Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au scazut in aprilie cu 694 milioane euro, la 32,07 miliarde euro, in contextul unor iesiri de 1,45 miliarde euro, dintre care 1,3 miliarde euro determinate de scaderea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale bancilor.
Consiliul de Administratie al BNR a decis la sfarsitul lunii martie sa reduca ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadenta sub doi ani de la 25% la 20%, incepand cu perioada de aplicare 24 aprilie – 23 mai 2011.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ulterior ca banca centrala a redus rata rezervelor minime in valuta pentru a crea lichiditate in piata, avand in vedere rambursarile mari in valuta ale Ministrului Finantelor, dar si pentru a oferi flexibilitate bancilor in conditiile evolutiilor internationale.
El a precizat ca BNR a eliberat prin reducerea rezervelor minime suma de 1,3 miliarde de euro, la nivelul de atunci al pasivelor in valuta detinute de banci.
Potrivit unui comunicat al BNR remis luni, iesiri de la rezerva au insumat in aprilie 1,45 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat precum si deprecierea dolarului american si lirei sterline fata de euro cu impact asupra diminuarii valorice a partii din rezerva internationala denominata in aceste doua valute.
in acelasi timp, intrarile la rezerva au totalizat 759 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,44 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au fost de 35,51 miliarde euro, fata de 36,12 miliarde euro la 31 martie 2011.
Platile scadente in luna mai 2011 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 238,93 milioane euro. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro