Financial Times: Apocalipsa zonei euro, la zece zile distanta

0
846
moneda-eurocent-poza-arhivafoto

moneda-eurocent-poza-arhivafotoEconomistul Wolfgang Munchau, editor Financial Times, a vorbit, intr-o postare pe un blog al publicatiei, despre un colaps iminent al zonei euro in urmatoarele zece zile, determinat criza de lichiditati cu care se confrunta bancile, din cauza datoriilor de stat. Liderii euro trebuie sa demonstreze pana pe 9 decembrie ca uniunea poate supravietui.

„Am ajuns in punctul critic”, spune Wolfgang Munchau, editor Financial Times, intr-o postare pe un blog al publicatiei. El vorbeste despre un colaps iminent al zonei euro in urmatoarele zece zile, determinat criza de lichiditati cu care se confrunta bancile, din cauza datoriilor de stat. Jurnalistul a aratat ca toti liderii europeni au actionat doar atunci cand situatia a devenit critica, iar austeritatea a fost singura optiune ramasa in acele circumstante.

„Aceasta erodare masiva a increderii a distrus de asemenea si strategia de salvare a zonei euro, elaborata in urma cu numai o luna“, adauga acesta. „Daca nu se intampla ceva foarte drastic, zona euro se poate destrama foarte curand (…) Daca liderii UE ar putea ajunge la un acord inainte de 9 decembrie, cand are loc urmatorul Summit Euro, atunci uniunea monetara va supravietui. Daca nu, aceasta risca un colaps violent“, spune Munchau.

in acest context, economistul vine cu o solutie care, in trei pasi, ar putea reglementa criza actuala:

Primul pas: BCE trebuie sa acorde imprumuturi bancilor, pentru a le asigura lichiditatea de care au nevoie. in acelasi timp, institutia trebuie sa gaseasca o modalitate de a opri cresterea dobanzilor si de a calma pietele de obligatiuni.

Al doilea pas: Guvernele din zona euro trebuie sa emita obligatiuni comune, de „stabilitate”.

Al treilea pas: infiintarea unei uniuni fiscale. Zona euro are nevoie de o trezorerie, cu personal suficient, nu o de o coordonare ad hoc a Consiliului Europeana, elaborata in timp ce oficialii servesc cafea si desert“, spune Munchau, pentru Financial Times.

Wolfgang  Munchau s-a remarcat in Europa de Est in 2009, cand a propus ca statele din regiune sa adopte cat mai repede moneda euri pentru a-si proteja economiile, in contextul in care Europa urmeaza sa treaca prin cea mai severa criza economica de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Ecomistul va ajunge in Romania in zilele ce urmeaza, pentru a participa la mai multe conferinte de specialialitate.

De altfel, o serie de publicatii si experti si-au anuntat ingrijorarea in ceea ce priveste zona euro. Iar previziunile in legatura cu summitul nu sunt cele mai bune. Temerile ii sunt confirmate de agentia de rating Moody’s, care a avertizat ca din cauza acestor datorii suverane, toate statele europene ar putea fi retrogradate.

RevistaTime publica in editia electronica 10 motive pentru care adoptarea monedei unice a fost un mare esec. Printre cele mai importante:

1. Barierele lingvistice: De ce institutii precum Banca Centrala a Germaniei si Comisia Europeana nu au aflat din timp despre probleme Greciie si Portugaliei. Pentru ca au avut nevoie permanenta de experti care sa le aduca informatiile. Necunoscand limba greaca sau portugheza, documentarea individuala nu a mai reprezentat o optiune.

2. Controlul: Nu numai cele patru mari economii Germania, Franta, Italia si Spania (care impreuna reprezinta trei sferturi din zona economica europeana performanta) au dovedit ca Uniunea duce lipsa unui control la nivelul membrilor, dar evenimentele au demonstrat clar, ca pana si falimentul Greciei, care are po contributie de 2% in economie europeana, ar duce la o catastrofa la nivel european.

3. Absenta unei „minti europene”: Diferentele de mentalitate dintre natiunile membre ale UE nu ar fi fost o problema atat de mare, daca macar la nivelul liderilor ar fi existat o „minte europeana” a unui politician sau a unui tehnocrat, care sa guverneze zona economica a Uniunii.

Merkel si Sarkozy lucreaza la un plan B pentru Europa

Ministrii de finante din zona euro se vor intalni marti, 29 noiembrie, pentru a pune la punct ultimele detalii cu privire la extinderea Facilitatii de Stabilitate la 1000 de miliarde Euro. in timp ce acest pachet financiar este aclamat drept o masura de salvare, aproape nimeni nu mai crede ca maretul plan mai poate functiona in realitate.

Cea mai buna dovada este ca in culise se lucreaza la un plan B, pe care l-a anuntat cuplul Merkozy: un nou Pact de Stabilitate in zona Euro. Desi nu o admite oficial, Merkel ar fi pregatita sa accepte la schimb introducerea de obligatiuni comune in zona Euro.

Statele Unite au salutat luni actiunile asumate de Uniunea Europeana pentru gestionarea crizei datoriilor, conform unui comunicat comun publicat dupa summitul UE-SUA desfasurat la Casa Alba. Anterior, Casa Alba indemnase Uniunea Europeana sa actioneze „cu forta si determinare” pentru solutionarea crizei datoriilor. „Pozitia noastra este si a fost mereu ca este foarte important ca Europa sa actioneze cu forta si determinare inca de acum pentru gestionarea crizei”, a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei SUA, Jay Carney, reiterand ca Statele Unite sunt convinse ca europenii pot face fata crizei economice. (Sursa: realitatea.net)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here