Care sunt, pentru dumneavoastra, semnele excelentei? Cum o recunoasteti? Poate fi cuantificata, catalogata, clasificata?
„In primul rand, imi pare putin straniu cuvantul acesta – „excelenta” – si cred ca este genul de cuvant care protezeaza,
sau incearca sa dubleze cuvantul „elita”. Dupa al doilea Razboi Mondial a fost distrusa elita, a fost bagata in puscarie, cel putin la noi, si atat comunismul, cat si falsa democratie care vine peste noi, daca observi, are o frica teribila sa pronunte cuvantul „elita”. si-atunci scot tot felul de chestii din astea cum ar fi excelenta sau meritocratie. Am ras o juma’ de ora cand am auzit de chestia asta – „merito-cratie”. Aristocratia vine de la „aristoi”, care inseamna „cel mai bun”. Acolo da, „aristoi” – puterea celor mai buni. Deci, elita. Fara elita nu se poate face niciun progres. „Excelenta” seamana cu VIP, adica un neant, un gol, o gaura neagra care n-are niciun fel de acoperire valorica.
Egalitatea e una biologica, dar nu este si una spirituala. Eu, Dan Puric, nu sunt egal cu Petre tutea! Asa cum Petre tutea spunea ca „daca este sa vorbesc de Bratianu, trebuie sa ma ridic in picioare”, eu trebuie sa cad in genunchi daca vorbesc despre tutea sau despre Noica.
Acum, sa ne intoarcem putin la elita. Elita se naste, nu se face.
stiti ca au fost unii care au facut Scoala de poeti Mihai Eminescu. si cred ca Sadoveanu a avut asa, intuitia aia in plin comunism sa zica: „Doamne, vor iesi atatia poeti cati au intrat?…” .
Marx spunea ca: “acumularile cantitative vor crea salturi calitative”. Asa a crezut el in mintea lui de contabil, pentru ca acolo, daca aduni mai multi bani valoarea creste, dar omul nu e ban. Se pare ca e ceva mai mult, dar pentru asta trebuia sa lase pentru o clipa masina de calcul si sa deschida Biblia.
Exista teoria marelui matematician Cantor, „taietura numerelor superioare” care suna cam asa: „oricat de multe numere inferioare ai aduna, n-or sa faca niciodata un numar superior”. Mi-aduc aminte in sensul acesta, un articol curajos, l-am mai citat eu cu diferite ocazii, si-acum isi are locul foarte bine, al lui Constantin Noica, in Contemporanul, pe vremea dictaturii comuniste: “Bietul EU sub NOI”, „nea Fane, cu nea Ghita si cu nea Gheorghe degeaba se aduna ca nu fac de un Balzac, sau de un Poincaré sau de un Eminescu”, atrage atentia filosoful roman.
Cantitatile adunate nu fac calitate. De unde rezulta ca elita este innascuta, nu facuta. Elita poate sa fie originara de la talpa tarii, de la taran pana la rege, avand un singur traseu prin care strabate viata, cel al valorii.
In puscarie la Sighet, vei gasi o celula unde este un fel de muzeu al femeilor arestate. Acolo a fost elita femeii romanesti. De la Elisabeta Rizea, taranca aia sfanta care i-a aparat pe partizani si careia i-au smuls parul din cap si n-a cedat, pana la Alice Voinescu, o tulburatoare constiinta.
V-am dat asa un raspuns, ca sa identificam, daca vrei, si antropologic ideea de elita.
Elita presupune ierarhie. Ierarhia nu este o facatura sociala. Konrad Lorenz, marele etolog, a spus asa: “falsa democratie se teme cumplit de ierarhie. Noi ne nastem cu instinctul ierarhic”. si omul de stiinta subliniaza ca un copilas de 5 ani e mandru si fericit cand il mangaie bunicul, iar bunicul nu este egalul lui. Este valoarea superioara la care el consimte instinctiv.
Dar, ca sa distrugi omenirea, sa-i creezi confuzii, a trebuit sa se distruga si normalitatea acestui instinct. Confuzia este arma perversa a timpului pe care il traim. O ceata profunda trebuia lasata pe treptele ierarhiei curate si stralucitoare, in sine, prin valoarea lor.
Aruncat in oceanul perfid al falsei egalitati, de fapt o crescatorie, un bazin experimental in care “politica corecta” construieste omul nou, omul ca persoana isi pierde identitatea, propria ei valoare si orizontul ierarhiei care il indeamna sa se desavarseasca. Luand-o la vale pe toboganul egalitar, el nu are decat o singura “vocatie”: sa cada cat mai jos ca sa se incadreze cat mai bine in societatea gregara care il asteapta.
Francisc Bacon spunea ca “adevarul iese mai bine la iveala dintr-o eroare decat dintr-o confuzie”. Iar acest lucru, confuzia, este arma secreta cu care ei vor sa ucida adevarul.
– Asta inseamna ca, de fapt, excelenta este un fel de elita neinscrisa intr-o ierarhie?
“Nu, excelenta – am zis asa – e un cuvant care incearca sa aduca aminte de elita, dar este o impostura, excelenta, pentru ca ea nu acopera cuvantul „elita”. stii ca Jung spunea un lucru extraordinar: „Vezi un cal pe camp, cuvantul cal nu acopera toata realitatea pe care o vezi”. Excelenta este un fel de VIP. Cine este VIP in Romania? Sunt tot felul de epifenomene iesite din lagarul neocomunist, de regula, escroci, fosti securisti, prostituate, care sunt plasate in fata ca eventuale modele in competitia aceasta fara reguli, de jungla.
Un exemplu, care pesemne va ajunge in cativa ani studiu de antropologie sociala, a fost emisiunea, preluata de TVR de la BBC, intitulata “Cel mai iubit dintre romani”. in afara de faptul ca nu am fost capabili sa rejectam acest proiect, ne-am lasat contaminati din acelasi spirit mimetic, slugarnic cu care am fost obisnuiti. Daca la granita de constiinta a acestei tari ar fi stat soldati ca Mircea Vulcanescu, George Manu, Constantin Noica sau Petre tutea, asemenea virus nu intra. Dar cum asa-zisa elita romaneasca de azi, filosofi plin de cunostinte dar fara cunoastere si mai ales fara constiinta, care anesteziaza periodic sistemul de veghe al acestui biet popor, a primit cu bratele deschise, in numele modernitatii si al democratiei, orice cadere spirituala de dincolo, fenomenul de degradare al spiritualitatii romanesti a capatat astfel o perversa “binecuvantare”.
Cu acest experiment pilot facut asupra populatiei nu s-a urmarit raspunsul final care era previzibil la o generatie ce inca mai traia din valori, adica stefan cel Mare, ci importanta era banda care rula neincetat incolonand in spatiul vizual valorile cu non-valorile, ca intr-un sfarsit de lume. Astfel, publicul din Romania trebuia sa aleaga intre Lucian Blaga si cantareti de manea, intre mari ganditori romani si VIP-uri de ocazie, bulversand orice reper in care a fost educat. Acest experiment, de fapt peste inca zece ani, va fixa cu siguranta in fruntea tarii, ca cel mai iubit dintre romani, evident, nu un mare voievod, o mare constiinta sau un martir, ci, mai mult ca sigur, un om care a reusit sa manance intr-o ora 40 de oua, adica o patologie de Guinness Book sau poate un VIP, de fapt o nulitate secretata organic de noua societate bolnava. si atunci, in acest context, cuvantul elita va ajunge o infractiune de ordin public. Valoarea oricum in Romania a inceput sa-si traiasca viata in catacombe. Dar sa nu uitam ca aceasta catacomba are o mare virtute: increstineaza. Iar o valoare increstinata este mai mult decat o valoare, este o constiinta.
“Toate-s vechi si noua toate”, spunea Eminescu. “Trebuie sa actionati pana cand vom ajunge sa punem stapanire pe mintea si trupul tuturor personalitatilor importante din natiunea voastra. Trebuie sa puneti o astfel de pecete asupra starii de dezechilibru mental si sa ajungeti sa va bucurati de o autoritate atat de mare in afirmarea acesteia, incat niciunui om de stat, astfel etichetat, sa nu i se mai acorde vreo credibilitate din partea propriului popor.” Aceasta era cuvantarea tinuta de L. P. Beria studentilor americani de la Universitatea ‘Lenin” cu ocazia cursului sau de Psiho-Politica tinut in 1936. Acesta era semnalul ca primul lucru care trebuie distrus ca sa cuceresti un popor si sa-l farami definitiv este sa-i distrugi elita. si mai mult decat atat, sa o compromiti. Astazi, lucrul aceasta se face intr-o forma “soft”. Faza violenta a trecut. Dar cea de astazi nu mai este o boala de tip infectios, ci una de tip degenerativ in care tot metabolismul cade. De fapt, daca citim obiectivele urmarite de NKVD pentru tarile din orbita sovietica din 1947, le vom regasi aplicate astazi perfect: Art. 35 din “scolile elementare de specialitate, dar mai ales din licee si facultati, trebuie sa fie inlaturati profesorii de valoare, care se bucura de popularitate. Locurile lo
r trebuie sa fie ocupate de oameni numiti de noi, avand un nivel de pregatire slab sau mediocru. Sa se analizeze diferentele dintre materii, sa fie redusa cantitatea de material documentar, iar la licee sa se opreasca predarea limbilor latina si greaca veche, a filosofiei generale, a logicii si geneticii.
in manualele de istorie nu trebuie amintit care dintre domnitori a servit sau a vrut sa serveasca binele tarii. Se va insista pe lacomia si rautatea oricarui rege, pe efectul nefast al monarhiei, si pe lupta poporului asuprit. in scolile de specialitate trebuie introdusa specialitatea ingusta.”
De cate ori ma duc la tata si la mama la mormant si vad scris pe cate o cruce “Decedat: 1945” sunt strabatut de un fior paradoxal. Ce bine ca nu a mai trait in Romania in care traiesc eu!
Corina Olteanu – PR Executive