Primul centru terapeutic in problemele de alcoolism, cu asistenta gratuita, inaugurat in Capitala

0
862
pahare-bautura-alcoolism

pahare-bautura-alcoolismAlianta pentru Lupta impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT) a deschis, marti, in Capitala, primul centru terapeutic din Romania in problemele de alcoolism cu asistenta gratuita multidisciplinara, care se adreseaza persoanelor cu aceste suferinte, dar si celor din apropierea dependentilor.

„Persoanele cu un consum problematic de alcool vor primi, incepand de marti, asistenta gratuita multifunctionala in primul centru terapeutic din Romania. Totodata, intrucat pentru fiecare consumator abuziv de alcool, alte sapte persoane au de suferit – partener, membru de familie, prieten, angajator, angajati – si acestia din urma vor putea primi consiliere in centrul deschis marti in Sectorul 3 al Capitalei”, a spus directorul stiintific al ALIAT, Eugen Hriscu.

Pacientii centrului vor beneficia gratuit de servicii precum tratamentul dependentei si prevenirea recaderilor, dezvoltarea personala a beneficiarului, sedinte de informare, psihoeducatie si suport pentru membrii familiei acestuia, formare profesionala, consiliere vocationala, mediere pentru obtinerea sau mentinerea locului de munca.

Metodele terapeutice care vor fi implementate in cadrul activitatilor centrului, de tip prevenirea recaderilor si interviu motivational, sunt demonstrate a fi eficiente in realizarea si mentinerea schimbarilor pozitive din viata persoanelor cu un consum abuziv de alcool, a mentionat Hriscu.

Asistenta terapeutica este asigurata de catre o echipa multidisciplinara a ALIAT, formata din psihiatri, psihologi, psihoterapeuti, asistenti sociali, psihopedagogi, consilieri vocationali si de formare profesionala.

Obiectivele generale ale unui astfel de centru sunt facilitarea accesului persoanelor dependente de alcool pe piata muncii, crearea a doua centre de asistenta integrata in Bucuresti si Targoviste pentru persoanele cu un consum problematic de alcool, formarea a 750 de medici de familie din Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia, din mediul urban si rural, in acordarea de interventii specifice pentru persoanele cu un consum problematic de alcool, dar si crearea centrului virtual de resurse pentru profesionistii din domeniul dependentei de alcool si pentru nonprofesionisti, a explicat directorul centrului terapeutic, Mihai Badica.

„Deschiderea centrelor de tratament si reintegrare sociala pentru persoanele dependente de alcool din Bucuresti si respectiv, Targoviste marcheaza mai mult decat un succes profesional pentru specialistii ALIAT sau o premiera in domeniul serviciilor de sanatate mintala din Romania. Acest eveniment reprezinta mai inainte de orice, o raza de speranta pentru acei romani cu dependente de alcool pentru care sistemul de sanatate public si privat au mult prea putin de oferit. Dorim sa credem ca vom reusi sa producem o schimbare de atitudine din partea autoritatilor si a publicului in general fata de acest tip de probleme – a adaugat Hriscu.

Centrul din Bucuresti este deschis de luni pana vineri, intre orele 9.00 – 18.00, in strada Constantin F. Robescu nr. 4, sector 3. Informatii suplibmentare se pot otine la telefonul 021.334.84.06.

Centrul de Incluziune Sociala pentru persoanele dependente de alcool a fost structurat pe cinci componente, adresandu-se tuturor aspectelor necesare (re)integrarii persoanelor dependente de alcool pe piata muncii, dar si in familie si in societate, a adaugat directorul.

„Cele cinci componente care sunt in atentia noastra sunt ingrijirea sanatatii prin tratamentul dependentei si prevenirea recaderilor, dezvoltarea personala prin consolidarea motivatiei pentru a face schimbari pozitive in viata lor, familiile prin sedinte de informare, psihoeducatie si suport pentru membrii familiei, inclusiv interventii psihopedagogice pentru copiii beneficiarilor, ocuparea, prin formare profesionala, consiliere vocationala si pe Dreptul Muncii, dar si mediere pentru obtinerea sau mentinerea unui loc de munca. La Centrul Virtual de Resurse si formare de profesionisti vor lucra 750 de medici de familie care vor invata cum sa intervina eficient in problemele legate de consumul abuziv de alcool al pacientilor lor”, a adaugat Badica.

Tematica formarii vizeaza detectia precoce si interventiile scurte in consumul problematic de alcool in medicina primara, tulburarile legate de consumul de alcool, identificarea consumatorilor de alcool la risc, motivatia pentru schimbare, interventiile scurte, sedintele de follow up, referirea pacientilor catre alte servicii specializate, dependenta de alcool, a adaugat directorul Mihai Badica.

„Centrul de incluziune sociala pentru persoanele dependente de alcool” este cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU – 2007-2013, Axa Prioritara 6 „Promovarea incluziunii sociale”. Domeniul major de interventie 6.2 „imbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii”, parteneri fiind Centrul National de Studii in Medicina de Familie si Asociatia de Sprijin a Somerilor Dambovita.

Pana la 20% dintre persoanele care se adreseaza unui medic de familie si pana la 40% dintre pacientii sectiilor de medicina generala si chirurgie solicita asistenta medicala din cauza consumului de alcool. Conform unui studiu recent al Comisiei Europene, Romania ocupa locul al doilea in ceea ce priveste binge drinking-ul (cele mai mari procente de binge drinking sunt in Irlanda 44%, urmand Romania cu 39%, Germania si Austria cu 36%).

Binge drinking-ul este o forma episodica de consum excesiv de alcool si reprezinta un factor de risc pentru suicid, se asociaza cu deteriorarea relatiilor sociale, accidente, incalcarea legii (in special, vandalism si violenta).

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca prag de dependenta doua unitati de alcool pentru barbati si una pentru femei, o unitate fiind echivalenta cu o bere de 330 ml, un pahar de vin de 220 ml sau 40 ml de alcool, a spus Eugen Hriscu. De asemenea, OMS vorbeste despre un maxim de 14 unitati pe saptamana la barbati si 7 la femei, iar la grupa de varsta peste 65 de ani atat barbatii cat si femeile trebuie sa se rezume la o singura unitate. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here