“Nu exista un plan de amenzi!” declara presedintele ANAF, Sorin Blejnar, in exclusivitate pentru MEDIA BLOC

0
860

Agentia Nationala de Administrare Fiscala se afla in plin proces de restructurare. Ce inseamna acest lucru?
Pana in urma cu cateva zile, numarul total de posturi la ANAF a fost de 34.027, incluzand toate structurile sale. in urma restructurarii, vor ramane 29.100. insa, dintre cele 4.927 de posturi ce vor fi desfiintate,

numai circa 2.000 sunt ocupate, ceea ce inseamna ca, practic, doar 2.000 de angajati vor fi disponibilizati. Dintre acestia, cam 1.200 vor fi de la Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor si vor fi disponibilizati in urmatoarele 60 de zile. Restul sunt din anumite structuri judetene ale finantelor publice, atat prin disponibilizare, cat si prin plecari naturale. Deja, in scopul consolidarii sistemului – si cred ca acesta este cuvantul potrivit, “consolidare” – am inceput desfiintarea unor administratii fiscale (sau financiare, cum doriti sa le numiti) care erau neperformante, cu putini contribuabili arondati, cu un cost al colectarii mult peste media nationala  si cu distante geografice foarte mici, adica erau foarte apropiate unele de altele.
Concomitent, vom desfiinta – si chiar am facut o simulare – peste 550 de posturi de conducere, pentru a ajunge la coeficientul de 12%, adica 12 sefi la 100 de angajati, asa cum este stipulat prin OUG 34/2009.  

Desfiintarea unor administratii financiare nu ii afecteaza pe cetatenii arondati, care au nevoie de serviciile respective?
Impozitele si taxele locale se platesc la primarii – impozitul pe casa, pe masina – deci nu e vorba de acele administratii fiscale ce apartin ANAF-ului, asa ca nu se poate vorbi de o suferinta a cetateanului. Iar, daca ne referim la persoanele juridice, stiti ca, de la inceputul anului, am implementat Declaratia 112, declaratia unica, prin care orice agent economic sau orice persoana fizica autorizata are posibilitatea – si incepand cu datele aferente lunii iulie va avea chiar obligatia – de a folosi sistemul de depunere la distanta, ceea ce va reduce oricum, substantial, solicitarile la ghisee. Acest lucru are doua avataje: simplifica drumurile contribuabililor la administratiile fiscale – pe de o parte – si reduce contactul cu omul de la ghiseu, pe de alta parte, ceea ce este si o premisa a ce inseamna reducerea coruptiei in sistem, pana la urma…    

Cum se va realiza selectia celor care vor fi disponibilizati?
Prin testare profesionala, in prezenta sindicatelor, in cadrul legal stipulat foarte clar de Legea 188/1999 – Legea Functionarului Public, testare care la Garda Financiara va incepe chiar in zilele urmatoare. Cine este slab pregatit, nu va mai lucra in structurile ANAF. Iar aici vreau sa fac o precizare: disponibilizarile nu vor tine cont de problemele sociale, ci doar de profesionalism! Adica, daca sotul si sotia – sa zicem – lucreaza la aceasta institutie, iar testarile arata ca ambii sunt slab pregatiti profesional, vor fi disponibilizati amandoi. ANAF-ul si structurile din subordinea sa nu pot mentine angajati pe criterii sociale sau pe alte considerente de natura umana! Eu cred ca, acum, cand trebuie sa ne reasezam pe un alt numar de personal, este momentul sa facem si putina “curatenie” in ceea ce priveste competenta profesionala a unora dintre angajatii ANAF.   

Disponibilizatii vor primi plati compensatorii?
Nu vor exista plati compensatorii…

Dupa reducerea posturilor, va mai putea Garda Financiara sa-si indeplineasca misiunea?
inainte de se decide numarul disponibilizarilor, la nivelul GF s-au facut anumite simulari pe zone de risc fiscal. si va dau un exemplu. Cei de la Garda Financiara Arad, care au monitorizare pe doua frontiere de stat pe achizitii intracomunitare, au mai primit comisari fata de numarul initial, comparativ cu cei de la Hunedoara, care nu au frontiera, chiar daca judetele sunt relativ apropiate si echilibrate din punct de vedere al dezvoltarii sau al contributiei la bugetul de stat.  De aceea, consider ca acum este si un moment prielnic de a stabili numarul de angajati in fiecare structura, in functie de cerintele reale.

Cat apreciati ca este acum nivelul evaziunii fiscale?
Evaziunea fiscala este foarte greu, in primul rand, de definit, asa ca este cu atat mai greu de cuantificat.

Multa lume crede ca ANAF-ul are plan de amenzi, iar inspectorii ce vin in control sunt obligati sa gaseasca un motiv de amenda, ca sa indeplineasca planul. Este adevarat?
Nu exista un plan de amenzi! Exista doar un plan de incasari, stabilit de Ministerul Finantelor Publice, care este transmis ANAF-ului, iar ANAF-ul il defalca pe judete si il transmite in teritoriu, dar nu vorbim de un plan de amenzi. Vorbim de un plan de colectare a impozitelor si taxelor si – totodata – de reducere a arieratelor.

Nu impozitati si unele domenii neimpozitate pana acum, pentru largirea bazei, cum ar fi jocurile on-line sau prostitutia?
Avem un departament de legislatie in cadrul Ministerului Finantelor Publice, care va analiza si va identifica toate acele domenii unde putem vorbi de o largire a bazei de impozitare.

Aveti vreun regret, in activitatea dvs.?
Da! imi reprosez ca stau prea mult la munca si prea putin cu cei doi copii ai mei.

Interviu realizat de Daniel Negut (preluat din revista Business Adviser nr 60, varianta print)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here