BNR nu ar trebui sa scada acum ratele rezervelor minime obligatorii constituite de banci, pentru a avea un buffer (tampon) in cazul unor eventuale probleme in sistemul financiar, a declarat pentru MEDIAFAX seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
„In ceea ce priveste rata rezervelor minime obligatorii, sfatuim banca centrala sa nu le reduca acum. De ce? Pentru ca acele rezerve minime obligatorii asigura unul dintre cele mai importante buffere impotriva unor viitoare probleme in sistemul financiar”, a spus Franks.
BNR a redus in luna noiembrie, pentru prima data in ultimul an si jumatate, rata dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, insa a mentinut la nivelurile actuale ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.Pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mica de doi ani la finele perioadei de observare, rata rezervelor minime obligatorii este de 15% la lei si 20% la valuta. (citeste mai departe pe Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro