In 2011, in raport cu Euro: Yenul japonez a fost cea mai puternica moneda, Lira turceasca- cea mai slaba

0
708

Anul trecut Leul a avut performante mult mai bune decat Zlotul Polonez, Coroana Ceha si Forintul, marcand cea mai buna evolutie din regiune. Forintul- deprecieri majore. In 2011, Yenul japonez a fost cea mai puternica moneda majora a lumii raportata la Euro, apreciindu-se cu 8,34% intre 3 ianuarie si 31 decembrie.

Astfel, desi in prima parte a anului trecut moneda Japoneza a pierdut puternic teren in fata celei Europene, in cea de-a doua jumatate a anului intarirea Yenului a fost extrem de puternica, respectiv de 17,32%, astfel incat a nu numai ca moneda a recuperat intervalul pierdut initial, dar a sfarsit anul <<pe prima pozitie de pe podium>>. in 2011 Euro a pierdut teren si in fata Dolarului American, scazand cu 3,06%: ca si in cazul Yenului, a doua jumatate a anului a adus pierderi mai agresive, de 11,94%, explicabile prin extinderea crizei datoriilor suverane de la Grecia inspre Italia in primul rand si spre Spania- intr-o masura mai mica.
« Temerile privind o iesire a Greciei din UE (sau <<macar>> din Zona Euro), fapt care ar produce un efect negativ in lant asupra altor tari cu pozitii vulnerabile, au stimulat iesirile de capital dinspre zona Euro catre monedele cu rol de refugiu : Dolarul American, Yenul Japonez si Francul Elvetian. Banca Centrala a Elvetiei a intervenit insa puternic impotriva cumpararilor de Franci, stabilind un palier minim de 1,2 pentru EURO/CHF in luna septembrie. in consecinta, investitorii au trebuit sa se orienteze catre cele doua optiuni ramase deschise, respectiv Yenul Japonez si Dolarul American », Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers. Yenul a fost preferat de catre piete in ciuda dezastrului natural din martie si a efectelor acestuia pentru economia japoneza: injectiile de lichiditate din prima parte a anului si perspectiva repornirii tiparnitei, care ar spori oferta de Dolari Americani si ar face astfel mai putin atractiva cumpararea acestuia pot explica preferinta pentru refugiul catre Yen. in al doilea rand, o parte dintre companiile japoneze au decis sa isi repatrieze capitalul acumulat in strainatate pentru a reface facilitatile de productie de acasa afectate de cutremur si tsunami.
La celalalt extrem al zonei de performanta relativa in fata Euro, Lira Turceasca a avut o depreciere semnificativa, de 17,7%, cea mai mare parte inregistrata pana la inceputul lunii august. Lira turceasca a resimtit din plin reducerea pozitiilor pe monedele emergente o data cu modul prudent declansat de criza europeana si de episodul scaderii ratingului suveran al SUA in august. « Turcia este privita ca o economie supraincalzita, cu un ritm de crestere a creditarii nesustenabil ; deficitul de cont curent este estimat la 10% din PIB in 2011, un an cu o crestere economica de 7,5%, asteptata sa incetineasca la 4% anul acesta”,a precizat Victor Safta .
In cadrul regiunii Central si Est-Europene, Forintul maghiar a fost victima preferata a speculatorilor din pietele valutare. Forintul a scazut cu 13,7% in fata Euro in 2011. in fapt, a doua jumatate a anului a fost foarte slaba pentru Forint, marcand o depreciere de 16,04%. Analistii X-Trade Brokers subliniaza ca ruperea negocierilor Ungariei cu FMI si directia autoritara imprimata de guvernul de la Budapesta au fost argumentele principale ale vanzatorilor de Forinti. “Impunerea de pierderi sistemului bancar prin fixarea nerealista a cursului de schimb cu francul elvetian, respingerea imprumutului din partea FMI si tentativa de amestec in politica monetara a Bancii Centrale justifica aceasta contra-performanta a Forintului chiar si in fata unui Euro slab pe pietele internationale », a aratat Victor Safta.
Raportat la Euro, Leul a inregistrat un an de relativa stabilitate. Realizand, de exemplu, o comparatie cu pierderile de 12,7% ale Zlotului polonez, de 13,7% ale Forintului maghiar si chiar de 2,2% ale Coroanei Cehe, deprecierea de 1,09% a Leului arata o izolare buna in fata turbulentelor majore. Leul nu a avut insa o evolutie liniara, manifestand o volatilitate destul de ridicata. « Moneda noastra pornise anul curajos, castigand aproape 5% in intervalul ianuarie-aprilie pe seama prognozelor economice imbunatatite  anticipand iesirea din recesiune. Elanul s-a pierdut insa pe masura ce perceptia s-a deteriorat din cauza crizei europene cu epicentrul in Grecia. Romania ar avea de pierdut atat ca urmare a incetinirii pietelor Vestice (principalele piete de export), cat si ca o consecinta a restrangerii creditarii bancilor grecesti, confruntate cu dificultati in statul lor de baza. Astfel, castigul Leului din primele patru luni ale anului s-a transformat intr-un minus care a fost mentinut pana la finalul anului», a precizat Victor Safta.
Leul a cedat mai mult teren insa in fata Dolarului American, pierzand anul trecut 2,77%. Evolutia Leului in forma literei « V »  a fost si mai acuta in fata Dolarului American, din cauza castigului inregistrat de acesta in fata Euro.
“Anul 2012 poate aduce mai multa volatilitate pentru Leu decat anul trecut, atat in fata Euro, cat mai ales fata de Dolarul American. Cred ca BNR va ramane atenta sa limiteze orice puseu de depreciere mai agresiva a monedei nationale in fata Euro, insa este nevoie in primul rand de o rezolvare a crizei europene pentru a readuce increderea in economiile din Est, caz in care Romania ar avea extrem de mult de castigat. Conform primelor estimari, indicatorii economici obtinuti de Romania in 2011 se pare ca sunt buni, avand in vedere contextul European, dar anul curent va fi o provocare si mai mare pentru a ramane in parametrii pozitivi» , a aratat Victor Safta.

****

Ce se intampla in aceasta saptamana ? Vezi pe http://www.xtb.ro/analiza/calendar-economic
Zilnic stiri si analize XTB : http://www.xtb.ro/analiza

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here