Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca nu ar trebui folosit cuvantul „criza” in actualul context, ci despre o reactie a pietelor la unele decizii neconvingatoare luate atat in SUA cat si in Europa, aniticipand ca in zilele urmatoare bursele isi vor reveni.
Declaratiile presedintelui:
Nu va cer optimism, nu va cer nimic altceva decat decenta si responsabilitate in exprimari. Este una sa faci imprumuturi la 4,89-5,29 si alta sa ajungi sa faci imprumuturi pe termen scrut la 6, 7 sau 8 procente, Doamne fereste! Deci, de aceea atmosfera in care romanii trec peste aceste momente de ingrijorare a investitorilor poate fi o atmosfera, sa spunem, decenta. Singura problema pe care o avem, ca efect al semnelor de neincredere a investitorilor, este legata de dobanzile la care se vor face imprumuturile urmatoare, pentru acoperirea deficitelor la fondurile despre care am vorbit. Prin prevederile bugetare, Romania are cel mai mare procent din PIB alocat investitiilor. S-a produs o crestere a nivelului de utilizare a banilor europeni. Tot mai multe facturi sunt stranse la decontare. Dupa ce vor termina verificarea contractelor in derulare vor fi trimise pentru decontare
Prioritara ramane accelerarea procesului de restructurare a companiilor de stat. Managerii companiilor de stat trebuie sa stie ca nimeni nu mai poate tolera indiferenta cu privire la performanta economica a companiilor de stat, indiferent ca este vorba de societati comerciale sau regii. Anul acesta deficitul fondului de pensii este de 14,8 miliarde de lei noi, fondul de somaj are un deficit de doua miliarde de lei, alta jumatate de miliard de euro, daca vreti. Transformati cei 14,8 miliarde de lei noi de la pensii si mai adaugam si doua miliarde deficitul de la sanatate. Toate aceste deficite reprezinta bani pe care Romania trebuie sa-i imprumute. Reducerea deficitelor diverselor fonduri trebuie sa fie o prioritate majora pe termen mediu.
Fac o invitatie politicoasa la retinere si prudenta. Cuvantul de ordine este mentinerea stabilitatii si nu alunecarea in populism. Astfel de declaratii, mai ales cand vin din partea unor politicieni facand parte din arcul guvernamental, fac rau Romaniei si creeaza neincredere in capacitatea Romaniei de a contiunua programele la care s-a angajat. As face o atentionare extrem de serioasa asupra acelora care mai zilele trecute anuntau mariri peste mariri de salarii, indexari, cresteri de pensii cu 50% din cresterea salariului mediu. Am concluzionat cu cei care am avut intalnirea ca solutia corecta pentru Romania este continuarea programelor de restructurare si consilidare fiscala convenite cu FMI, UE si Banca Mondiala. In contextul international nu exista decat o singura conduita a oamenilor politici romani: responsabilitate si prudenta
As face o apreciere care nu vreau sa fie rautacioasa, ci e pur si simplu un punct de vedere. La nivel global s-a ajuns la un stadiu de neincredere al investorilor datorita deciziilor neconvingatoare ale oamenilor politici, indiferent unde se afla ei. Probabil ca in zilele urmatoare se va confirma aprecierea pe care o fac printr-o revenire a burselor, atat in SUA cat si in Europa. Cel putin in momentul de fata n-ar trebui sa utilizam cuvantul „criza”. Nu mi-e frica de acest cuvant, dar deocamdata asistam la o reactie a pietei la decizii probabil neconvingatoare atat in SUA cat si in Europa. Nu cred ca putem vorbi inca despre o criza ci despre reactii. Vreau sa stiti ca n-a fost nicio intalnire de criza. Pur si simplu a fost o intalnire intre institutii cu responsabilitati pentru a face o analiza a evolutiilor situatiei de pe pietele internationale si pentru a incerca sa pozitionam efectele asupra Romaniei in contextul international pe care il cunoasteti cu totii.
As vrea sa fac o precizare la formularile din mass-media. Se pare ca placerea presei a fost sa anunte o intalnire de criza la Palatul Cotroceni. Presedintele Traian Basescu a avut, marti seara, la Cotroceni, o intalnire de lucru la care au participat premierul, guvernatorul BNR, ministrul Finantelor Publice si presedintele Consiliului Fiscal. La intalnire au mai participat Gheorghe Gherghina si Bogdan Dragoi, secretari de stat in Ministerul Finantelor si Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. Discutiile au avut ca tema situatia economica globala. In debutul discutiilor, o parte dintre invitatii sefului statului au privit cu insistenta catre pixurile de protocol, pe care este inscriptionat „Administratia Prezidentiala”.
„Bancherii ce spun?! «Aveti bani si nu aveti ce face cu ei». Cand dadeati credite cu buletinul…”, a spus, razand, sefului statului.
„Erau alte vremuri”, a raspuns Lucian Croitoru. (Mediafax)