Investitii majore cu impact pe termen mediu si lung in Romania – Rosia Montana

0
758
sedinta-ccib

sedinta-ccibImpact economic si beneficii
Recent, a avut loc cea de-a treia runda din cadrul seriei de dezbateri pe tema „Investitii majore cu impact pe termen mediu si lung in Romania – Rosia Montana” organizate de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB),

pe fondul controverselor actuale cu privire la impactul acestui proiect asupra mediului, a patrimoniului national si a economiei romanesti.
„Sa nu uitam ca Romania este stat membru al Uniunii Europene, iar aceasta are reglementari foarte clare si severe care protejeaza interesele Romaniei, deci nu trebuie sa ne facem griji cu privire la respectarea legalitatii in cadrul acestui proiect. Scopul nostru in organizarea acestor intalniri este acela de a prezenta acest proiect mediului de afaceri, pentru ca firmele romanesti sa poata evalua masura in care vor avea acces si se vor putea implica in derularea acestui proiect”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, in cadrul intalnirii.
La dezbatere au participat reprezentanti ai comunitatii de afaceri, ai mediului academic, precum si reprezentanti ai conducerii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
Dragos Tanase, director general RMGC, a facut o prezentare a proiectului din perspectiva impactului economic si a beneficiilor proiectului pentru economia romaneasca. Pe fondul declinului inregistrat in ultimii ani in industria miniera din Romania, a spus acesta, proiectul de la Rosia Montana vine sa valorifice potentialul considerabil al industriei miniere romanesti, in conditiile in care exista si forta de munca, si resurse minerale, si investitori. Potrivit directorului general al RMGC, din cei 7,5 miliarde USD venituri din vanzarea aurului si argintului exploatate la Rosia Montana, in economia romaneasca vor intra peste 50% (din taxe si impozite platite la bugetul de stat si la bugetele locale, plati catre furnizorii de bunuri si servicii si pentru forta de munca). in opinia oficialilor RMGC, proiectul are, de asemenea, in vedere internalizarea furnizorilor – la nivel national, regional si local – precum si a unor investitori, prin atragerea acestora in Romania pentru a realiza investitii si in alte obiective din mineritul romanesc.
Tema a suscitat un interes deosebit din partea celor prezenti, cele mai importante aspecte aduse in discutie de acestia referindu-se la: necesitatea modificarii legii minelor, care prevede redevente mult prea mici; publicitatea agresiva a RMGC, care trezeste suspiciune cu privire la beneficiile proiectului pentru Romania; accesul companiilor romanesti la derularea proiectului; sustinerea, de catre Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM), a unor astfel de proiecte in incercarea de a pune pe picioare mineritul romanesc.
Biroul de Presa al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here