Presedintele Basescu a declarat, joi, ca bancile statelor europene au obtinut „profituri uriase” in Romania, iar daca se pregatesc sa o lase nefinantata in criza este „lipsa de fair play”, el spunand ca vrea sa creada ca statele venite mai tarziu in UE nu vor fi puse sa plateasca „lacomia” bancilor.
Seful statului si-a exprimat „ingrijorarea” fata de „comportamentul posibil” al unor banci.
„Vreau sa cred ca anuntul Bancii Centrale a Austriei privind scaderea fluxurilor de capital catre statele din zona non-Euro a fost o eroare sau o neintelegere a efectelor”, a adaugat Traian Basescu.
„Vreau sa nu fim in situatia de a le aduce aminte prietenilor europeni cat au conditionat accesul Romaniei in UE de privatizarea sistemului bancar. Domnilor, ati obtinut profituri uriase in Romania din 2000 si pana in 2009, iar azi daca va pregatiti cumva sa lasati economia romaneasca nefinantata in perioada de criza, vom considera o lipsa de fair play in relatia cu Romania. Vreau sa cred ca acest lucru nu se va intampla, ca nu vom fi pusi, tari care am venit mai tarziu in UE, sa platim factura lacomiei sistemelor bancare, a lacomiei, a imprudentei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea cand dadeau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a bancilor si apelul meu este sa apelati la aceste mecanisme, si nu la sugrumarea economiei romanesti, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atat bugetului de stat, cat si mai ales economiei private”, a avertizat presedintele Basescu.
Banca centrala a Austriei a prezentat, luni, un set de masuri, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste si Raiffeisen Bank International, care prevad ca in Europa de Est cresterea creditarii asigurate de subsidiarele celor trei banci sa fie conditionata de dezvoltarea unei refinantari locale sustenabile.
Noile instructiuni din partea Bancii Austriei conditioneaza avansul creditarii la subsidiare de cresterea refinantarilor locale, in principal prin depozite, dar si prin emisiuni pe piata locala si fonduri de la institutii supranationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana pentru Investitii.
„in viitor, susbsidiarele care sunt expuse in mod deosebit trebuie sa se asigure ca raportul dintre noile imprumuturi si refinantarea locala (raportul dintre credite si depozite incluzand refinantarea locala) sa nu depaseasca 110%”, potrivit comunicatului Bancii Austriei.
Oficialii bancii centrale au declarat ca instructiunile pentru cele trei banci se vor aplica noilor afaceri.
Erste controleaza in Romania Banca Comerciala Romana (BCR), UniCredit Bank Austria este prezenta prin UniCredit tiriac Bank, iar RBI prin Raiffeisen Bank. (Mediafax)