Posturile pentru care angajatorii gasesc cel mai greu candidati. Cauza principala: lipsa de experienta

0
706
munca-birou-dosar

munca-birou-dosarPeste jumatate dintre angajatorii din Romania (53%) intampina dificultati in ocuparea posturilor vacante, in principal din cauza lipsei de experienta a candidatilor, iar cel mai greu de gasit sunt muncitorii calificati, inginerii si persoanele pentru functiile de conducere, potrivit Manpower.

Studiul anual Manpower privind deficitul de talente a fost realizat prin intervievarea a aproximativ 40.000 de angajatori din 39 de tari si teritorii pe parcursul primului trimestru, pentru a determina gradul in care deficitul de talente afecteaza piata muncii la nivel global.

„In comparatie cu rezultatele studiului din 2010, in clasamentul cu pozitiile cel mai greu de acoperit, pozitia «ingineri» a coborat de pe primul pe al doilea loc, in timp ce muncitorii calificati au urcat pe primul loc in topul pe Romania. Spre deosebire de rezultatele de anul trecut, managerii/functiile de conducere au fost mentionate de mai multi angajatori, urcand pe locul trei fata de pozitia a cincea ocupata cu un an inainte”, potrivit Manpower.

Printre posturile greu de ocupat se numara si cele de mecanici, personal din domeniul financiar si contabil, bucatari, directori de vanzari, masinisti/operatori masini, operatori productie si muncitori necalificati.

Astfel, prin acest rezultat Romania se pozitioneaza peste media globala (34%).

Angajatorii locali gasesc cu dificultate candidatii potriviti in principal din cauza lipsei de experienta a acestora (dupa cum motiveaza 28% dintre angajatori), din cauza lipsei acute de candidati disponibili pe piata (24%), dar si pe fondul deficitului de abilitati practice si tehnice in randul aplicantilor (22%).

„Cu toate ca nu toti angajatorii sunt afectati de deficitul global de personal talentat, factorii externi ce se manifesta la nivel mondial (economici, demografici etc.) indica faptul ca presiunea exercitata de lipsa de talente se va simti curand pretutindeni. Cu toate ca personalul talentat nu poate fi «dezvoltat» in termen scurt, o strategie mai robusta privind forta de munca face posibil acest lucru in timp. Una dintre provocarile leaderilor este faptul ca aceasta necesitate intra in conflict cu presiunea privind eficienta in livrarea rezultatelor pe termen scurt – trimestrul, semestrul sau anul curent”, a declarat, intr-un comunicat, country manager al ManpowerGroup Romania, Valentin Petrof.

La nivel global, angajatorii cu nivelul cel mai ridicat de dificultate in ocuparea pozitiilor deschise sunt cei din Japonia (80%), India (67%), Brazilia (57%), Australia (54%), Taiwan (54%), SUA (52%), Argentina (51%), Turcia (48%), Elvetia (46%), Noua Zeelanda (44%), Singapore (44%), Bulgaria (42%), Hong Kong (42%) si Mexic (42%).

In Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), potrivit studiului, peste un sfert dintre angajatori intampina dificultati in acoperirea pozitiilor cheie din companiile lor. „Cu toate ca acest rezultat se situeaza sub media globala si se datoreaza nivelului extrem de ridicat al somajului din anumite state europene, reprezinta totusi o crestere de trei puncte procentuale fata de rezultatele studiului din 2010”, se mai arata in comunicat.

Pozitiile cel mai dificil de acoperit din regiunea EMEA sunt cele de muncitorii calificati, de tehnicieni si de ingineri. Dupa Romania, angajatorii din Turcia (48%) si Elvetia (46%) intampina de asemenea dificultati in identificarea de personal talentat, in timp ce angajatorii norvegieni, cei irlandezi si cei polonezi inregistreaza cele mai scazute procente ale deficitului de talente, cu 9%, 5% si respectiv 4%.

Compania Manpower Romania este specializata in recrutare permanenta, temporara si pe baza de contract, evaluare si selectie, formare profesionala, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane, functionand prin intermediul a 11 agentii, in Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti si Pitesti. (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here