abilitatile financiare, iar 40% simt nevoia sa fie ajutati in acest sens. De ce nu au reusit sa-si asigure romanii o educatie financiara? Conform “FQ test”, 39% dintre cei intervievati din Romania au spus ca nu au avut timp pana acum, in vreme ce numai 9% au fost pe deplin cinstiti – parerea mea! – si au recunoscut ca “este prea complicat” !
Daniel Negut
(articol preluat din varianta print a revistei Business Adviser, nr. 58)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here