Moneda unica europeana a pierdut in ultimele saptamani o buna parte din sprijinul pietelor, de data aceasta banuiala excluderii Greciei din uniunea monetara capatand o sustinere mai larga, inclusiv prin afirmatiile explicite ale unor politicieni: Primul Ministru al Olandei a vorbit despre necesitatea unui mecanism de expulzare a tarilor care nu isi indeplinesc obiectivele fiscale agreate la nivel european,
iar in Germania se pregatesc masuri de protejare a bancilor in eventualitatea unui faliment suveran in Grecia. « Euro a iesit din echilibrul relativ al ultimelor luni, printr-o miscare surprinzator de rapida in sens descendent. Scenariile « dure » pentru Grecia incep sa capete contur, dupa ce deteriorarea conditiilor economice pune sub semnul intrebarii alocarea transei urmatoare din pachetul UE-FMI. Pomparea de bani suplimentari devine o optiune politica, pe care liderii europeni par sa o puna sub semnul indoielii», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers. Demisia lui Juergen Stark, opozant al interventiei Bancii Centrale Europene (BCE) in sprijinul titlurilor de stat italiene si spaniole prin prisma riscurilor inflationiste, arata conflictul aprig din interiorul Consiliului BCE, inca o bresa folosita de speculatorii care pariaza impotriva Euro.
in fata Dolarului American, de la inceputul lunii septembrie Euro a pierdut 4,96%, iar fata de Yen scaderea a fost de 4,06%.
in ciuda riscului interventiei din partea Japoniei, Yenul s-a intarit in fata Euro pana la cele mai ridicate niveluri de dupa 2001.
Fenomenul cunoscut al contagiunii monedelor regionale Central si Est-Europene a aparut din nou, pe principiul <<cand Europa stranuata, regiunea CEE… raceste>>. Legatura se realizeaza pe canale comerciale, Vestul fiind principala piata de export pentru statele din zona, dar si prin sursele de finantare care veneua dinspre zona Euro, mai restrictionate in conditiile nevoii de recapitalizare a bancilor. Astfel, Zlotul a scazut cu 3,8% in septembrie in fata Euro, (pana vineri, la inchiderea sedintelor de tranzactionare), Forintul cu 3,54%, iar Leul romanesc, din nou mai rezistent, cu numai 1,33%. « Performanta Leului este notabila, scaderea sa fiind de aproape 3 ori mai mica decat a confratilor regionali, si poate fi pusa pe seama perceptiei imbunatatite de masurile de ajustare fiscala. Deficitul public s-ar putea incadra in tinta de anul acesta si ar putea scadea semnificativ sub 4% anul viitor (spre comparatie, Polonia tinteste un deficit de 6,5% in 2012 ). in plus, Romania mai are o linie de finantare din partea UE si FMI de aproape 5 mld. de Euro, care descurajeaza pentru moment pozitiile speculative puternice pe Leu. In cazul unei reactii dezordonate, daca Grecia va rata plata in contul datoriei, Euro ar putea suferi noi scaderi, in timp ce Zlotul, Forintul, si intr-o masura mai mica Leul, ar pierde teren chiar in fata unui Euro mai slab. Interventia Bancii Centrale a Elvetiei va sustine insa palierul minim de 1,2 pentru Euro in fata Francului elvetian, ceea ce inseamna ca in principal evolutia Leului fata de Euro va ghida si cursul Leu-Franc, limitand deprecierea Leului si facand mai suportabila povara ratelor pentru cei care s-au indatorat in Franci», a precizat Victor Safta.
****
Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro