Discursul Regelui Mihai in Parlament: Romania are nevoie de carmuitori respectati si priceputi. Coroana Regala nu este un simbol al trecutului

0
1330
casa-regala-sigla

casa-regala-siglaRegele Mihai a declarat, marti, in cadrul discursului sustinut in Parlament, ca Romania a evoluat mult in ultimele doua decenii si tara are nevoie de carmuitori respectati si priceputi. Majestatea Sa a declarat ca este mahnit ca dupa doua decenii de revenire a democratiei oamenii batrani si bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare.

10:38 – Majestatea Sa a iesit din sala de plen, a dezvelit, pe holul Parlamentului, bustul Regelui Carol I si a semnat in cartea de onoare a Camerei Deputatilor

10:33 – Regele Mihai a primit Colanul Camerei Deputatilor

10:17 – Majestatea Sa Regele Mihai a inceput sa se adreseze Parlamentului

Doamnelor si domnilor senatori si deputati, sunt mai bine de 60 de ani de cand m-am adresat ultima oara natiunii de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie si cu speranta invitatia. Prima noastra datorie este sa ne amintim de toti cei care au murit pentru independenta noastra in toate razboaiele pe care a trebuit sa le ducem si in decembrie 1989. Nu putem avea viitor fara a respecta trecutul. Oamenii calatoresc si incearca sa isi consolideze familia si viata spre binele generatiilor viitoare. Romania a evoluat mult in ultimele doua decenii. Drumul nostru ireversibil catre UE si NATO nu ar fi fost posibil fara actiunea pentru libertate si democratie a legislativului romanesc din 1989.

Politica poate aduce prejudicii cetateanului daca este aplicata in dispretul legii. Multe domenii din viata romaneasca gospodarite competent si liber au reusit sa mearga mai departe in ciuda crizei economice.

Sunt mahnit ca dupa doua decenii de revenire a democratiei oamenii batrani si bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare. Romania are nevoie de infrastructura. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. scoala este si va fi o piatra de temelie a facultatii.

Alaturi de familia noastra, vom sustine interesele fundamentale ale Romaniei: continuitate si traditiile tarii noastre.

Coroana Regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a independentei. Coroana este o reprezentare a statului in continuitatea lui istorica.

Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi si de etica. Simtul datoriei, iubirea de tara si competenta sunt criteriile principale ale vietii publice. Aveti incredere in democratie, in rostul institutiilor si in regulile lor! Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil si generos.

in 1989 in ajutorul Romaniei s-au ridicat voci cu autoritate venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adaugat sacrificiului tinerilor de a inlatura o tiranie cu efect distrugator asupra fiintei natiunii. A sosit momentul, dupa douazeci de ani, sa avem un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agatarea de putere si bunul plac nu au ce cauta in institutiile romanesti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989

Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, multe nefericite. Dupa 84 de ani de cand am devenit rege pot spune ca cele mai importante lucruri de dobandit dupa libertate si democratie sunt si demnitatea. Democratia trebuie sa imbogateasca arta carmuirii, nu sa o saraceasca. Romania, ca si toate tarile din Europa, are nevoie de carmuitori respectati si priceputi. Nu trebuie niciodata uitati romanii si pamanturile romanesti care ne-au fost luate, ca urmare a impartirilor Europei in sfere de influenta. Este dreptul lor sa decida daca vor sa traiasca in tara noastra sau daca vor sa ramana separati

Juramantul meu a fost facut si continua sa fie valabil pentru toti romanii. Ei sunt toti parte a natiunii noastre si asa vor ramane totdeauna

Sta doar in puterea nostra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume. Nu vad Romania de astazi ca pe o mosternire de la parinti, ci ca pe o tara luata cu imprumut de la copiii nostri.

10:10 – Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat deschisa sedinta solemna a Parlamentului dedicata aniversarii Majestatii Sale

„Este un moment exceptional, poate unul dintre cele care marcheaza istoria unei natiuni. Prezenta Majestatii Sale in Parlament este o dovada de impacare si recunoastere a trecutului pe care o salut, este dovada continuitatii istorice a faptului ca perioada comunista este complet inchisa. in acest moment aniversar aduc o reverenta fireasca la implinirea celor 90 de ani de viata si de exemplu de patriotism pe care Majestatea Sa le-a dovedit de-a lungul intregii existente. Suntem aici ca sa recunoastem si sa ne cunoastem trecutul. La multi ani, Majestatea Voastra, sunteti aici in templul democratiei romanesti”, a declarat Mircea Geoana.

Regele Mihai a sosit, marti dimineata, la Parlament, insotit de membri ai familiei regale, fiind intampinat de presedintele Senatului, Mircea Geoana si de Garda de Onoare. Regele Mihai si familia regala au plecat de la Palatul Elisabeta in jurul orei 09.00. Coloana oficiala a trecut pe Calea Victoriei, prin fata Palatului Regal.

Regele a fost primit la intrarea de la Senat cu Garda de onoare.

Mircea Geoana l-a intampinat pe Regele Mihai la sosire, a dat mana cu acesta, cei doi purtand un scurt dialog.

La eveniment sunt prezenti fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman, vicepremierul Marko Bela, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.

In plen mai sunt prezenti, printre parlamentarii opozitiei, Victor Ponta, Crin Antonescu, Calin Popescu Tariceanu, Ilie Sarbu, Dan Voiculescu.

Din partea puterii sunt prezenti, printre altii, Vasile Blaga, Mircea Toader, Radu F. Alexandru, Cezar Preda, Sever Voinescu, Petru Filip, Cristian Radulescu, Teodor Paleologu, Raluca Turcan, Verestoy Atilla.

Discursul are loc cu ocazia celei de a 90-a aniversari a fostului suveran.

La sedinta solemna a Parlamentului au fost invitati sa participe presedintele Romaniei, fosti sefi de stat, consilieri prezidentiali, Guvernul, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, primarul Capitalei, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice, directorii SRI, SIE, SPP, STS, Avocatul Poporului, presedintii Curtii Constitutionale, Consiliului Legislativ, Curtii de Conturi, ai inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei, ai Consiliului Superior al Magistraturii, Academiei Romane, Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, Asociatiei Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul”, membri ai corpului diplomatic.

Regele Mihai a mers, luni seara, la Parlament, pentru a vedea sala de plen in care isi va rosti discursul marti dimineata, in cadrul sedintei solemne, zi in care va implini 90 de ani. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here