Premierul Emil Boc a declarat, joi, la sediul PDL, ca „partea plina a paharului” este ca niciun roman aflat in prezent in Spania nu este afectat in privinta intentiei acestei tari de a impune restrictii pe piata muncii.
„Imediat ce am aflat unele informatii despre acest subiect, am discutat cu ministrul Muncii si am solicitat deplasarea lui la Bruxelles pentru a culege date despre acest subiect care ne intereseaza la nivelul Guvernului. Partea buna sau partea plina a paharului este ca niciun roman aflat astazi in Spania nu este afectat”, a declarat Emil Boc.
El a adaugat ca autoritatile romane poarta in prezent discutii cu Comisia Europeana pentru ca „tot ce inseamna libera circulatie a fortei de munca, o valoare si un principiu fundamental al UE, sa fie respectat in continuare si sa nu fie create precedente”.
Intentia Spaniei de a introduce restrictii pentru romani pe piata muncii nu a fost notificata oficial CE, dar este un caz fara precedent, dificil de judecat, fiind primul stat care a liberalizat piata fortei de munca si revine cu restrictii, a spus, miercuri, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu.
Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sebastian Lazaroiu, a declarat miercuri, dupa discutiile de la Bruxelles cu comisarul european pentru ocupare Laszlo Andor, ca nu se vorbeste de interzicerea fortei de munca ce vine din Romania in Spania, ci doar de anumite restrictii pe care Spania intentioneaza sa le aplice muncitorilor romani care vor pleca de acum incolo, nu celor care sunt deja pe teritoriul Spaniei.
Consiliul de Ministri de la Madrid va lua in discutie, vineri, propunerea Ministerului spaniol al Muncii si Imigratiei privind restrictionarea accesului romanilor pe piata muncii, masura care este prevazuta sa intre in vigoare de la 1 august, relateaza presa spaniola.
Guvernul spaniol are intentia de a impune restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani, insa nu a stabilit data de la care va fi valabila aceasta masura, a comunicat, marti, pentru MEDIAFAX, ambasada Spaniei la Bucuresti, adaugand ca decizia nu va afecta romanii rezidenti in Peninsula Iberica.
„Guvernul spaniol are intentia de a adopta aceasta masura, insa nu a stabilit inca data”, a precizat ambasada Spaniei la Bucuresti.
Potrivit sursei citate, „va fi vorba despre o masura de tip tehnic si care nu va fi retroactiva”. „Cu alte cuvinte, ea nu va afecta cetatenii romani care sunt deja rezidenti in Spania”, conchide ambasada.
Spania nu a facut nicio notificare oficiala la CE privind restrictionarea accesului romanilor pe piata muncii, fiind vorba doar de o intentie, iar o astfel de decizie ar trebui fundamentata ca urmare a unor schimbari radicale pe piata muncii, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al MMFPS.
„Precizam, din capul locului, ca este vorba de o intentie a oficialilor spanioli. Reprezentantii spanioli nu au facut nicio notificare oficiala la Comisia Europeana. Potrivit Tratatului pe care l-am semnat cu Spania, decizia oficialilor spanioli de a reintroduce restrictiile pe piata muncii trebuie sa fie bine fundamentata in urma schimbarii radicale pe piata muncii. Asadar, e bine sa fim prudenti, intrucat nu s-a vorbit nicio secunda de interzicerea accesului romanilor pe piata muncii, ci mai degraba de o garantie ca romanii care ajung la munca in Spania au contracte ferme de munca”, a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), Ioana santa.
Toti cei 861.584 de romani care muncesc acum oficial in Spania trebuie sa stie ca nu sunt vizati si ca eventualele masuri pe care oficialii spanioli le-ar putea lua nu se aplica in cazul lor, a precizat Ioana santa. (Mediafax)